QUANTITATIVE AND QUALITATIVE CHARACTERISTICS OF THINNED CAATINGA UNDER SHEEP GRAZING, SERRA TALHADA (PE)
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252015v28n325rcKeywords:
Bare soil. Chemical composition. Continuous stocking. Herbage allowance.Abstract
The aim was to study during a year, the quantitative and qualitative characteristics of the thinning Caatinga grazing sheep at continuous stocking, in Serra Talhada-PE. The research consisted of data collection of vegetation and sheep, in 38 hectares of Caatinga from a private farm. We evaluated the herbage mass, herbal chemical composition, botanical composition, bare soil, litter, plants height, stocking rate, animal performance and herbage allowance. Herbage mass ranged from 422 ± 42 to 1262 ± 95 kg DM.ha-1 within the period January 2011 to January 2012, which led to decreased herbage allowance (13,1± 1,3 a 56,4± 4,2 kg MS.kg PV-1). The weight gain of sheep observed was 2.0 ± 2.2 kg. head-1.period-1 and 3.8 ± 4.0 kg.ha-1.period-1. The litter during the dry season was higher in October 2011 (38.8 ± 4.1%) and January 2012 (41.4 ± 4.3%). Increased values were observed on bare soil, mainly in dry season, averaging 24.4 ± 1.5%. With the advance of the dry season, the concentrations of DM, NDF, ADF and TC of pasture increased, while the CP, MM, and NFC decreased. In general, the Caatinga show varieties in the range of herbage mass, forage chemical composition, and animal performance, over the year.Downloads
References
ARAÚJO FILHO, J. A; LEITE, E. R.; SILVA, N. L. Contribution of woody species to the diet composition of goat and sheep in Caatinga vegetation. Pasturas Tropicales, Colombia, v. 20, n. 2, p. 41-45, 1998.
CAVALCANTI, F. J. A. C. Recomendação de adubação para o estado de Pernambuco: 2ª aproximação, 2ª Revisão. Recife: IPA, EMBRAPA, UFRPE, UFPE, EMATER, 1998, 198 p.
CPRM – Serviço Geológico do Brasil. 2005. Diagnóstico do Município de Serra Talhada – PE. Ministério de Minas e Energia: Secretaria de Geologia, Mineração e Transformação Mineral. Recife – PE, 22 p. Disponível em: http://www.cprm.gov.br/rehi/atlas/pernambuco/ relatorios/SETA148.pdf. Acesso em: 25/09/2011.
CRUZ, C. D. Programa Genes: Biometria. Editora UFV. Viçosa, MG, 2006, 382 p.
EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Solos. Manual de métodos de análise de solos / organizadores, Guilherme Kangussú Donagema... [et al.]. — Dados eletrônicos — Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2011. 230 p. - (Documentos / Embrapa Solos, 132).
GUIMARÃES FILHO, C.; SOARES, J. G. G.; RICHÉ, G. R. Sistema caatinga-buffel-leucena para produção de bovinos no semi-árido. Petrolina: Embrapa-CPATSA, 1995. 39 p. (Embrapa-CPATSA. Circular Técnica, 34).
HAYDOCK, K. P.; SHAW, N. H. The comparative yield method for estimating dry matter yield of pasture. Australian Journal of Experimental Agriculture and Animal Husbandry, Melbourne, v. 15, n. 76, p. 663-670, 1975.
IBGE. Mapa de Biomas e de Vegetação 2012. Disponível em: http://www.ibge.gov.br/home/geociencias/default_prod.shtm#MAPAS. Acesso em: 08/05/2012.
MERTENS, D. R. Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cows. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 80, n. 7, p. 1463-1481, 1997.
MERTENS, D. R. Kinetics of cell wall digestion and passage in ruminant. In: JUNG, H. G. et al. (Ed.). Forage cell wall structure and digestibility. Madison: America Society of Agronomy; Crop Science Society of America; Soil Science Society America, p. 535-570, 1993.
MOREIRA, J. N. et al. Caracterização da vegetação e da dieta de ovinos em área de caatinga no sertão de Pernambuco. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 41, n. 11, p. 1643-1651, 2006.
NRC. Predicting feed intake of food-producing animals. National Academy Press, Washington, DC, 1987.
NRC. Nutrient requirements of small ruminants: Sheep, goats, cervids, and new world camelids. Washington, D.C.: National Academy Press, 2007. 384 p.
OLIVEIRA, R. G. Características produtivas e qualitativas dos pastos e desempenho produtivo de ovinos criados em pastagens de capim-bufel com diferentes ofertas de forragem. 2012. 68 f. Dissertação (Mestrado em Ciência Animal: Área de Concentração em Forragicultura) - Universidade Federal do Vale do São Francisco, Petrolina, 2012.
PELL, A. N.; SCHOFIELD, P. Computerized monitoring of gas production to measure forage digestion in vitro. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 76, n. 9, p. 1063-1073, 1993.
ROMAN, J. et al. Comportamento ingestivo e desempenho de ovinos em pastagem de azevém anual (Lolium multiflorum Lam.) com diferentes massas de forragem. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa v. 36, n. 4, p. 780-788, 2007.
SANTOS, G. R. A. et al. Composição química e degradabilidade in situ da ração em ovinos em área de Caatinga no sertão de Pernambuco. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 38, n. 2, p. 384-391, 2009.
SANTOS, G. R. A. et al. Determinação da composição botânica da dieta de ovinos em pastejo na Caatinga. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 37, n. 10, p. 1876-1883, 2008.
SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa, MG, UFV, 2002. 235 p.
SILVA, V. M. et al. Desempenho de bovinos e da pastagem em diferentes níveis de manipulação da caatinga. Pesquisa Agropecuária Pernambucana, Recife, v. 12, n. especial, p. 99-107, 2001.
SNIFFEN, C. J. et al. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, Champaign, v. 70, p. 3562-3577, 1992.
TOMICH, T. R. et al. Suplementação com mistura múltipla contendo uréia como fonte de nitrogênio para bovinos em pastagens de braquiária no período das águas. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 39. 2002., Recife. Anais... Recife: UFRPE, 2002. 1 CD-ROM.
VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant. 2. ed. Ithaca: Comstock, 1994. 476 p.
VELLOSO, A. L.; SAMPAIO, E. V. S. B.; PAREYN, F. G. C. Ecorregiões propostas para o bioma caatinga. Recife: Associação Plantas do Nordeste; Instituto de Conservação Ambiental, The Nature Conservancy do Brasil, 2002. 76 p.
YDOYAGA-SANTANA, D.F. et al. Caracterização da caatinga e da dieta de novilhos fistulados, na época chuvosa, no semiárido de Pernambuco. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 40, n. 1, p. 69-78, 2011.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).