AQUEOUS EXTRACTS OF PLANTS IN Colletotrichum gloeosporioides INHIBITION IN VITRO AND IN POSTHARVEST GUAVA

Autores

  • Fernando Henrique Alves da Silva Universidade Federal Rural do Semiarido/Departamento de Ciências Vegetais
  • Juliana Santos do Nascimento Universidade Federal Rural do Semiarido/Departamento de Ciências Vegetais
  • Selma Rogéria de Carvalho Nascimento Universidade Federal Rural do Semiarido/Departamento de Ciências Vegetais
  • Márcia Michelle de Queiroz Ambrósio Universidade Federal Rural do Semiarido/Departamento de Ciências Vegetais

Palavras-chave:

Psidium guajava, postharvest, alternative control

Resumo

The effect of plant aqueous extracts in the control of Colletotrichum gloeosporioides (Penz.) Penz. & Sacc. the causal agent of guava anthracnose in, was evaluated in vitro with 1, 2 and 3% aqueous extracts of Azadirachta indica, Nerium oleander, Ocimum gratissimum, Syzygium aromaticum. The experiment was installed in a complete randomized desing in a 3x4 factorial scheme (doses x extracts). For the evaluation, it was calculated the percentage of fungal inhibition. The experiment in vivo was conducted by applying Syzygium aromaticum and Azadirachta indica aqueous extract at 2 and 3%, respectively, in three different storage conditions: refrigerated with and without plastic film (PVC), and at ambient conditions. The experiment was installed in a completely randomized design, in a 2x3 factorial scheme (extracts x storage conditions). We evaluated the external appearance and severity of disease, loss of weight and Brix degrees. Syzygium aromaticum extract at 2% provided 100% of fungal mycelial growth inhibition, and Azadirachta indica extract at the highest dosage (3%) inhibited 20.22%. In fruits, there was not significant statistical difference between the effect of extracts on the external appearance and severity of disease, loss of weight and Brix degrees. In relation to the storage conditions, the ones with plastic film and refrigerated differed from the other conditions obtaining better external appearance and less severity of disease, lower loss of weight and higher Brix degrees.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

ALVES, K. F.; (2008), Eficiência de extratos vegetais brutos no controle da antracnose em frutos de pimentão. Dissertação de mestrado, Universidade Federal de Pernambuco, Recife, Brasil. 47 p.

ALVES, R. C., DEL PONTE, E. M. Antracnose- Goiaba. In: Del Ponte, E.M. (Ed.) Fitopatologia. net - herbário virtual. Departamento de Fitossanidade. Agronomia, UFRGS. Disponível em: <http://www.ufrgs.br/agronomia/fitossan/herbariovirtual/ficha.php?id=101>. Acesso em: 20 de abr. 2012.

AYUB, R. A.; GIOPPO, M.; REGHIN, M. Y. Avaliação do uso de filme plástico de policloreto de vinila (PVC) no armazenamento de cenouras. Seminário: Ciências Agrárias, Londrina, v. 31, n. 4, p. 959-966, 2010.

AZZOLINI, M.; JACOMINO, A. P.; BRON, I. U. Índices para avaliar qualidade pós-colheita de goiabas em diferentes estádios de maturação. Pesquisa agropecuária brasileira. Brasília, v.39, n. 2, p. 139-145, 2004.

CAMARGO, L. E. A. Manual de fitopatologia: Doenças das plantas cultivadas. 4ª. Ed. São Paulo: Ceres, 2005, v.2, cap.44, p. 401-405.

CARVALHO, V. L.; CUNHA, R. L. da; CLALFUN, N. N. J. ; MOURA, P. H. A. Alternativas de controle pós-colheita da podridão-parda e da podridão-mole em frutos de pessegueiro. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 31, p. 78-83, 2009.

CELOTO, M. I. B. et al. Atividade antifúngica de extratos de plantas a Colletotrichum gloeosporioides. Acta Scientiarum, Maringá, v. 30, n. 1, p. 1-5, 2008.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: Fisiologia e manuseio. Lavras: ESAL/FAEPE, 1990. 320 p.

CHITARRA, M.I.F.; CHITARRA, A.B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. Ed . Lavras: UFLA, 2005. 785 p

CPT- CENTRO DE PRODUÇÕES TÉCNICAS. Goiaba, fruta tropical que se destaca entre as demais. Disponível em:<http://www.cpt.com.br/artigos/goiaba-fruta-tropical-destaca-demais>. Acesso em: 09 nov. 2011.

DAMATTO JUNIOR, E. R. et al. Qualidade de pimentões amarelos colhidos em dois estádios de maturação. Revista Científica Eletrônica de Agronomia, Garça, V. 17, n.1, p.23-30, 2010.

DIAS-ARIEIRA, C. R. et al. Atividade do óleo de Eucalyptus citriodora e Azadirachta indica no controle de Colletotrichum acutatum em morangueiro. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 36, n. 3, p. 228-232, 2010.

