PHYSICOCHEMICAL AND SENSORY EVALUATION OF YELLOW MOMBIN (Spondias mombin L.) ATOMIZED POWDER

Authors

  • Luís Gomes Moura Neto Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Pernambuco - Campus Afogados da Ingazeira
  • Érica Milo de Freitas Felipe Rocha Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte - Campus Pau dos Ferros
  • Marcos Rodrigues Amorim Afonso Universidade Federal do Ceará
  • Sueli Rodrigues Universidade Federal do Ceará
  • José Maria Correia da Costa Universidade Federal do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252015v28n427rc

Keywords:

Food Preservation. Maltodextrin. Spray-dryer. Tropical fruit.

Abstract

Dehydration is an important alternative to making the most of the use the surplus of production and take advantage of the seasonality of tropical fruits. Thus, this study aimed to evaluate the physicochemical composition of the yellow mombin pulp (Spondia mombin L.) powder, obtained by spray drying, and evaluate its sensory acceptance in the form of reconstituted juice. The physicochemical analyzes of the yellow mombin powder were: pH, soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid and moisture, with all results in accordance with the current legislation. The addition of maltodextrin in the process reduced the sensory analysis values (color, appearance, and taste). The tested formulations, (powders with 25 and 27.05% maltodextrin) preserved, and even favored the aroma. These formulations had the following values (7.66 and 7.68) higher than the values found for integral juice (6.60).

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Author Biographies

Luís Gomes Moura Neto, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Pernambuco - Campus Afogados da Ingazeira

Tecnólogo em Alimentos, Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Doutorando em Biotecnologia. Professor efetivo do IFPE, sendo pesquisador na área de frutos e hortaliças, com foco em pós-colheita e secagem e controle de qualidade de alimentos.

Érica Milo de Freitas Felipe Rocha, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte - Campus Pau dos Ferros

Doutora em Ciência e Tecnologia de Alimentos, atua na área de processamento de Frutos e Hortaliças e secagem de alimentos.

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Published

19-11-2015

Issue

Section

Technical Note