PROTEIN FRACTIONATION AND DIGESTIBILITY OF MILLET GENOTYPES FOR GRAZING MANAGED AT DIFFERENT CUTTING HEIGHTS
Palavras-chave:
Ruminal Degradation. Pasture Management. Forage Quality. Pennisetum Glaucum.Resumo
This study was developed with the purpose of evaluating the protein fractionation and in vitro digestibility of the dry matter (IVDMD) of millet genotypes for grazing, managed at different heights and subjected to several cuts. The experiment had a randomized complete block design, with repeated measures over time, four replications in a 3x3 factorial arrangement, with three cultivars of millet (ADR 500, LAB 1542 and LAB 1838) and three average cutting heights (60; 80 and 100 cm). Evaluations were undertaken through cuts in the same plots during four months. Results showed that millet genotypes were similar as for the values of protein fractionation and IVDMD. The forage quality is affected by the management of cutting height, thereby it is not recommended to manage millet genotypes at 100 cm height for providing lower fraction A, B1, B2 and digestibility and higher fraction B3 and C of the forage.Downloads
Referências
DAN, H.A. et al. Seletividade de herbicidas aplicados na pós-emergência da cultura do milheto (Pennisetum Glaucum). Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v.8, n.3, p. 297-306, 2009.
FARIA JÚNIOR, O.L. et al. Protein fractions of pearl millet submitted to different nitrogen doses and cutting ages. Journal of Agricultural Studies, Estados Unidos, v. 01, p. 30, 2013.
FERREIRA, D.F. Sisvar: A computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.
GUIDELI, C.; FAVORETTO, V.; MALHEIROS, E.B. Produção e qualidade do milheto semeado em duas épocas e adubado com nitrogênio. Pesquisa Agropecuária Brasileira. Brasília, v. 35, n.10, p. 2093-2098. 2000.
GUIMARAES JR., R. et al. Cinética de fermentação ruminal de silagens de milheto. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v.60, n.5, p. 1174-1180, 2008.
JOCHIMS, F. et al. Comportamento ingestivo e consumo de forragem por cordeiras em pastagem de milheto recebendo ou não suplemento. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.39, n.3, p.572-581, 2010.
KRISHNAMOORTHY, U. et al. Nitrogen fractions in selected feedstuffs. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 65, n. 2, p.217-225, 1982.
LEÃO, H.F. et al. Production and bromatological composition of pearl millet genotypes for asture manned in different cutting heights. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 28, n. 6, p. 903-912, 2012.
LICITRA, G.; HERNANDEZ, T.M.; VAN SOEST, P.J. Standardization of procedures for nitrogen fractionation of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology, Amsterdam, v.57, p.347-358, 1996.
PEREIRA, E.S. et al. Determinação das frações protéicas e de carboidratos e estimativa do valor energético de forrageiras e subprodutos da agroindústria produzidos no Nordeste Brasileiro. Semina, Ciências Agrárias, Londrina, v. 31, n. 4, p. 1079-1094, 2010.
RESTLE, J. et al. Produção Animal em Pastagem com Gramíneas de Estação Quente. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.31, n.3, p. 1491-1500, 2002 (suplemento).
RUSSELL, B.J. et al. A net carbohydrate and protein system for evaluation cattle diets: ruminal fermentation. Journal Dairy Science, Champaign, v.70, p.3551-3581, 1992.
SÁ, J. F. et al. Fracionamento de carboidratos e proteínas de gramíneas tropicais cortadas em três idades. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v.62, n. 3, p. 667-676. 2010.
SILVA, A. G. et al. Frações protéicas da capim-mombaça submetido a doses de nitrogênio em duas alturas de corte. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v 61, n. 5, p.1148-1155. 2009.
SNIFFEN, C.J.; et al., A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, Champaign, v.70, p.3562-3577, 1992.
TILLEY, J.M.A. & TERRY, R.A. A two stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Journal British Grassland Society, Aberystwyth, v. 18, n. 2, p. 104-111, 1963.
VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant. 2, ed, Ithaca: Cornell University Press, 1994, 476p.
Downloads
Publicado
Edição
Seção
Licença
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).