SAANEN CARCASS QUANTITATIVE AND Longissimus dorsi QUALITATIVE CHARACTERISTICS OF FEEDING WITH PROTECTED FAT

Autores

  • Ana Paula Silva Possamai Universidade Estadual de Maringá / Doutorando Programa de Pós-Graduação em Zootecnia
  • Claudete Regina Alcalde Universidade Estadual de Maringá / Docente departamento de Zootecnia
  • Paula Adriana Grande Universidade Estadual de Maringá / Docente departamento de Zootecnia
  • Natalia Holtz Alves Pedroso Mora Universidade Estadual de Maringá / Doutorando Programa de Pós-Graduação em Zootecnia
  • Francisco de Assis Fonseca de Macedo Universidade Estadual de Maringá / Docente Departamento de Zootecnia

Palavras-chave:

Fatty acids. Goats Lactoplus®. Meat quality. Metabolizable Energy.

Resumo

Twenty-eight uncastrated male Saanen goat kids, on a feedlot, with an average slaughter weight of 28 kg were used to evaluate the effects of feeding goat kids with metabolizable energy levels by the addition of protected fat to the diet. The effects on the quantitative characteristics of the carcass and qualitative characteristics of the loin were assessed. The animals were randomly distributed into one of the four groups: one control group (without protected fat) was fed a diet containing 2.5 Mcal of metabolizable energy/kg dry matter (ME/kg DM). The other three groups were fed diets containing 2.6, 2.7 or 2.8 Mcal of ME/kgDM, using protected fat to increase the energy levels. The carcass quantitative characteristics were not influenced by the diets; however, a reduction was observed on the days of the feedlot and slaughter age for the animals fed protected fat diets. The short length and fat thickness in the loin has improved from diets with protected fat addition. The muscle, fat and bone proportions and the chemical composition of the Longissimus dorsi were similar between the diets. There was an increase in the fatty acid profiles of the polyunsaturated fatty acids linoleic and linolenic and improvements in the total omega-3 levels and the ratios of omega-6: omega-3. The protected fat can be used to feed Saanen kid goats as an alternative, increasing the energetic density of the diets up to 2.8 Mcal of ME/kg DM with improvements on the omega-3 quantity. And it can also be used to increase the ratio of omega-6:omega-3 in the Longissimus dorsi.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTRY. Official Methods of Analysis. 16.ed. Arlington, VA, USA: AOAC, 2012.

BLIGH, E. G.; DYER, W. J. A rapid method of total lipid extraction and purification. Canadian Journal Biochemistry, Ottawa, v. 37, n. 8, p. 911-917, 1959.

BRESSAN, M. C. et al. Efeitos dos métodos de abate e sexo na composição centesimal. perfil de ácidos graxos e colesterol da carne de capivaras. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 24, n. 2, p. 236-242, 2004.

CARVALHO JR., A. M. et al. Efeito da suplementação nas características de carcaça e os componentes não carcaça de caprinos F1 Boer x SRD terminados em pastagem nativa. Revista Brasileira de Zootecnia,Viçosa, v. 38, n. 7, p. 1301-1308, 2009.

CEZAR, M. F.; SOUSA, W. H. Carcaças ovinas e caprinas: obtenção, avaliação e classificação. Uberaba: Agropecuária Tropical, 2007. 232p.

COSTA, R. G.; QUEIROGA, R. C. R. E.; PEREIRA, R. A. G. Influência do alimento na produção e qualidade do leite de cabra. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 38, p. 307-321, 2009.

DHANDA, J. S.; TAYLOR, D. G.; MURRAY, P. J. Growth, carcass and meat quality parameters of male goats: effects of genotype and liveweight at slaughter. Small Ruminant Research, Amsterdam, v. 50, n. 1-2, p. 57-66, 2003.

EMKEN, E. A.; ADLOF, R. O.; GULLEY, R. M. Dietary linoleic acid influences desaturation and acylation of deuterium-labeled linoleic and linolenic acids in young adult males. Biochimica et Biophysica Acta, Amsterdam, v. 1213, n. 3, p. 277-88, 1994.

FREITAS, H. S. et al. Quantitative characteristics of carcass and meat quality of ¾ Boer + ¼ Saanen and Saanen goat kids fed diets with dry yeast. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 40, n. 3, p. 630-638, 2011.

GARÓFOLO, A.; PETRILLI, A. S. Balanço entre ácidos graxos ômega-3 e 6 na resposta inflamatória em pacientes com câncer e caquexia. Revista de Nutrição, Campinas, v. 19, n. 5, p. 611-621, 2006.

GOETSCH, A. L.; MERKEL, R. C.; GIPSON. T. A. Factors affecting goat meat production and quality. Small Ruminant Research, Amsterdam, v. 101, n. 1-3, p. 173–181, 2011.

GONZAGA NETO, S. et al. Características quantitativas da carcaça de cordeiros deslanados Morada Nova em função da relação volumoso:concentrado na dieta. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 35, n. 4, p. 1487-1495, 2006.