EDGINTON, L. V.; KHEW, K. L.; BARRON, G. L. Fungitoxic spectrum of benzimidazole compounds. Phytopathology. Minnesota, v. 62, n. 7, p. 42-44, 1971.

IBGE Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção Agrícola 2010. Disponível em http:<//www.ibge.gov.br/home/estatistica/economia/pam/2010/PAM2010_Publicacao_completa.pdf>. Acesso em: 05 de jul. 2012

IBRAF - INSTITUTO BRASILEIRO DE FRUTAS. Exportação. Disponível em http: <//www.ibraf.org.br/estatisticas/Exportação/Comparativo_das_Exportaçoes_Brasileiras_de_Frutas_frescas_2010-2009.pdf>. Acesso em: 15 set. 2011.

JACOMINO, A. P.; OJEDA, R. M.; KLUGE, R. A.; FILHO, J. A. S. Conservação de goiabas tratadas com emulsões de cera de carnaúba. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 25, n. 3, p. 401-405, 2003.

JUNQUEIRA, N. T. V. et al. Doenças da goiabeira no cerrado. Circular Técnica - EMBRAPA Cerrado. Planaltina. n. 15, p.1-32. 2001.

LIMA, M. A.; DURIGAN, J. F. Conservação de goiabas 'Pedro Sato' associando-se refrigeração com diferentes embalagens. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 22, n. 1, p. 232-236, 2000.

LORENZI, H.; MATOS, F. J. A. Plantas medicinais do Brasil: Nativas e exóticas cultivadas. Instituto Plantarum, Nova Odessa, Brasil, p. 512, 2002.

MOURA, NETO, L. G. et al. Qualidade pós-colheita de goiabas cv. “Paluma” submetidas à aplicação de cloreto de cálcio armazenadas em temperaturas ambiente. ACSA - Agropecuária Científica no Semi-Árido, v.4, p. 27-31, 2008.

OSHIRO, A. M. et al. Conservação pós-colheita de goiabas ‘Pedro Sato’ em atmosfera modificada, associada ou não à refrigeração. Revista Agrarian, Dourados, v. 4, n. 14, p. 294-302, 2011.

PEREIRA, F. M.; KAVATI, R. Contribuição da pesquisa científica brasileira no desenvolvimento de algumas frutíferas de clima subtropical. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, Volume Especial, E. 092-108, 2011.

PICCINIM, E.; PASCHOLATI, S. F.; PIERO, R. M. Doenças da goiabeira – Psidium guajava. In: KIMATI, H.; AMORIM, L.; REZENDE, J. A. M.; BERGAMIM FILHO, A.; CAMARGO, L. E. A. (eds.) Manual de Fitopatologia. São Paulo: Editora Agronômica Ceres Ltda., 4. ed., 2005, v.2, p. 401-405.

RANASINGHE, L.; JAYAWARDENA, B.; ABEYWICKRAMA, K. Fungicidal activity of essential oils of Cinnamomum zeylanicum (L.) and Syzygium aromaticum (L.) Merr et L.M. Perry against crown rot and anthracnose pathogens isolated from banana. Letters in Applied Microbiology, v. 35, n. 3, p. 208-211, 2002.

RIBEIRO, W. S. et al. Caracterização pós-colheita do limão cayne (Averrhoa bilimbi l.), armazenado em atmosfera modificada. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 12, n. 2, p. 133-139, 2010.

ROZWALKA, L. C. et al. Extratos, decoctos e óleos essenciais de plantas medicinais e aromáticas na inibição de Glomerella cingulata e Colletotrichum gloeosporioides de frutos de goiaba. Ciência Rural, Santa Maria, v. 38, n. 2, p. 301-307, 2008.

SILVA, A. L.; LIMA, M. A.C.; AZEVEDO, S. S. N. Conservação pós-colheita de goiaba Paluma sob atmosfera modificada e refrigeração. In: CONGRESSO BRASILEIRO E FRUTICULTURA, 18., 2004, Florianópolis. Anais... Florianópolis: SBF: Governo do Estado: Epagri, 2004. 1 CD-ROM. Disponível em <http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/154441>. Acesso em: 20 abr. 2012.

SOUZA JUNIOR, I. T.; SALES, N. L. P.; MARTINS, E. R. Efeito fungitóxico de óleos essenciais sobre Colletotrichum gloeosporioides, isolado do maracujazeiro amarelo. Revista Biotemas, Pelotas, v. 22, n. 1, p. 77-83, 2009.

VENTUROSO, L. R. et al. Atividade antifúngica de extratos vegetais sobre o desenvolvimento de fitopatógenos. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 37, n. 1, p. 18-23, 2011.

VIGO, S. C. et al. Ação de tinturas e óleos essenciais de plantas medicinais sobre o crestamento bacteriano comum do feijoeiro e na produção de proteínas de indução de resistência. Summa phytopathologica, Botucatu, v. 35, n. 4, p. 293-304, 2009.

Downloads

Publicado

31-03-2014

Edição

Seção

Agronomia