SAMPLING PLAN FOR ASSESSING BROWN ROT SEVERITY IN PEACHES SUBJECTED TO DIFFERENT PLANT EXTRACTS
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n301rcKeywords:
Monilinia fructicola. Experimental Precision. Sample Size. Post-harvest.Abstract
The identification of brown rot control derivatives has been the focus of intense research owing to the negative effects of the unrelenting usage of fungicides. Brown rot, caused by Monilinia fructicola, is an important post-harvest disease of peaches. The goal of this study was to estimate the optimum sample size of peaches in order to assess the average lesion size and the influence of different plant extracts on the fruits. Three preparation forms (FPE) were evaluated, as well as another seven forms of application (FAE) of canola and mustard extracts on peaches, with applications of the pathogen’s inoculum. Five fruits were utilized in five repetitions per treatment. Evaluation involved measurement of the fruits’ lesioned areas. The necessary sampling size was determined for estimation of the averages for each treatment and experiment. For measurement of the lesion size, 99 fruits in FPE and 23 fruits in FAE were sufficient for estimating the average with an estimation error of 10%. Based on the same estimation error, the sampling size is contingent on the extracts (canola, and mustard), batches of fruits, forms of extraction, and extract application on the fruits.Downloads
References
BARBIN, D. Componentes de variância – teoria e aplicações. 2. ed. Piracicaba, SP: FEALQ, 1998. 120 p.
BELASQUE JÚNIOR, J. et al. Tamanho da amostra para quantificação do diâmetro de lesões de cancro cítrico. Tropical Plant Pathology, Viçosa, v. 33, n. 4, p. 317-322, 2008.
BENIN, G. et al. Precisão experimental de ensaios de trigo em regiões homogêneas de adaptação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 48, n. 4, p. 365-372, 2013.
CARGNELUTTI FILHO, A.; STORCK, L. Medidas do grau de precisão experimental em ensaios de competição de cultivares de milho. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 44, n. 2, p. 111-117, 2009.
CARGNELUTTI FILHO, A. et al. Tamanho de amostra de caracteres de genótipos de soja. Ciência Rural, Santa Maria, v. 39, n. 4, p. 983-991, 2009.
CARGNELUTTI FILHO, A. et al. Tamanho de amostra de caracteres em híbridos de mamoneira. Ciência Rural, Santa Maria, v. 40, n. 2, p. 250-257, 2010a.
CARGNELUTTI FILHO, A. et al. Tamanho de amostra e relações lineares de caracteres morfológicos e produtivos de crambe. Ciência Rural, Santa Maria, v. 40, n. 11, p. 2262-2267, 2010b.
CASALS, C. et al. Control of Monilinia spp. On stone fruit by curing treatments. Part I. The effect of temperature, exposure time and relative humidity on curing efficacy. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 56, n. 1, p. 19–25, 2010.
CATAPATTI, T. R. et al. Tamanho de amostra e número de repetições para avaliação de caracteres agronômicos em milho-pipoca. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 3, p. 855-862, 2008.
CHEN, J.; ZHANG, S.; YANG, X. Control of brown rot on nectarines by tea polyphenol combined with tea saponin. Crop Protection, Amsterdam, v. 45, n. 2, p. 29-35, 2013.
FAO. Pêssego e nectarinas: produção, área e rendimento. Disponível em: <http://www.faostat.fao.org/sit>. Acesso em: Mar. 2014.
FACHINELLO, J. C. et al. Situação e perspectivas da fruticultura de clima temperado no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 33, n 1, p. 109-120, 2011.
FERNANDES, E. N.; SILVA, P. S. L. Tamanho da amostra e método de amostragem para caracteres da espiga do milho. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 20, n. 2, p. 252-256, 1996.
HAESBAERT, F. M. et al. Tamanho de amostra para experimentos com feijão-de-vagem em diferentes ambientes. Ciência Rural, Santa Maria, v. 41, n. 1, p. 38-44, 2011.
JANISIEWICZA, W. J. et al. Culturable bacteria from plum fruit surfaces and their potential for controlling brown rot after harvest. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 76, n. 1, p. 145–151, 2013.
KARABULUT, O. A. et al. Control of brown rot and blue mold of peach and nectarine by short hot water brushing and yeast antagonists. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 24, n. 2, p. 103–111, 2002.
LEITE, M. S. O. et al. Sample size for full-sib family evaluation in sugarcane. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 44, n. 12, p. 1562-1574, 2009.
LIU, J. et al. Effect of heat treatment on inhibition of Monilinia fructicola and induction of disease resistance in peach fruit. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 65, n. 1, p. 61–68, 2012.
LÚCIO, A. D. et al. Distribuição espacial e tamanho de amostra para o ácaro do bronzeado da erva-mate. Revista Árvore, Viçosa, v. 33, n. 1, p. 145-150, 2009.
MARI, M. et al. Control of brown rot on stonefruit by synthetic and glucosinolate-derived isothiocyanates. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 47, n. 2, p. 61–67, 2008.
RESENDE, M. D. V.; DUARTE, J. B. Precisão e controle de qualidade em experimentos de avaliação de cultivares. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 37, n. 3, p. 182-194, 2007.
SAEG – Sistema para análises estatísticas. Versão 9.1: Viçosa: UFV, Fundação Arthur Bernardes, 2007.
SILVA, J.; SILVA, P. S. L.; NUNES, R. P. Amostragem e tamanho da amostra na estimação de caracteres da espiga do milho. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 33, n. 12, p. 1983-1988, 1998.
SISQUELLA, M. et al. Immersion of fruit in water to improve radio frequency treatment to control brown rot in stone fruit. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 80, n. 1, p. 31–36, 2013a.
SISQUELLA, M. et al. Combination of peracetic acid and hot water treatment to control postharvest brown rot on peaches and nectarines. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 83, n. 1, p. 1–8, 2013b.
STORCK, L. et al. Sample size for single, double and triple hybrid corn ear traits. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 64, n. 1, p. 30-35, 2007.
TOEBE, M. et al. Dimensionamento amostral para avaliar firmeza de polpa e cor da epiderme em pêssego e maçã. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 4, p. 1026-1035, 2011.
TOEBE, M. et al. Tamanho de amostra para a estimação da média de caracteres de pêssego na colheita e após o armazenamento refrigerado. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 2, p. 209-212, 2012.
THOMIDIS, T.; EXADAKTYLOU, E. Effect of boron on the development of brown rot (Monilinia laxa) on peaches. Crop Protection, Amsterdam, v. 29, n. 6, p. 572–576, 2010.
YANG, L. et al. Difference between chitosan and oligochitosan in growth of Monilinia fructicola and control of brown rot in peach fruit. Food Science and Technology, Atlanta, v. 46, n. 1, p. 254-259, 2012.
ZHOU, T; SCHNEIDER, K.E; LI, X. Development of biocontrol agents from food microbial isolates for controlling post-harvest peach brown rot caused by Monilinia fructicola. International Journal of Food Microbiology, Atlanta, v. 126, n. 2, p. 180–185, 2008.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).