EFFECT OF THE Allamanda blanchetti EXTRACTS ON THE CONTROL OF Alternaria brassicola IN SEEDLINGS OF KALE

Authors

  • Juliana de Souza Granja Barros Unicamp/Faculdade de Engenharia Agrícola
  • Erbs Cintra de Souza Gomes IF-Sertão-PE
  • Leonardo Sousa Cavalcanti Universidade Federal do Vale do São Francisco

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252015v28n304rc

Keywords:

Induced resistance. Peroxidases. Antimicrobial activity. Brassica oleracea L.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the effect of the extract from a native plant from caatinga (Allamanda blanchetti) in the control of the fungus Alternaria brassicicola, concerning to induction of resistance mechanisms in seedlings of kale and direct fungitoxic action. Under greenhouse conditions, the seedlings of kale were sprayed with extracts from A. blanchetti extracted at hot and at cold at concentrations of 0; 100; 500 to 1000 ppm. Analysis of disease severity were performed at 5; 6; 7; 8; 9:10 days after inoculation. Peroxidases were analyzed five times 0; 24; 72; 120, and 168 hours after spraying the seedlings with the extracts. Furthermore, the capacity of the hot and cold extracts was also evaluated at 0; 100; 500, and 1000 ppm to inhibit the germination of spores of A. brassicicola. The concentrations of 1000 ppm of the hot and cold extracts were more effective in controlling the disease. The extract of A. blanchetti induced an increase in the peroxidase activity at 24 hours after treatment application and promote inhibition of germination of spores of A. brassicicola. These results indicate the potential from A. blanchetti to control A. brassicicola, both by direct action and the activation of defense mechanisms.

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Author Biographies

Juliana de Souza Granja Barros, Unicamp/Faculdade de Engenharia Agrícola

Possui graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental pela Universidade Federal do Vale do São Francisco (2011). Atuou na área de bioquímica vegetal e fitopatologia. Possui mestrado em Engenharia Agrícola e atualmente é aluna de doutorado da Unicamp.

Erbs Cintra de Souza Gomes, IF-Sertão-PE

Tecnólogo em Fruticultura Irrigada (IF SERTÃO-PE, 2007), Mestre em Agronomia (UFPB, 2008), Doutor em Agronomia (UFPB, 2011). Professor de Fisiologia vegetal do IF SERTÃO-PE, Campus Petrolina Zona Rural. Atua em pesquisas sobre Indução de resistência em plantas a patógenos (aspectos fisiológicos e bioquímicos). Membro dos Grupos de Pesquisa: Fruticultura Irrigada - IF SERTÃO - PE / CNPq, Produção e Tecnologia de Sementes - UFPB / CNPq, Bioquímica fitopatológica - UNIVASF / CNPq. Atualmente é Diretor Institucional do Campus Serra Talhada do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano - IF SERTÃO-PE.

Leonardo Sousa Cavalcanti, Universidade Federal do Vale do São Francisco

Possui curso técnico em agropecuária pela Escola Agrotécnica Federal de Belo Jardim-PE (1991), graduação em Agronomia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (1997), mestrado em Agronomia (Fitopatologia) pela Universidade Federal de Lavras (2000) e doutorado em Agronomia (Fitopatologia) pela Universidade de São Paulo (2005). Atualmente é Assessor de Projetos Institucionais da UNIVASF, desde 2012 e Coordenador Administrativo do Projeto de Conservação de Fauna e Flora junto ao Projeto de Integração do São Francisco, do Ministério da Integração Nacional.

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Published

27-08-2015

Issue

Section

Agronomy