FRUIT JUICES AS AN ALTERNATIVE TECHNIQUE FOR CONSERVATION OF FRESH-CUT BANANA

Autores

  • Anderson Adriano Martins Melo Departamento de Biologia Vegetal, Universidade Federal de Viçosa, 36571-000, Viçosa-MG.
  • Leonardo Thomaz Diniz Departamento de Biologia Vegetal, Universidade Federal de Viçosa, 36571-000, Viçosa-MG.
  • Adriano do Nascimento Simões Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE), Unidade Acadêmica de Serra Talhada (UAST)
  • Rolf Puschmann Departamento de Biologia Vegetal, Universidade Federal de Viçosa, 36571-000, Viçosa-MG.

Palavras-chave:

banana, browning, antioxidant, passion fruit syrup, polyphenoloxidase.

Resumo

Browning discoloration after cutting is detrimental for the quality of a number of fruits and vegetables, such as banana, apple, pear, potato, and some roots such as cassava, yam, and others. Browning and softening compromise banana after cut shelf-life in a few hours under cold storage. Therefore, anti-browning compounds have been applied to slices before packing. Some commonly used substances are calcium chloride, ascorbic acid, cysteine and citric acid, in immersed inchemical mixtures. Recent studies have demonstrated the possibility of preserving fresh-cut banana immersed in sweetened fruit juice for relatively longer periods, favoring commercialization. This type of conservation, although widely used in Brazil for fruit salads, consists of a more complex system in a physiological basis, requiring adjustment of the solution parameters, such as sugar concentration, pH and acidity, considering the viability and freshness of the plant tissue. In this short review, we discuss some experimental data and present a new method for preserving fresh-cut banana. Reduction of enzymatic activity, either in temporary dipping treatment or permanent immersion of banana slices is regarded as a key factor for maintaining its quality during cold storage.

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Biografia do Autor

Adriano do Nascimento Simões, Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE), Unidade Acadêmica de Serra Talhada (UAST)

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mestrado e Doutorado em Fisiologia Vegetal pela Universidade Federal de Viçosa e Pós-doutorado na UFV. Atuou em estágio Sanduíche em Nível Superior no Centro de Edafología y Biología Aplicada de Segura, Murcia, Espanha. É prof. Adjunto II na área de Fisiologia Vegetal da UFRPE/UAST. Tem experiência em Fisiologia e Tecnologia Pós-colheita de frutas, hortaliças inteira e minimamente processadas e Pós-colheita de Flores Ornamentais. Atualmente é Coordenador do curso de Mestrado Acadêmico em Produção Vegetal na Unidade Acadêmica de Serra Talhada da Universidade Federal Rural de Pernambuco. É Editor Científico da Revista Horticultura Brasileira desde 2012 e editor de área da Revista Caatinga desde 2014.

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Publicado

26-09-2014

Edição

Seção

Revisão de Literatura