SILAGE QUALITY OF CORN AND SORGHUM ADDED WITH FORAGE PEANUTS

Authors

  • Walkíria Guimarães Carvalho Department of Animal Science, Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, Rio Verde, GO.
  • Kátia Aparecida de Pinho Costa Department of Animal Science, Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, Rio Verde, GO.
  • Patrícia Soares Epifanio Department of Animal Science, Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, Rio Verde, GO.
  • Rozana Castro Perim Department of Animal Science, Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, Rio Verde, GO.
  • Daniel Augusto Alves Teixeira Department of Agricultural Sciences, Universidade de Rio Verde, Rio Verde, GO.
  • Lucilene Tavares Medeiros Department of Agricultural Sciences, Universidade de Rio Verde, Rio Verde, GO.

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n224rc

Keywords:

Additive. Arachis pintoi. Sorghum bicolor. Zea mays.

Abstract

Corn and sorghum are standard silage crops because of their fermentative characteristics. While corn and sorghum silages have lower crude protein (CP) contents than other crops, intercropping with legumes can increase CP content. Furthermore, one way to increase CP content is the addition of legumes to silage. Consequently, the research objective was to evaluate the fermentative and bromatological characteristics of corn (Zea mays) and sorghum (Sorghum bicolor) silages added with forage peanuts (Arachis pintoi). The experimental design was completely randomized with four replicates. The treatments consisted of corn silage, sorghum silage, forage peanut silage, corn silage with 30% forage peanut, and sorghum silage with 30% forage peanut. The results showed that the corn and sorghum added with peanut helped to improve the silage fermentative and bromatological characteristics, proving to be an efficient technique for silage quality. The forage peanut silage had lower fermentative characteristics than the corn and sorghum silages. However, the forage peanut silage had a greater CP content, which increased the protein contents of the corn and sorghum silages when intercropped with forage peanuts.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Walkíria Guimarães Carvalho, Department of Animal Science, Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, Rio Verde, GO.

Programa de Pós-Graduação em Zootecnia do Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde

Kátia Aparecida de Pinho Costa, Department of Animal Science, Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, Rio Verde, GO.

Zootecnista, Professora dos Programas de Pós-Graduação em Zootecnia e Ciências Agrárias do Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde

Patrícia Soares Epifanio, Department of Animal Science, Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, Rio Verde, GO.

Programa de Pós-Graduação em Ciências Agrárias do Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde

Rozana Castro Perim, Department of Animal Science, Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, Rio Verde, GO.

Programa de Pós-Graduação em Zootecnia do Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde

Lucilene Tavares Medeiros, Department of Agricultural Sciences, Universidade de Rio Verde, Rio Verde, GO.

Professora da Universidade de Rio Verde

References

ALFAYA, H. et al. Avaliação de silagens elaboradas com milho produzido sob dois níveis de adubação: II. Qualidade. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, Porto Alegre, v. 15, n. 2, p. 123-133, 2009.

BONASSI, I. A. Determinação de ácidos orgânicos em silagens por meio de cromatografia gasosa. 1977. 40 p. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, 1977.

CARDOSO, R. M. et al. Avaliação de híbridos de sorgo para silagem por meio da degradabilidade in situ. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 11, n. 1, p. 106-114, 2012.

CHANDLER, P. Energy prediction of feeds by forage testing explorer. Feedstuffs, Minneapolis, v. 62, p. 12, 1990.

CHEEKE, P. R. Applied animal nutrition: feeds and feeding. 2. ed. New Jersey, USA: Prentice-Hall, 1999. 525 p.

DOMINGUES, A. N. et al. Nutrition value of silage from corn hybrids in the State of Mato Grosso, Brazil. Acta Scientiarum. Animal Sciences, Maringá, v.3 4, n. 2, p.117-122, 2012.

FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.

GARCIA, C. M. P. et al. Desempenho agronômico da cultura do milho e espécies forrageiras em sistema de Integração Lavoura-Pecuária no Cerrado. Ciência Rural, Santa Maria, v. 43, n. 4, p. 589-595, 2013.

HOFFMAN, P. Ash content of forages. Focus on Forage, Madison, v 7, n. 1 p.1-2, 2005.

HUNT, C. W. et al. Effects of hybrid and ensiling with and without a microbial inoculant on the nutritional characteristics of whole-plant corn. Journal Animal Science, Champaign, v. 71, n. 1, p. 38-43, 1993.

LEONEL, F. P. L. et al. Consórcio capim-braquiária e milho: comportamento produtivo das culturas e características nutricionais e qualitativas das silagens. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 38, n. 1, p. 166-176, 2009.

LIMA, L. G. et al. Fontes de amido e proteína para vacas leiteiras em dietas à base de capim-elefante. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 59, n. 1, p. 19-27, 2002.

McDONALD, P.; HENDERSON, A. R.; HERON, S. J. E. The biochemistry of silage. 2. ed. Marlow: Chalcombe Publicatons, 1991. 340 p

NRC (NATIONAL RESEARCH COUNCIL), Nutrient requirements of beef cattle 7th. Washington: National Academy Press, 2001 p. 93.

NUSSIO, L. G.; MANZANO, R. P.; PEDREIRA, C. G. S. Valor alimentício em plantas do gênero Cynodon. In: SIMPÓSIO SOBRE MANEJO DA PASAGEM, 15, 1998, Piracicaba. Anais... Piracicaba: FEALQ/ESALQ, 1998. p. 203-242.

OLIVEIRA, L.B. et al. Perdas e valor nutritivo de silagens de milho, sorgo Sudão, sorgo forrageiro e girassol. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 39, n. 1, p. 61-67, 2010.

PAULINO, V. T. et al. Silagem de amendoim forrageiro (Arachis pintoi cv. Belmonte) com diferentes aditivos. Boletim de Indústria Animal, Nova Odessa, v. 66, n. 1, p. 33-43, 2009.

PINTO, R. S. et al. Qualidade da silagem de grãos úmidos de diferentes forrageiras. Global Science and Technology, Rio Verde, v. 5, n. 3, p. 124-136, 2012.

RIBEIRO, X.R.R. et al. Capim-tanzânia ensilado com níveis de farelo de trigo. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 9, n. 4, p. 631-640, 2008.

SANTOS, J. P. et al. Consórcio sorgo-soja. XIII. Efeito de sistema de corte e arranjo de plantas no desempenho forrageiro do sorgo. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, n. 2, p. 397-404, 2009.

SILVA, D. J; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 3. ed. Viçosa, MG: UFV, 2002. 235 p.

TILLEY, J. M. A.; TERRY, R. A. A two stage technique for in vitro digestion of forages crops. Journal of the British Grassland Society, Oxford, v. 18, n. 2, p. 104-111, 1963.

TOMICH, T. R. et al. Potencial forrageiro de híbridos de sorgo com capim-sudão Arquivos Brasileiros de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 56, n. 2, p. 258-263, 2004.

TOSI, H.; OLIVEIRA, M. D. S. Avaliação da ensilagem de alfafa sob diferentes tratamentos. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 23, n. 2, p. 305-310, 1994.

VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant. 2 ed. Ithaca: Cornell, 1994. 476 p.

Downloads

Published

03-05-2016

Issue

Section

Zootechnics