Economic analysis of feeding lambs confined by partial replacement of the concentrated by air part of cassava

Authors

  • Luiz Carlos Pereira Doutorando do Programa de Pós-graduação em Ciências Ambientais e Sustentabilidade Agropecuária, UCDB – Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande MS, bolsista capes/ Fundect
  • Luís Carlos Vinhas Ítavo Docente do Programa de Pós graduação em Ciência Animal – Universidade Federal Mato Grosso do Sul – UFMS, Campo Grande MS
  • Rodrigo Gonçalves Mateus Docente do Curso de Zootecnia e Medicina Veterinária, Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande MS
  • Diogo Cesar Gomes da Silva Docente do Curso de Zootecnia e Medicina Veterinária, Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande MS
  • Marcos Barbosa Ferreira Docente Programa de Pós graduação Mestrado em Produção e Gestão Agroindustrial e Coordenador CTO – Centro Tecnológico de Ovinos, Universidade Anhanguera – UNIDERP, Campo Grande MS
  • Cristiano Marcelo Espinola Carvalho Docente e Coordenador Programa de Pós graduação Doutorado em Biotecnologia, UCDB – Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande MS

DOI:

https://doi.org/10.21708/avb.2016.10.3.5778

Abstract

The objective of this study was to evaluate the influence of inclusion of cassava raw in the diet of lambs, partially replacing concentrate food in order to reduce production costs. The experiment was conducted at XXXXXX-XXXXX, in XXXXXXXX-XXX. 28 sheep were used in the Pantaneira race, 14 males and 14 females, mean age of 75 days, average weight 18.84 kg ± 2.02 for 65 days. The experimental design were in randomized blocks in a factorial method (2x2) with two factors, distributed in 7 females and 7 males. Received diets were: treatment 1 - control and treatment 2 - 10% Air Part of Cassava (PAM 10) replacing concentrate, comprising two factors. The economic analysis of animal performance demonstrated the lowest feeding costs, lower interest on working capital and higher net margin for the treatment PAM 10. These results allow us to conclude that inclusion of raw cassava in the diet of lambs in partial replacement of concentrate can result in higher profitability.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BOTTINI FILHO, F.D.E. Glicerina bruta na alimentação de cordeiros pantaneiros confinados. 2012. 35 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados.
CARVALHO, V.D.; KATO, M.S.A. Potencial de utilização da parte aérea da mandioca. Informe Agropecuário, v.13, p.23-28, 1987.
CIRNE, L.G.A.; OLIVEIRA, G.J.C.; JAEGER, S.M.P.L. et al. Desempenho de cordeiros em confinamento alimentados com dieta exclusiva de concentrado com diferentes porcentagens de proteína. Arquivo Brasileiro Medicina Veterinária e Zootecnia. v.65 ,p. 262-266, 2013.
FAOSTAT- Food and Agriculture Organization of the United Nations. For a world without hunger. 2015. Disponível em: <http://faostat.fao.org/site/569/DesktopDefault.aspx?PageID=569#ancor>. Acessado em: 15 abr. 2015.
FORBES, J.M. Dietary awareness. Applied Animal Behavior Science,v.57. p. 287-297,1998.
HOFFMANN, R.; ENGLER, J.J.C.; SERRANO, O. et al. Administração da empresa agrícola. 7. ed. São Paulo, SP: Pioneira, 1987. v1, 325p.
HOMEM JUNIOR, A.C.; EZEQUIEL, J.M.B.; GALATI, R.L. et al. Grãos de girassol ou gordura protegida em dietas com alto concentrado e ganho compensatório de cordeiros em confinamento. Rev. Bras. Zootec., v.39, p.563-571, 2010.
JACQUES, J.; BERTHIAUME, R.; CINQ-MARS, D. Growth performance and carcass characteristics of Dorset lambs fed different concentrates: Forage ratios or fresh grass, Small Rum, v.95, p.113-119, 2011.
LAZZARINI NETO, S. Controle da produção e custos. São Paulo: SDF Editores, 1995. (Coleção Lucrando com a Pecuária, v.9).
LEVINE, D. M.; BERENSON, M. L.; STEPHAN, D. Estatística Teoria e Aplicações. 1ª Ed.- Rio de Janeiro, RJ: LTC, 2000, 811p.
MARTIN, N.B. et al. Sistema integrado de custos agropecuários (CUSTAGRI). Informações Econômicas, v. 28, p. 7-28, 1998.
MATEUS, R.G.; SILVA, F.F.; ÍTAVO, L.C.V. et al. Suplementos para recria de bovinos Nelore na época seca: desempenho, consumo e digestibilidade dos nutrientes. Acta Scientiarum Animal Sciences, v.33, p.87-94, 2011.