GRANDE, P. A. et al. Características quantitativas da carcaça e qualitativa do músculo Longissimus dorsi de cabritos ¾ Boer + ¼ Saanen confinados recebendo rações contendo grãos de oleaginosas. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 38, n. 6, p. 1104-1113, 2009.

GRANDE, P. A. et al. Avaliação da carcaça de cabritos Saanen alimentados com dietas com grãos de oleginosas. Arquivos Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 63, n. 3, p. 721-728, 2011.

HASHIMOTO, J. H. et al. Características de carcaça e da carne de caprinos Boer x Saanen confinados recebendo rações com casca do grão de soja em substituição ao milho. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 36, n. 1, p. 165-173, 2007.

INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR STANDARDIZATION. Animal and vegetable fats and oils - Preparation of methyl esters of fatty acids (Method ISO 5509).Geneve: ISO, 1978. p.1-6.

MADRUGA, M. S. et al. Perfil aromático e qualidade química da carne de caprinos Saanen alimentados com diferentes níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 37, n. 5, p. 936-943, 2008.

MADRUGA, M. S. et al. Chemical composition and fat profile of meat from crossbred goats reared under feedlot systems. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 38, n. 3, p. 547-552, 2009.

MARICHAL, A.; CASTRO, N.; CAPOTE, J. Effects of live weight at slaughter (6, 10 and 25 kg) on kid carcass and meat quality. Livestock Production Science, Amsterdam, v. 83, n. 2-3, p. 247-256, 2003.

McMILLIN, K. W. Meat production and quality. In: SOLAIMAN, S.G. (Ed.). Goat Science and Production. Iowa: Wiley-Blackwell, 2010. p. 255-274.

MENEZES, J. J. L. et al. Efeitos do sexo, grupo racial e da idade ao abate nas características de carcaça e maciez da carne de caprinos. Revista Brasileira de Zootecnia,Viçosa,v. 38, n. 9, p. 1769-1778, 2009.

MERTENS, D. R. Gravimetric determination of amylase-treated neutral detergent fiber in feeds with refluxing in beaker or crucibles: collaborative study. Journal of AOAC International, Rockville, v. 85, n. 6, p. 1217-1240, 2002.

NATIONAL RESEARCH COUNCIL. Nutrient Requirements of Small Ruminants, Washington, D.C.: National Academy Press, 2007. 362 p.

NÚCLEO DE ESTUDOS E PESQUISAS EM ALIMENTAÇÃO. Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO), Campinas: Unicamp, 2006. 114 p.

PALMQUIST, D. L.; JENKINS, T. C. Fat in lactation rations: review. Journal of Dairy Science, Champaign, v.63, n. 1, p. 1-14, 1980.

PALMQUIST, D. L.; MATTOS, W. R. S. Metabolismo de lipídeos.In: BERCHIELI, T. T.; PIRES, A. V.; OLIVEIRA, S. G. et al. (Eds.). Nutrição de Ruminantes. 2.ed. Jaboticabal: Funep, 2011. p. 299-322.

PEREIRA FILHO, J. M. et al. Efeito da restrição alimentar no desempenho produtivo e econômico de caprinos F1 Boer × Saanen. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 34, n. 1, p. 188-196, 2005.

PIOLA Jr., W. et al. Níveis de energia na alimentação de cordeiros em confinamento e composição regional e tecidual das carcaças. Revista Brasileira de Zootecnia,Viçosa, v. 38, n. 9, p. 1797-1802, 2009.

RHEE, K. S. Fatty acids in meats and meat products. In: CHOW, C.K. (Ed.). Fatty acids in foods and their health implications. New York: Marcel Dekker, 1992. p. 65-93.

RHEE, K. S. et al. Fatty acid composition of goat diets vs intramuscular fat. Meat Science, Champaign, v. 54, n. 4, p. 313-318, 2000.

SALLES, F. M. et al. Características de carcaça de cabritos criados em dois sistemas de terminação. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 65, n. 6, p. 1867-1875, 2013.

SAINZ, R. D. Qualidade das carcacas e da carne ovina e caprina. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 33., 1996, Fortaleza, CE. Anais... Fortaleza: SBZ, 1996.

SAÑUDO, C.; SIERRA, I. Calidad de la canal em laespecie ovina. Ovino, v. 11, p. 127-157, 1986.

SAS INSTITUTE INC. (colocar por extenso e em maiúsculo). Cary, NC, USA: SAS/STAT User’sGuide.SAS Institute Inc., 2001.

SIMELA, L.; NDLOVU, R. L.; SIBANDA, L. M. Carcass characteristics of the marketed matebele goat from south-western. Small Ruminant Research, Amsterdam, v. 32, n. 2, p. 173-179, 1999.

VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant. 2.ed. Ithaca: Comstock, 1994. 476 p.

WOOD, J. D. et al. Effects of fatty acids on meat quality: a review. Meat Science, Champaign,v. 66, n. 1, p. 21-32, 2003.

YÁÑEZ, E. A. et al. Restrição alimentar em caprinos: rendimento, cortes comerciais e composição da carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 35, n. 5, p. 2093-2100, 2006.

Downloads

Publicado

20-05-2015

Edição

Seção

Zootecnia