Use of vegetable charcoal chaff as an alternative to the composition of broiler litter
DOI:
https://doi.org/10.21708/avb.2017.11.3.7061Resumo
The use of poultry litter is key to the commercial poultry industry. Among its many functions, it is fundamental to provide comfort to the birds, and wood shavings and rice husk are the most widely used raw materials. However, there has been a search for alternative materials, with the main purpose of reducing costs. Therefore, this paper assesses the use of chaff (charcoal processing waste) (with approximately five mm particle size) as chicken litter, in an experiment with 225 broiler chicks divided into three treatments (T1 = broiler chicks housed in wood shaving litter; T2 = broiler chicks housed in 50% wood shaving litter and 50% charcoal processing waste (chaff); T3 = broiler chicks housed in 100% chaff litter, with five replicates of 15 birds each. Performance (feed intake, weight gain, feed conversion) in periods of one to seven, one to 21, 21 to 41 and one to 41 days of age was assessed. The dry matter, ash, phosphorous and nitrogen levels on the litter were assessed at the end of the trial period (41 days of age). Sample fragments were taken from the trachea, lung and thymus to evaluate possible changes related to the presence of the chaff at the end of the trial period. There were no significant differences in the broiler performance. Also, no histopathological lesions were found on the organs of birds raised in litters. Keywords: Feed Conversion. Alternative Material. Lung. Trachea.Downloads
Downloads
Publicado
Edição
Seção
Licença
Autores que publicam na Acta Veterinaria Brasilica concordam com os seguintes termos: a) Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista. b) Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista. c) Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).