CHARACTERIZATION MORPHOAGRONOMIC OF GUAVA FRUITS UNDER DIFFERENT WATER DEPTHS AND NITROGEN FERTLIZATION LEVELS
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252015v28n320rcKeywords:
Psidium guajava L. Irrigated fruit culture. Located Irrigation.Abstract
The objective of this study was to evaluate the effects of different water depths and nitrogen fertilization levels applied by fertigation on the physical attributes of guava fruits cv. Paluma. The study was carried out taking into account factors water depths (1144, 1465, 1785 and 2106 mm) and nitrogen fertilization levels (50, 100, 150 and 200 kg ha-1). The water depths 1730 and 1750 mm increased production and the average weight of guava fruit in, respectively, 25.1 and 31.6%. The applications 178 and 152 kg N ha-1 increased at 67.1% in the production of fruits and 16.3% the average fruit weight. The combined application of 150 kg N ha-1 and 1789 mm of water amounted to 63.3% of the total weight of fruit. The equatorial diameter of the fruit was influenced by individual water depths applied evidencing an increase of up to 26.8%. Already combinations 200 kg N ha-1 and 1746 mm of water increased the longitudinal diameter of the fruits by 18.77%. The application of water depth to 1144 mm, associated with 143 kg N ha-1 gave index of the most satisfactory way to guava fruit.Downloads
References
ALVES, M. S. et al. Crescimento e produtividade da bananeira cv. Grande Naine sob diferentes combinações de nitrato de cálcio e uréia. Revista Ceres, Viçosa, v. 57, n. 1, p. 125-131, 2010.
BLANEY, F. H.; CRIDDLE, W. D. Determining consumptive use and irrigation water requirements. Washington: United States Department of Agricultural, 1962. 93 p.
CARRIJO, O. A. et al. Fertirrigação de hortaliças. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2004. (Circular Técnica da Embrapa Hortaliças, 32).
CARVALHO, C. M. et al. Desempenho de um sistema de irrigação por gotejamento na cultura da goiaba. Revista Irriga, Botucatu, v. 11, n. 1, p. 36-46, 2006.
CARVALHO, N. M.; NAKAGAWA, J. Sementes: ciências, tecnologia e produção. 2.ed. Campinas-SP: Fundação Cargill, 2000. 565 p.
COSTA, S. C. et al. Comportamento dos parâmetros indicativos de produção da bananeira pacovan submetida a diferentes lâminas de irrigação e doses de potássio na Chapada do Apodi, Limoeiro do Norte-Ce. Revista Caatinga, Mossoró, v. 22, n. 4, p. 46-52, 2009.
FARIAS, C. H. A. et al. Crescimento e desenvolvimento da cultura do melão sob diferentes lâminas de irrigação e salinidade da água. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 7, n. 3, p. 445-450, 2003.
FREITAS, W. S.; RAMOS, M. M.; COSTA, S. L. Demanda de irrigação da cultura da banana na bacia do Rio São Francisco. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 12, n. 4, p. 343–349, 2008.
GERHARDT, L. B. A. et al. Características físico-químicas dos frutos de quatro cultivares e três clones de goiabeira em Porto Lucena, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 32, n. 2, p. 185-192, 1997.
GONZAGA NETO, L. Introdução e avaliação de clones de goiabeira de polpa Branca (Psidium guajava L.) Na região do submédio são Francisco. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 24, n. 1, p. 120-123, 2002.
GOUVEIA, J. P. G. et al. Determinação de características físico-químicas da goiaba: Goiabeiras adubadas no semiárido da Paraíba. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 6, n. 1, p. 35-38, 2004.
LIMA, M. A. C.; ASSIS, J. S.; GONZAGA NETO, L. Caracterização dos frutos de goiabeira e seleção de cultivares na região do Submédio São Francisco. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 24, n. 1, p. 273-276, 2002.
LOUSADA JÚNIOR, J. E. et al. Caracterização físico-química de subprodutos obtidos do processamento de frutas tropicais visando seu aproveitamento na alimentação animal. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 37, n. 1, p. 70-76, 2006.
MACIEL, J. L.; DANTAS NETO, J.; FERNANDES, P. D. Resposta da goiabeira à lâmina de água e à adubação nitrogenada. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 11, n. 6, p. 571-577, 2007.
MELO, A. S. et al. Aspectos técnicos e econômicos da bananeira ‘prata-anã’ sob fertirrigação nos tabuleiros costeiros de Sergipe. Revista Ciência e Agrotécnologia, Fortaleza, v. 34, n. 3, p. 564-571, 2010.
MOURA, A. P.; MOURA, D. C. M. Levantamento e flutuação populacional de parasitoides de moscas-das-frutas (Diptera: Tephritidae) de ocorrência em goiabeira (Psidium Guajava L.) em Fortaleza, Ceará. Arquivos do Instituto Biológico, São Paulo, v. 78, n. 2, p. 225-231, 2011.
PEIXOTO, J. F. S.; GUERRA, H. O. C.; CHAVES, L. H. G. Alterações de atributos químicos do solo pela fertirrigação com nitrogênio e potássio. Revista Agropecuária Técnica, Areia, v. 27, n. 2, p. 69–76, 2006.
PEREIRA, F. M.; CARVALHO, C. A.; NACHTIGAL, J. C. Século XXI: nova cultivar de goiabeira de dupla finalidade. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 25, n. 3, p. 498-500, 2003.
ROZANE, D. E.; OLIVEIRA, D. A.; LIRIO, V. S. Importância econômica da cultura da goiabeira. In: ROZANE, D. E.; COUTO, F. A. D. (ed.). Cultura da goiabeira: Tecnologia e mercado. Viçosa: UFV, 2003. p.1-20.
SILVA, J. T. A. et al. Adubação com potássio e nitrogênio em três ciclos de produção da bananeira cv. Prata-Anã. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 25, n. 1, p. 152-155, 2003.
SOBEL, T. F.; COSTA, E. F. Estimando taxas de adoção de tecnologias poupadoras de água na fruticultura irrigada do Vale do São Francisco: o caso dos pequenos agricultores. Revista Econômica do Nordeste, Fortaleza, v. 36, n. 1, p. 121-146, 2005.
TEIXEIRA, L. A. J.; QUAGGIO, J. A.; MELLIS, E. V. Ganhos de eficiência fertilizante em bananeira sob irrigação e fertirrigação. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 33, n. 1, p. 272-278, 2011.
XAVIER, L. F.; COSTA, R. F.; COSTA, E. F. Adoção de tecnologias poupadoras de água na fruticultura irrigada do Vale do São Francisco: uma comparação entre percepções de colonos e empresas. Revista de Economia Rural, Brasília, v. 44, n. 2, p. 219-241, 2006.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).