Agronomic characteristics and quality of lettuce cultivars in different crop seasons in western Alagoas, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252023v36n112rc

Keywords:

Lactuca sativa. Performance. Post-harvest. Semiarid. Northeast region.

Abstract

Growing lettuce under high temperatures and light incidence, as in the Alagoas State hinterland, Brazil, induces early tasseling and decreases the quality of the product. Thus, the objective of this work was to evaluate the production and post-harvest quality of lettuce cultivars in different crop seasons in western Alagoas, Brazil. A randomized block experimental design was used, with four replications. The treatments consisted of lettuce cultivars: Baba-de-Verão, Cinderela, Elba, Mônica, Solaris, and Veneranda. The winter crop was more favorable for plant diameter, except for Baba-de-Verão, whose performance was similar in both seasons and stood out in the summer. The winter crop resulted in better performance in plant height, stem diameter, and fresh matter yield, whereas summer plants reached larger number of leaves. The cultivar Mônica presented longer stem length, denoting lower tolerance to early tasseling and, therefore, it is not indicated to be grown in the region. The cultivar Baba-de-Verão (Lisa group) reached higher fresh matter yield, number of leaves per plant, and stem diameter, and it was the most adequate cultivar to be grown in western Alagoas. Elba, Solaris, and Veneranda were the lettuce cultivars from the Crespa group that stood out. Baba-de-Verão was the cultivar that presented the best performance for chlorophyll a, b, and total. The cultivar Solaris presented the highest carotenoid contents. Plants grown in the winter reached higher chlorophyll a and total, carotenoid contents, pH, and soluble solid (SS) to titratable acidity (TA) ratio, whereas the lettuce grown in the summer had higher SS and TA.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AGRISTAR. Semente alface crespa Elba. 2022. Disponível em: https://agristar.com.br/topseed-premium/alface-crespa/elba/1350. Acesso em: 18 jul. 2022.

AQUINO, C. F. et al. Desempenho de cultivares de alface sob cultivo hidropônico nas condições do norte de minas gerais. Revista Brasileira de Agricultura Irrigada, 11: 1382-1388, 2017.

BRECHT, J. K. Fisiologia pós colheita de tecidos vegetais comestíveis. In: DAMODARAN, S.; PARKIN, K. L.; FENNEMA, O. R. Química de Alimentos de Fennema. 4. ed. Porto Alegre, RS: Artmed, 2010. 760 p.

CAZZONELLI, C. I. Carotenoids in nature: insights from plants and beyond. Functional Plant Biology, 38: 833-847, 2011.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio, 2. ed. Lavras, MG: Editora UFLA, 2005. 783 p.

DALASTRA, G. M. et al. Características produtivas de cultivares de alface mimosa, conduzida sob diferentes níveis de sombreamento, no inverno. Scientia Agraria Paranaensis, 15: 15-19, 2016.

DIAMANTE, M. S. et al. Produção e resistência ao pendoamento de alfaces tipo lisa cultivadas sob diferentes ambientes. Revista Ciência Agronômica, 44: 133-140, 2013.

FELTRIN. Alface Cinderela. 2022a. Disponível em: https://www.sementesfeltrin.com.br/produtos/alface-cinderela/42. Acesso em: 18 jun. 2022.

FELTRIN. Alface Mônica sf 31. 2022b. Disponível em: https://www.sementesfeltrin.com.br/produtos/alface-monica/35. Acesso em: 18 jun. 2022.

FELTRIN. Alface Veneranda. 2022c. Disponível em: https://www.sementesfeltrin.com.br/produtos/alface-veneranda/44. Acesso em: 18 jun. 2022.

FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35: 1039-1042, 2011.

FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 2. ed. Viçosa, MG: Editora UFV, 2008. 402 p.

FIORINI, C. V. A. et al. Cultivares de alface sob manejo orgânico no inverno e na primavera na Baixada Fluminense. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 11: 335-342, 2016.

