PHYSICOCHEMICALPROPERTIES OF GABIROBA (Campomanesia lineatifolia)AND MYRTLE (Blepharocalyx salicifolius) NATIVE TO THE MOUNTAINOUS REGION OF IBIAPABA–CE, BRAZIL

Authors

  • Jorgiane da Silva Severino Lima Departament of Food Technology, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, CE
  • José Maria Carvalho de Castro Departament of Food Technology, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, CE
  • Luiz Bruno de Sousa Sabino Departament of Chemical Engineering, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, CE
  • Ana Cristina Silva de Lima Departament of Food Technology, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, CE
  • Lucicléia Barros de Vasconcelos Torres Departament of Food Technology, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, CE

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n327rc

Keywords:

Bioactive compounds. Functional foods. Native fruit.

Abstract

In Brazil, consumer preference of tropical native fruits has increased; however, many fruits are not commercially exploited, such as gabiroba (Campomanesia lineatifolia) and myrtle (Blepharocalyx salicifolius), from the Myrtaceae family. The present study aimed to evaluate the physical, physico-chemical, and functional characteristics of gabiroba and myrtle, harvested from native plants in the mountainous region of Ibiapaba–CE. The following characters were analyzed: pH, soluble solids, total acidity, total extractable polyphenols, ascorbic acid, and antioxidant activity by using the ABTS method. After pulping, the samples were divided into two groups. From the results, it was found that gabiroba had a low total acidity value (0.12 ± 0.01%) indicating a higher level of sweetness relative to myrtle. Myrtle presented values of longitudinal (0.94 cm) and transverse(1.35 cm) diameters, fresh weight (0.85g), pulp yield (68.0%), pH (4.5 ± 0.0), and total soluble solids (23.6 ± 1.7 °Bx) similar to those obtained in other studies. Bioactive compounds in gabiroba and myrtle included phenolics (GAE 229.37 ± 1.04and 511.65 ± 1.34mg/100g), ascorbic acid (74.44 ± 0.03 369.1 ± 0.28 mg/100g), and antioxidants (14.54 ± 1.0 and 16.05 ± 0.63 μ Mtrolox/g). Therefore, these fruits have the potential to be used as functional foods characterized by various health benefits.

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Author Biographies

Jorgiane da Silva Severino Lima, Departament of Food Technology, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, CE

Graduada em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará, Departamento de Tecnologia de Alimentos. Mestranda em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará

José Maria Carvalho de Castro, Departament of Food Technology, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, CE

Graduada em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará, Departamento de Tecnologia de Alimentos. Mestrando em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará

Luiz Bruno de Sousa Sabino, Departament of Chemical Engineering, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, CE

Graduada em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará, Departamento de Tecnologia de Alimentos. Mestrando em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará

Ana Cristina Silva de Lima, Departament of Food Technology, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, CE

Graduada em ECONOMIA DOMÉSTICA pela Universidade Federal do Ceará, Departamento de Economia Doméstica. Mestrando em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará.

Lucicléia Barros de Vasconcelos Torres, Departament of Food Technology, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, CE

Professora Dra. da Universidade Federal do Ceará/Departamento de Tecnologia de Alimentos - Laboratório de Frutos e Hortaliças/DETAL/CCA

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Published

20-07-2016

Issue

Section

Technical Note