ENERGETIC VALUE OF FORAGES FROM SEMI-ARID REGION AND DIGESTIBILITY OF RATIONS FOR NAKED NECK PULLETS

Autores

  • Alex Martins Varela de Arruda Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Raimunda Thyciana Vasconcelos Fernandes Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Palavras-chave:

Chickens. Energy. Foods. Fiber. Nutrition.

Resumo

The feeding programs for naked neck chickens in semi-intensive production system from brazilian equatorial semi-arid environment, must consider regional food availability and respective nutritional values. Thus, to evaluate the digestibility and metabolizable energy of alternative forages, it was used 240 naked neck pullets (Isa Label lineage) receiving water and ration ad libitum, pair-housed in cages for total collection of excreta on conventional warehouse. It was used a completely randomized design with factorial arrangement (5x2): one control ration (corn and soy meal) and other four experimental rations with silk flower hay (Calotropis procera), cassava leafs hay (Manihot esculenta), kills pasture hay (Senna obtusifolia) or leucaena leafs hay (Leucaena leucocephala), and all rations were balanced for two growing phases, between 8 and 10 weeks (young pullets) and between 14 and 16 weeks of age (old pullets). The values of apparent digestibility of nutrients for all experimental rations were lower than control ration (P <0.05) and it was observed general means of 72.18% for dry matter, 78.12% for crude protein, 66.90% for ether extract, 28.08% for neutral detergent fiber, 18.51% for the acid detergent fiber, 71.64% for gross energy and availability of 15.61% for mineral matter. The general mean of apparent and corrected metabolizable energy of alternative forages was 1217 kcal/kg and 1108 kcal/kg, respectively, and the higher value was determined for leucaena hay and the lower value for silk flower hay (P <0.05).

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Alex Martins Varela de Arruda, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Professor Adjunto, Departamento de Ciências Animais

Raimunda Thyciana Vasconcelos Fernandes, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Aluna de Mestrado, Pós Graduação em Ciência Animal

Referências

ALBINO, L. F. T. et al. Utilização de diferentes sistemas de avaliação energética dos alimentos na formulação de rações para frangos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v .21, n. 6, p. 1037-1046, 1992.

ARAÚJO, D. M. et al. Farelo de trigo na alimentação de poedeiras semipesadas na fase de recria. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 37, n. 1, p. 67-72, 2008.

ARRUDA, A. M. V. Digestibilidade in vitro de leguminosas do semiárido com inóculo cecal de avestruzes. Ciência Rural, Santa Maria, v. 41, n. 3, p. 519-523, 2011.

BRUM, P. A. R.; ZANOTTO, D. L.; LIMA, G. J. M. Composição química e energia metabolizável de ingredientes para aves. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 35, n. 5, p. 995-1002, 2000.

CALDERANO, A. A. et al. Composição química e energética de alimentos de origem vegetal determinada em aves de diferentes idades. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 39, n. 2, p. 320-326, 2010.

CARRE, B.; GÓMEZ, J.; CHAGNEAU, A. M. Contribution of oligosaccharide and polysaccharide digestion and excreta losses of lactic acid and short fatty acids to dietary metabolizable energy in broiler chickens and adult cockerels. British Poultry Science, London, v. 36, n. 4, p. 611-629, 1995.

COSTA, F. G. P. et al. Valores energéticos e composição bromatológica dos fenos de jureminha, feijão bravo e maniçoba para aves. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 36, n. 4, p. 813-817, 2007.

DILGER, R. N. et al. Digestibility of nitrogen and amino acids in soybean meal with added soyhulls. Journal of Animal Science, Champaing, v. 82, p. 715 -724, 2004.

FREITAS, E .R. et al. Energia metabolizável de alimentos na formulação de ração para frangos de corte. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 41, n. 1, p. 107-115, 2006.

LEESON, S.; SUMMERS, J. D. Comercial Poultry Nutrition. 3. ed., Guelph: University Books. 2005. 398 p.

MACARI, M.; FURLAN, R. L.; GONZALES, E. Fisiologia aviária aplicada a frangos de corte. 2. ed., Jaboticabal: FUNEP/UNESP, 2002. 375 p.

MELO, M. M. et al. Estudo fitoquímico da Calotropis procera e sua utilização na alimentação de caprinos: efeitos clínicos e bioquímicos séricos . Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 2, n. 1, p. 15-20, 2001.

MELLO, H. H. C. et al. Valores de energia metabolizável de alguns alimentos obtidos com aves de diferentes idades. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 38, n. 5, p. 863-868, 2009.

NASCIMENTO, H. T. S.; NASCIMENTO, M. P. S. C. B.; RIBEIRO, V. Q. Valor nutritivo do matapasto (Senna obtusifolia L. Irwin & Barneby) em diferentes idades. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2001. 18 p. (Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 33).

NERY, L. R. et al. Valores de energia metabolizável de alimentos determinados com frangos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 36, n. 5, p. 1354-1358, 2007.

NUNES IRMÃO, J. et al. Composição química do feno da parte aérea da mandioca em diferentes idades de corte. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 9, n. 1, p. 158-169, 2008.

NYACHOTI, C. M.; ATKINSON, J. L.; LEESON, S. Sorghum tannins: a review. World’s Poultry Science Journal, Cambrigde, v. 53, p. 5-21, 1997.

OLIVEIRA, J. F. Orientações Técnicas sobre a Criação de Aves Caipiras. Natal: EMPARN. 2005.15 p.

OLIVEIRA, P. B. et al. Influência de fatores antinutricionais da leucena (Leucaena leucocephala) e do feijão guandu (Cajanus cajan) sobre epitélio intestinal e desempenho de frangos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 6, n. 29, p. 1759-1769, 2000.

ROSTAGNO, H. S. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 2. ed. Viçosa: Imprensa Universitária, UFV. 2005. 186 p.

SAKOMURA, N. K. ; ROSTAGNO, H. S. Métodos de pesquisa em nutrição de monogástricos. Jaboticabal: FUNEP/UNESP, 2007. 283 p.

SHAKOURI, M. D.; KERMANSHAHI, H.; MOHSENZADEH, M. Effect of different non starch polysaccharides in semi purified diets on performance and intestinal microflora of young broilers chickens. International Journal of Poultry Science, Faisalabad, v. 6, p. 557-561, 2006.

SILVA, H. O.; FONSECA, R. A.; GUEDES FILHO, R. S. Características produtivas e digestibilidade da farinha de folhas de mandioca em dietas de frangos de corte com e sem adição de enzimas. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 29, n. 3, p. 823-829, 2000.

SILVA, D. J. ; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 3. ed. Viçosa: Imprensa Universitária, UFV, 2002. 235 p.

Downloads

Publicado

26-09-2014

Edição

Seção

Zootecnia