FREIRE, T. M. et al. Clorofila a, b e totais da alface crespa em diferentes cultivos. In: CONGRESSO TÉCNICO CIENTÍFICO DA ENGENHARIA E DA AGRONOMIA - CONTECC, 1., 2019. Anais... Palmas: SOEA, 2019.

GUIMARÃES, I. P. et al. Interference of genotypeby-environment interaction in the selection of inbred lines of yellow melon in an agricultural center in Mossoró Assu, Brazil. Acta Scientiarum Agronomy, 38: 51-59, 2016.

HAO, J. H. et al. Quantitative proteomic analyses reveal that energy metabolism and protein biosynthesis reinitiation are responsible for the initiation of bolting induced by high temperature in lettuce (Lactuca sativa L.). BMW Genomics, 21: 1-12, 2021.

IAL - Instituto Adolfo Lutz. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 1. ed. São Paulo, SP: Instituto Adolfo Lutz, 2008. 1020 p.

INMET - Instituto Nacional de Meteorologia. Estação Meteorológica de Observação de Superfície Convencional: Piranhas, AL, Brasil. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/inmet. Acesso em: 24 ago. 2020.

ISLA. Alface Baba de Verão. 2022. Disponível em: https://www.isla.com.br/produto/Alface-Baba-de-Ver%C3%A3o/26. Acesso em: 18 jun. 2022.

LICHTENTHALER, H. K.; WELLBURN, A. R. Determination of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. Biochemical Society Transactions, 11: 591-592, 1983.

MAROUELLI, W. A.; SILVA, W. L. C.; SILVA, H. R. Irrigação por aspersão em hortaliças: qualidade da água, aspectos do sistema e método prático de manejo. 2. ed. rev. atual. ampl. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2008. 150 p.

MAGALHÃES, F. F. et al. Produção de cultivares de alface tipo crespa sob diferentes lâminas de irrigação. Water Resources and Irrigation Managemen, 4: 41-50, 2015.

MARTINS, L. M. Cultivares de alface produzidas em três sistemas de produção. 2016. 71 f. Dissertação (Mestrado Mestre em Ciências Agrárias: Área de Concentração em Produção Vegetal) – Universidade Federal de São João Del Rei, Sete Lagoas, 2016.

NENNING, C. R. et al. Qualidade pós-colheita de couve de folhas oriundas de sistema convencional e orgânico submetidas ao processamento mínimo. Brazilian Journal of Food Research, 10: 28-76, 2019.

NEVES, J. F. et al. Produção de cultivares de alface americana sob diferentes ambientes em condições tropicais. Agro@mbiente On-line, 10: 130-136, 2016.

OLIOSI, G. et al. Fluorescência transiente da clorofila a e crescimento vegetativo em cafeeiro conilon sob diferentesfontes nitrogenadas. Coffee Science, 12, 248-259, 2017.

PELOSI, M. S.; AZEVEDO-MELEIRO, C. H. Produção de massa de tomate com maior conteúdo de pró-vitamina A: avaliação microbiológica, físico-química e sensorial. Revista Ceres, 61: 891-899, 2014.

PIMENTEL-GOMES, F. Curso de estatística experimental. 15. ed. Piracicaba, SP: FEALQ, 2009. 451 p.

PORTO, V. C. N. et al. Comportamento de cultivares de alface no Oeste Potiguar. Revista de Ciências Agrárias, 57: 9-14, 2014.

RESENDE, G. M. et al. Yield and postharvest quality of winter growing crisphead lettuce as affected by doses of nitrogen and molybdenum. Horticultura Brasileira, 28: 441-445, 2010.

ROSA, A. M. et al. Production and photosynthetic activity of Mimosa Verde and Mimosa Roxa lettuce in two farming systems. Revista Ceres, 61: 494-501, 2014.

SALA, F. C.; COSTA, C. P. Retrospectiva e tendência da alfacicultura brasileira. Horticultura Brasileira, 30: 187-194, 2012.

SANCHES, A. G. et al. Avaliação da qualidade de alfaces minimamente processadas cultivadas em sistema hidropônico. Revista Trópica – Ciências Agrárias e Biológicas, 9: 19-31, 2017.

