Effects of soil amendments with green biomass on quality indices of coriander
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252024v3712418rcKeywords:
Coriandrum sativum. Merremia aegyptia. Calotropis procera. Green manuring.Abstract
This study aimed to evaluate the effects of incorporating green manure, in equal proportions of Merremia aegyptia (hairy woodrose) and Calotropis procera (roostertree) biomass, at varying rates (16, 29, 42, 55, and 68 t ha-1 dry weight) on the quality of coriander shoots grown in a single season under semi-arid conditions. A randomized block design with five treatments and five replicates was employed. A control treatment with coriander without fertilizer was included for comparison. The coriander cultivar ('Verdão') was evaluated for nutritional quality (pH, soluble solids [SS], titratable acidity [TA], SS/TA ratio, total soluble sugar [TSS], vitamin C [VC], and pigment content [chlorophyll 'a' and 'b', total chlorophyll, and carotenoids]). The incorporation of 25.10 and 51.36 t ha-1 of the green manure mixture resulted in coriander with the maximum flavor efficiency (10.43 °Brix/% malic acid) and total soluble sugar content (3.71 °Brix). Higher concentrations of vitamin C (69.19 mg 100 g-1), chlorophyll 'a' (0.69 mg g-1), chlorophyll 'b' (0.16 mg g-1), total chlorophyll (0.84 mg g-1), and carotenoids (0.19 mg g-1) were achieved with applications of 48.71, 56.73, 53.52, 57.04, and 42.08 t ha-1 of the green manure mixture, respectively.
Downloads
References
ABRANCHES, M. O. et al. Contribuição da adubação verde nas características químicas, físicas e biológicas do solo e sua influência na nutrição de hortaliças. Research, Society and Development, 10: e7410716351, 2021.
ANDRADE FILHO, F. C. et al. Agro-economic viability from two croppings of broadleaf vegetables intercropped with beet fertilized with roostertree in different population densities. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, 52: 210-224, 2020.
AOAC - Association Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis of AOAC International. 18. ed. AOAC: Gaithersburg, 2012.
BARROS JÚNIOR A. P. et al. Qualidade de coentro em função do uso de espécies espontâneas como adubos verdes em diferentes quantidades. Horticultura Brasileira, 28: S1358-S1362, 2010b.
BARROS JÚNIOR, A. P. et al. Qualidade pós-colheita de alface em função de diferentes tipos e quantidades de adubos verdes. Horticultura Brasileira, 28: S1351-S1357, 2010a.
BECK, H. et al. Data descriptor: Present and future Köppen-Geiger climate classification maps at 1-km resolution. Scientific Data, 5: 180214, 2018.
BRANDÃO, G. R. et al. Avaliação da germinação de semente do coentro (Coriandrum sativum L) em laboratório e bandeja. Brazilian Journal of Development, 8: 55662-55667, 2022.
CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. Lavras, MG: Universidade Federal de Lavras, 2005. 785 p.
COSTA, L. N. et al. Influência da adubação potássica na qualidade e no potencial antioxidante do sapoti em diferentes estádios de desenvolvimento. Revista Ceres, 64: 419-425, 2017.
ENGEL, V. L.; POGGIANE, F. Estudo da concentração de clorofila nas folhas e seu espectro de absorção de luz em função de sombreamento em mudas de quatro espécies florestais nativas. Brazilian Journal of Plant Physiology, 3: 39-45, 1991.
FERREIRA, D. F. et al. Crescimento e características pós-colheita de beterraba sob aplicação de insumo orgânico. Revista Inova Ciência & Tecnologia, 6:10-15, 2020.
FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3. ed. rev. e ampl. Viçosa, MG: Editora UFV, 2013. 421 p.
IAL - Instituto Adolfo Lutz. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz: Métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 3 ed. São Paulo, SP: IAL, 2008.
LABIMC – Laboratório de Instrumentação Meteorologia e Climatologia. Estação Meteorológica Automática (EMA). Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA), 2021. Disponível em: <https://siemu.ufersa.edu.br/>. Acesso em: 10 dez. 2021.
LINO, V. A. S. et al. Post-harvest indexes and colour parameters from arugula-beet intercropping under green manuring and population density. Revista Ciência Agronômica, 54: e20228560, 2023.
PACHECO, B. R. O. et al. Classificação comercial e caracterização físico-química de beterrabas oriundas de sistema de plantio direto de hortaliças sob diferentes densidades de palhada de milho. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 22: 212-225, 2021.
SANTOS, H. G. et al. Sistema brasileiro de classificação de solos. Brasília, DF: Embrapa. 2018. 356 p.
SANTOS, S. B. C. Produção e qualidade pós-colheita do coentro (Coriandrum sativum L.) em sistema orgânico e convencional. 2020. 40 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias: Área de Concentração em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável) - Universidade Federal da Paraíba, Bananeiras, PB, 2020.
SAS - SAS Institute Inc. SAS/IML® 14.1 User's Guide. Cary, NC: SAS Institute Inc, 2015.
SILVA, J. N. et al. Combinations of coriander and salad rocket cultivars in bicropping systems intercropped with carrot cultivars. Revista Caatinga, 30: 125-135, 2017.
SOUSA, M. R. F. et al. Efeito dos sistemas de cultivo orgânico e convencional na atividade antioxidante de hortaliças: uma revisão integrativa. In: CORDEIRO, C. A. M. et al. (Eds.). Ciência e Tecnologia de Alimentos: o avanço da ciência no Brasil. Guarujá, SP: Editora Científica Digital, 2022, v.1, cap. 7, p. 86-101
STROHECKER, R.; HENNING, H. M. Análises de vitaminas: métodos comprovados. Madrid: Editora Paz Montalvo, 1967. 428 p.
SYSTAT SOFTWARE, INC. TableCurve 2D - Curve Fitting Made Fast and Easy. San Jose, CA: Systat Software Inc, 2022.
TAIZ, L. et al. Fisiologia e desenvolvimento vegetal. 6. ed. Porta Alegre, RS: Artmed Editora, 2017. 858 p.
VIANA, M. et al. Composição fitoquímica e potencial antioxidante de hortaliças não convencionais. Horticultura Brasileira, 33: 504-509, 2015.
WUTKE, E. B. et al. Espécies de adubos verdes e plantas de cobertura e recomendações para uso. In: LIMA FILHO, O. F. et al. (Eds.). Adubação verde e plantas de cobertura no Brasil : fundamentos e prática. Brasília, DF: Embrapa, 2023. v. 1, cap. 3, p. 55-173.
YANG, M. et al. Methods for the determination of chlorophylls and their derivatives. Taiwania, 43: 116-122, 1998.
YEMN, E. W.; WILLIS, A. J. The estimation of carbohydrate in plant extracts by anthrone. The Biochemical Journal, 57: 508-514, 1954.
YU, X. et al. Advances of organic products over conventional productions with respect to nutritional quality and food security. Acta Ecologica Sinica, 38: 53-60, 2018.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).