SOIL QUALITY INDICATORS UNDER DIFFERENT LAND USE SYSTEMS IN THE AGRESTE REGION OF PARAIBA, BRAZIL

Authors

  • Gerônimo Ferreira da Silva Departamento de Engenharia Agrícola/UFRPE, Rua Dom Manoel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52.171-900, Recife (PE).
  • Djal Santos Departamento de Solos e Engenharia Rural, UFPB, Campus II, 58.397-000, Areia (PB).
  • Alexandre Paiva da Silva Departamento de Solos e Engenharia Rural, UFPB, Campus II, 58.397-000, Areia (PB).
  • Jeorge Medeiros de Souza Mestre em Ciência do Solo

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252015v28n303rc

Keywords:

Soils. Attributes. Use and management soil. Quality soil assessment.

Abstract

Cropping systems modify soil attributes and may change its quality.The work had the objective to evaluate the changes in physical, chemical and biological soil under organic farming systems (soils cultivated organically for more than seven years), in conversion to organic and conventional, with reference to the soil under native forest, and identify the attributes used as indicators of soil quality. Three areas of farm crops, located in the municipalities of Areia, Remígio, and Lagoa Seca, the state of Paraíba, Brazil were selected, and soil samples deformed collected in the layers 0-10 and 10-20 cm. The data were analyzed using ANOVA, the Tukey Test, and the Principal Component Analysis. There was a reduction of soil density (Ds) and increased porosity (PT) in the system of organic farming compared to cropping systems in conversion organic and conventional. The contents of phosphorus and organic carbon (CO), the base sum (SB), cation exchange capacity (CTC), light particulate organic matter (MOPL), carbon particulate organic matter light (CMOPL), edaphic respiration (RE) and pH of soils under organic cultivation are higher than soils under conventional tillage.The growing organic basis contributes to the maintenance of soil quality under similar conditions and/or even better than the condition forest and, under the conditions of this study, the most appropriate indicators to analyze the cultivation organic basesare Ds, PT, CO, MOPL, CMOPL, pH, SB, CTC e RE.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Gerônimo Ferreira da Silva, Departamento de Engenharia Agrícola/UFRPE, Rua Dom Manoel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52.171-900, Recife (PE).

Doutorando em Fitotecnia

References

ARAUJO, K. D. et al. Avaliação da atividade microbiana baseada na produção de C-CO2 em uma área de caatinga no cariri paraibano. Revista Caatinga, Mossoró, v. 21, n. 3, p. 221-230, 2008.

BARRETO, A. C. et al. Fracionamento químico e físico do carbono orgânico total em um solo de mata submetido a diferentes usos. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 32, n. 4, p. 1471-1478, 2008.

BAVOSO, M. A. et al. Preparo do solo em áreas de produção de grãos, silagem e pastejo: efeito na resistência tênsil e friabilidade de agregados. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 34, n. 1, p. 227-234, 2010.

BERTOL, I. et al. Propriedades físicas do solo sob preparo convencional e semeadura direta em rotação e sucessão de culturas, comparadas às do campo nativo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 28, n. 1, p. 155-163, 2004.

BILIBIO, W. D. et al. Atributos físicos e químicos de um Latossolo, sob diferentes sistemas de cultivo. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 4, p. 817-822, 2010.

BURAK, D. L.; FONTES, M. P. F.; BECQUER, T. Microagregados estáveis e reserva de nutrientes em Latossolo Vermelho sob pastagem em região de Cerrado. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 41, n. 2, p. 229-241, 2011.

CARNEIRO, M. A. C. et al. Atributos físicos, químicos e biológicos de solo de cerrado sob diferentes sistemas de uso e manejo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 33, n. 1, p. 147-157, 2009.

CHAVES, A. A. A. et al. Indicadores de qualidade de Latossolo Vermelho sob diferentes usos. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 42, n. 4, p. 446-454, 2012.

CLARK, M. S. et al. Changes in soil chemical properties resulting from organic and low-input farming practices. Agronomy Journal, Madison, v. 90, n. 5, p. 662-667, 1998.

COSTA, L. M.; ABRHÃO, W. A. P. Compactação e adensamento de solos relacionados às propriedades químicas, físicas e sedimentológicas. In: ALVAREZ, V., V. H.; FONTES, L. E. F.; FONTES, M. P. F. (Eds). O solo nos grandes domínios morfoclimáticos do Brasil e o desenvolvimento sustentado. 1. ed. Viçosa: UFV, 1996. p. 429-443.