PINTO, A. A. et al. Development and production of curly lettuce using cultures for lateral shading. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 12: 655-660, 2017.

SANTOS, G. R. et al. Análise da precipitação pluvial e temperatura do ar de Olho D’água do Casado, Delmiro Gouveia e Piranhas, Alagoas. Revista de Geociências do Nordeste, 3: 16-27, 2017.

SANTOS, M. A. L. et al. Produção da cultura da alface (Lactuta sativa L.) em função das lâminas de irrigação e tipos de adubos. Revista Ciência Agronômica, 13: 33-39, 2015.

SCHMITZ, F. R. et al. Influence of refrigeration system parameters during storage of Lactuca sativa L. under non-isothermal conditions.Brazilian Journal of Development, 6: 1079-1096, 2020.

SILVA, E. M. N.C. P. et al. Qualidade de alface crespa cultivada em sistema orgânico, convencional e hidropônico. Horticultura Brasileira, 29: 242-245, 2011.

SILVA, E. M. N. C. P. et al. Desempenho agronômico de alface orgânica influenciado pelo sombreamento, época de plantio e preparo do solo no Acre. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 50: 468-474, 2015.

SILVA, F. A. et al. Crescimento e acúmulo de fitomassa em alface com cobertura de solo e sombreado com agrotêxtil. Brazilian Journal of Development, 5: 11506-11520, 2019b.

SILVA, O. M. P. Desempenho produtivo e qualitativo de cultivares de alface em diferentes épocas de plantio em Mossoró-RN. 2014. 104 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia: Área de Concentração em Fitotecnia) – Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2014.

SILVA, O. M. P. et al. Qualitative performance of lettuce cultivars in four seasons in Mossoró, Rio Grande do Norte State, Brazil. Revista Ceres, 63: 843-852, 2016.

SILVA, O. M. P. et al. Adaptability and phenotypic stability of lettuce cultivars in a semiarid region. Revista Caatinga, 32: 552-558, 2019a.

SOARES, C. S. et al. Avaliação da alface em duas épocas de semeio em sistema hidropônico. Journal of Biology & Pharmacy Agricultural Management, 16: 1-16, 2020.

SOUSA, A. R. S.; SILVA, M. C. L.; SILVA, A. B. Alface. In: CAVALCANTI, F. J. A. (Coord.). Recomendações de adubação para o Estado de Pernambuco: 2ª aproximaçao. 3. ed. Recife, PE: Instituto Agronômico de Pernambuco, 2008. p. 112.

SOUSA, V. S. et al. Desempenho de alfaces do grupo solta crespa cultivadas no verão em Jataí-GO. Revista de Ciências Agronômicas, 27: 288-296, 2018.

SOUZA, Ê. G. F et al. Produtividade de cultivares de alface em função da idade de colheita no semiárido Potiguar, Brasil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 13: 282-288, 2018.

TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 3.ed. Porto Alegre, RS: Artmed, 2004. 719 p.

TECHNES. Vivatto substrato agrícola. 2021. Disponível em: http://www.technes.com.br/vivatto.html. Acesso em: 24 ago. 2021.

TEZZA, G.; MINUZZI R. B. Caracterização da emissão foliar de cultivares de alface crespa em função da soma térmica. Journal of Environmental Analysis and Progress, 4: 140-145, 2019.

VICENTINI-POLETTE, C. M. et al. Avaliação das características físico-químicas e aceitação da alface crocantela produzida em sistema hidropônico na cidade de Araras, São Paulo. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde, 13: 663-673, 2018.

YURI, J. E. et al. Desempenho agronômico de genótipos de alface americana no Submédio do Vale do São Francisco. Horticultura Brasileira, 35: 292-297, 2017.

SEMINIS. Alface Crespa Solaris. 2022. Disponível em: https://loja.seminis.com.br/alface-crespa-solaris. Acesso em: 18 jun. 2022.

Downloads

Published

01-12-2022

Issue

Section

Agronomy