MODESTO, E.C.; SANTOS, G.T.; VILELA, D. et al. Caracterização químico bromatológica da silagem do terço superior da rama de mandioca. Acta Scientiarum Animal Science, v.26, p.137-146, 2004.
NARDON, R. F. Pesquisa avalia feno da rama de mandioca na alimentação de ovinos e obtém ótima engorda. Agro Agenda RevistaEletrônica, p.1-3, 2007.
NATIONAL RESEARCH COUNCIL – NRC. Nutrient requirements of small ruminants.Washington, D.C.: NationalAcademy Press, 2007.
NOGUEIRA, F. D.; GOMES, J. C. Mandioca. In: RIBEIRO, A. C. et al. (Eds.). Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais: 5ª aproximação. Viçosa, MG: UFV, 1999. p. 312-313.
PAIM, T.P.; CARDOSO, M.T.M.; BORGES, B.O. et al. Estudo econômico da produção de cordeiros cruzados confinados abatidos em diferentes pesos. Ciência Animal Brasileira, v.12, p.48-57, 2011.
PIMENTEL GOMES, F. Curso de estatística experimental. 13 ed. Nobel, ESALQ/USP, Piracicaba, 1990, 468p.
PIRES, C. C.; SILVA, L. F.; SCHLICK, F. E. et al. Cria e terminação de cordeiros confinados. Ciência Rural, v. 30, p. 875-880, 2000.
ROCHA, M.H.M.; SUSIN, I.; PIRES, A.V. et al. Performance of Santa Inês lambs fed diets of variable crude protein levels. Sci. Agric., v.61, p.141-145, 2004.
SAS. SAS/STAT User’s Guide: version 9.1.North Caroline, SAS Institute, 2004. 5136p.
SILVA, D.J.; QUEIROZ, A.C. de. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 3. ed. Viçosa: UFV, 2006. 235 p.
SIMPLÍCIO, A.A.A caprino-ovinocultura na visão do agronegócio. Revista do Conselho Federal de Medicina Veterinária. Brasília/DF, v.24, p. 15-18, 2001.
SIQUEIRA, E.R. de; SIMÕES, C.D.; FERNANDES, S. Efeito do Sexo e do Peso ao Abate sobre a Produção de Carne de Cordeiro. Morfometria da Carcaça, Pesos dos Cortes, Composição Tecidual e Componentes Não Constituintes da Carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, v.30, p.1299-1307, 2001.
SOARES, D.C. P.; NOBRE, I.S.; SOUZA, B.B. et al. Efeito de diferentes níveis de concentrado e inclusão de gordura protegida na dieta sobre o desempenho produtivo e termorregulação de ovinos. Agropecuária Científica no Semiárido,v. 9, p.14 - 20, 2013.
SORIO, A.; FAGUNDES, M.B.B. Análise da política fiscal sobre a competitividade da carne ovina em Mato Grosso do Sul. Revista de Política Agrícola, Brasília: Ano XXVIII, n.3, 2008.
SOUZA, A.S.; ROCHA JÚNIOR, V.R.; MOTA, A.D.S. et al. Potencial forrageiro e valor nutricional do feno de diferentes frações da parte aérea de quatro variedades de mandioca. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.13, p.604-618, 2012.
TILLEY, J.M.A.; TERRY, R.A. A two-stagetechnique for the in vitro digestionof forage crops. Journal of British Grassland Society, v. 18, p.104-111, 1963.
VAN SOEST, P.J. Voluntary in take relation to chemical composition and digestibility. Journal Animal Science, v.24, p.834-844, 1965.

Published

2016-08-01

Issue

Section

Original Articles / Artigos de Pesquisa

Most read articles by the same author(s)