DORAN, J. W.; PARKIN, T. B. Defining and assessing soil quality. In: DORAN, J. W. et al. (Eds.). Defining soil quality for a sustainable environment. Madison: SSSA, 1994. v. 1, cap. 1, p. 3-21.

EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisas de Solos. Manual de métodos de análises de solo. 2 ed. rev. atual. Rio de Janeiro: 1997. 212 p.

EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisas de Solos. Sistema brasileiro de classificação de solos. 2 ed. Rio de Janeiro, 2006. 212 p.

GOMES, J. B. V. et al. Análise de componentes principais de atributos físicos, químicos e mineralógicos de solos do bioma Cerrado. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 28, n. 1, p. 137-154, 2004.

KAMIYAMA, A. et al. Percepção ambiental dos produtores e qualidade do solo em propriedades orgânicas e convencionais. Bragantia, Campinas, v. 70, n. 1, p. 176-184, 2011.

LEITE, L. F. C. et al. Estoques totais de carbono orgânico e seus compartimentos em Argissolo sob floresta e sob milho cultivado com adubação mineral e orgânica. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 27, n. 5, p. 821-832, 2003.

LIMA, A. M. N. et al. Frações da matéria orgânica do solo após três décadas de cultivo de eucalipto no Vale do Rio Doce-MG. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 32, n. 3, p. 1053-1063, 2008.

LIMA, H. V. et. al. Indicadores de qualidade do solo em sistemas de cultivo orgânico e convencional no semi-árido cearense. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 31, n. 5, p. 1085-1098, 2007.

LOURENTE, E. R. P. et al. Atributos microbiológicos, químicos e físicos de solo sob diferentes sistemas de manejo e condições de cerrado. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 41, n. 1, p. 20-28, 2011.

MARINARI, S. et al. Chemical and biological indicators of soil quality in organic and conventional farming systems in Central Italy. Ecological Indicators, Amsterdam, v. 6, n. 4, p. 701-711, 2006.

MARTINS NETO, F. L. et al. Qualidade do solo e nutrição de plantas em sistemas de produção de café (Coffea arábica L.). Coffee Science, Lavras, v. 5, n. 3, p. 206-213, 2010.

MENTGES, M. I. et al. Propriedades físico-hídricas do solo e demanda energética de haste escarificadora em Argissolo compactado. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 45, n. 3, p. 315-321, 2010.

NIERO, L. A. C. et al. Avaliações visuais como índice de qualidade do solo e sua validação por análises físicas e químicas em um Latossolo Vermelho distroférrico com usos e manejos distintos. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 34, n. 4, p. 1271-1282, 2010.

PAPA, R. A. et al. Qualidade de Latossolos Vermelhos e Vermelho-Amarelos sob vegetação nativa de Cerrado. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 41, n. 4, p. 564-571, 2011.

PORTUGAL, A. F. et al. Propriedades físicas e químicas do solo em áreas com sistemas produtivos e mata na região da Zona da Mata Mineira. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 34, n. 2, p. 575-585, 2010.

RIBEIRO, A. C.; GUIMARÃES, P. T. G.; ALVAREZ V., V. H. (Eds.). Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais. Viçosa: CFSEMG, 1999. 359 p.

RÜHLMANN, J.; KÖRSCHENS, M.; GRAEFE, J. A new approach to calculate the particle density of soils considering properties of the soil organic matter and the mineral matrix. Geoderma, Amsterdam, v. 130, n. 3-4, p. 272–283, 2006.

SAMPAIO, D. B. et al. Avaliação de indicadores biológicos de qualidade do solo sob sistemas de cultivo convencional e orgânico de frutas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 2, p. 353-359, 2008.

SILVA, A. S. et al. Propriedades físicas e químicas em diferentes usos do solo no brejo paraibano. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 37, n. 4, p. 1064-1072, 2013.

SOUZA, J. L.; RESENDE, P. Manual de horticultura orgânica. Viçosa: Aprenda Fácil, 2003. 564 p.

TER BRAAK, C. J. F. Canonical correspondence analysis: A new eigenvector technique for multivariate direct gradient analysis. Ecology, New York, v. 67, n. 5, p. 1167-1179, 1986.

Published

27-08-2015

Issue

Section

Agronomy