NUTRITIONAL EVALUATION OF SUGARCANE BAGASSE ENRICHED WITH VINASSE IN DIETS FOR GROWING RABBITS

Authors

  • Felipe Norberto Alves Ferreira Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Walter Motta Ferreira Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Katiuscia Cristina das Neves Mota Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Clarice Speridião Silva Neta Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Leonardo Boscoli Lara Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Estácio Alves dos Santos Universidade Estadual do Piauí (UESPI)

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252015v28n424rc

Keywords:

Feeding, Caecotrophy, Fiber, Productivity, Waste.

Abstract

Aiming to evaluate the digestive use and performance of growing rabbits fed with diets containing sugarcane bagasse enriched with vinasse, 118 New Zealand white rabbits was used in a digestibility, caecotrophy and performance trials. The experimental design was completely randomized, being applied in the digestibility and caecotrophy three treatments (a reference diet, a diet containing sugarcane bagasse and a diet containing sugarcane bagasse enriched with vinasse) and in performance trial, four treatments (0, 50, 100 and 150 g kg-1 of bagasse enriched with vinasse). The data were subjected to variance analysis and subsequently carried out comparisons between the averages of the treatments. The bagasse enriched or not with vinasse changes consumption, excretion and the digestibility coefficients of dry matter, mineral matter, organic matter, crude protein, ether extract and gross energy. The inclusion of vinasse promotes the improvement of the values of digestible energy and digestible protein of bagasse. There was no change in the dry matter of the cecotrophes, while there wasn’t on the crude protein of cecotrophes by the inclusion of the bagasse enriched or not with vinasse. There was a reduction of the nutritional contribution in dry matter, from the inclusion of test feeds. This did not affect nutritional contribution in crude protein. The use of bagasse enriched with vinasse in diets for growing rabbits proved viable, so that the inclusion did not alter the average daily weight gain of animals and therefore, the time required to reach slaughter weight.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Felipe Norberto Alves Ferreira, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Mestre e Doutorando em Nutrição e Alimentação Animal pelo Programa de Pós Graduação do Departamento de Zootecnia da Escola de Veterinária da Universidade Federal de Minas Gerais.

Walter Motta Ferreira, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Professor Titular do Departamento de Zootecnia da Escola de Veterinária da Universidade Federal de Minas Gerais.

Katiuscia Cristina das Neves Mota, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Mestranda em Nutrição e Alimentação Animal pelo Programa de Pós Graduação do Departamento de Zootecnia da Escola de Veterinária da Universidade Federal de Minas Gerais.

Clarice Speridião Silva Neta, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Mestranda em Nutrição e Alimentação Animal pelo Programa de Pós Graduação do Departamento de Zootecnia da Escola de Veterinária da Universidade Federal de Minas Gerais.

Leonardo Boscoli Lara, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Professor Adjunto do Departamento de Zootecnia da Escola de Veterinária da Universidade Federal de Minas Gerais.

Estácio Alves dos Santos, Universidade Estadual do Piauí (UESPI)

Professor Adjunto do Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual do Piauí, campos de Correntes.

References

AOAC, Official Methods of Analysis, 17th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, 2000.

ARRUDA, A. M. V. et al. Digestibilidade aparente dos nutrientes de rações contendo diferentes fontes de fibra e níveis de amido com coelhos em crescimento. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 31, n. 3, p. 1166-1175, 2002.

CARABAÑO, R. M.; FRAGA, M. J.; DE BLAS, J. C. Effect of protein source in fibrous diets on performance and digestive parameters of fattening rabbits. Journal of Applied Rabbit Research, Oregon, v. 12, n. 3, p. 201-204, 1989.

COELHO, C. C. G. M. Utilização digestiva de dietas semi-simplificadas com fenos enriquecidos com vinhaça para coelhos em crescimento. 2010. 66 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia: Área de Concentração em Nutrição Animal) – Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, 2010.

DE BLAS, C. Alimentación del conejo. Madrid: Ed. Mundi-Prensa, 1989. 175 p.

DE BLAS, C.; MATEOS, G. G. Feed formulation. In: DE BLAS, C.; WISEMAN, J. (Ed.). Nutrition of the rabbit. Cambridge: CABI International, 2010. v. 2, cap. 12, p. 222-232.

DEHALLE, C. Equilibre entre les apports azotés et énergétiques dans l'alimentation du Çapin en croissance. Annales de Zootechnie, Paris, v. 30, n. 2, p. 197-208, 1981.

FARIA H. G. et al. Efeito da utilização de dietas simplificadas, à base de forragem, sobre a digestibilidade e o desempenho de coelhos Nova Zelândia. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 37, n. 10, p. 1797-1801, 2008.

GIDENNE, T.; BELLIER, R. Use of digestible fibre in replacement to available carbohydrates: Effect on digestion, rate of passage and caecal fermentation pattern during the growth of the rabbit. Livestock Production Science, Foulum, v. 63, n. 2, p.141–152, 2000.

GIDENNE, T. et al. Fibre digestion. In: DE BLAS, C.; WISEMAN, J. (Ed.). The Nutrition of the Rabbit. Cambridge: CABI International, 2010. v. 2, cap. 5, p. 66-82.

GIDENNE, T.; LEBAS, F. Evolution circadienne du contenu digestif chez le lapin en croissance: Relation avec la caecotrophie. In: WORLD RABBIT CONGRESS, 3., 1984, Roma. Proceedings... Roma: INRA, 1984. p. 494-501.

GOMES, A. V. C.; FERREIRA, W. M. Composição química e contribuição nutritiva de cecotrofos de diferentes dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 28, n. 6, p. 1297-1301, 1999.

HIDALGO, K. et al. Utilización de la vinaza de destilería como aditivo para pollos en ceba. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, San José de las Lajas, v. 43, n. 3, p. 281-284, 2009.

MACHADO, L. C.; FERREIRA, W. M. Atualidades em nutrição de coelhos: 2006 a 2011. Revista Brasileira de Cunicultura, Bambuí, v. 1, n. 1, p. 17-27, 2012.

MAERTENS, L.; DUCATELLE, R.; DE GROOTE, G. Influence de l'incorporation alimentaire d'une vinasse a taux élevé de parois cellulaires de levure sur les performances du lapin en engraissement. World Rabbit Science, Valência, v. 2, n. 1, p. 15-19, 1994.

MAERTENS, L. et al. Nutritive value of raw materials for rabbits: EGRAN Tables 2002. World Rabbit Science, Valência, v. 10, n. 4, p. 157-166, 2002.

MONTEILS, V. et al. Potential core species and satellite species in the bacterial community within the rabbit Caecum. Microbiology Ecology, Delft, v. 66, n. 3, p. 620-629, 2008.

OLIVEIRA, M. C. et al. Effect of including liquid vinasse in the diet of rabbits on growth performance. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 42, n. 4, p. 259-263, 2013.

PÉREZ, J. M. et al. European reference method for in vivo determination of diet digestibility in rabbits. World Rabbit Science, Valência, v. 3, n.1, p. 41-43, 1995.

SAS Statistical Analysis System Institute Inc. User’s Guide, Statistics, Version 6.03. Edition SAS Institute Inc., Cary, NC. 1991.

SCHNEIDER, B. A.; FLATT, W. P. The evaluation of feeds through digestibility experiences. Athens: The University of Georgia, 1975. 423 p.

STRAPASSON, A. Etanol y medio ambiente. In: CONGRESO INTERNACIONAL SOBRE AZÚCAR Y DERIVADOS DE LA CAÑA, 9., 2006, Havana. Memorias... Havana: ICIDCA, 2006. p. 51-63.

TROCINO, A. et al. Effect of dietary soluble fibre level and protein source on growth, digestion, caecal activity and health of fattening rabbits. World Rabbit Science, Valência, v. 18, n. 4, p. 199-210, 2010.

VAN SOEST, P. J.; ROBERTSON, J. B.; LEWIS, B. A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 74, n., p. 3583–3597, 1991.

VIEIRA, F. S.; GOMES, A. V. C.; PESSOA, M. F. Efeito da granulometria do bagaço de cana sobre as características digestivas e a contribuição nutritiva dos cecotrofos. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 32, n. 4, p. 935-941, 2003.

VILLAMIDE, M. J. Methods of energy evaluation of feed ingredients for rabbits and their accuracy. Animal Feed Science Technology, Madrid, v. 57, n. 4, p. 211-223, 1995.

VILLAMIDE, M. J. et al. Protein digestion. In: DE BLAS,C.; WISEMAN, J. (Ed.). Nutrition of the rabbit. Cambridge: CABI International, 2010. v. 2, cap. 3, p. 39-55.

ZANATO, J. A. F. Bagaço de cana-de-açúcar hidrolisado para coelhos em crescimento. 2008. 78 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia: Área de Concentração em Produção Animal) – Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, 2008.

Published

19-11-2015

Issue

Section

Zootechnics