QUALITY OF ONION DUE TO NITROGEN DOSES AND PLANTING TIMES

Authors

  • Gardênia Silvana de Oliveira Rodrigues Departamento de Ciências Vegetais, UFERSA, Caixa Postal 137, 59625-900, Mossoró-RN.
  • Leilson Costa Grangeiro Departamento de Ciências Vegetais, UFERSA, Caixa Postal 137, 59625-900, Mossoró-RN.
  • Maria Zuleide de Negreiros Departamento de Ciências Vegetais, UFERSA, Caixa Postal 137, 59625-900, Mossoró-RN.
  • Ana Cláudia da Silva Departamento de Ciências Vegetais, UFERSA, Caixa Postal 137, 59625-900, Mossoró-RN.
  • José Novo Júnior Departamento de Ciências Vegetais, UFERSA, Caixa Postal 137, 59625-900, Mossoró-RN.

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252015v28n327rc

Keywords:

Allium cepa. Pungency. Soluble solids.

Abstract

The classification of the onion made based on the diameter of the bulbs and the quality measured by soluble solids, titratable acidity, relation soluble solids /acidity e a pungency due to nitrogen and planting times were evaluated in two experiments conducted from december 2011 to April 2012 and August tha december to 2012, horta in the Department of Plant Sciences Universidade Federal Rural do Semi-Árida em Mossoró-RN. The experimental design was a randomized block with four replications. The treatments consisted of N rates: 0, 34, 67, 101, 134 and 168 kg ha -1 N. Each experimental unit consisted of a bed of 3,0 x 0,8 m, satisfaction eight rows of plants spaced 0.10 x 0.10 m. Was used as floor area, the six central rows of plants in the flowerbed. The bulb pungency increased with the supply of nitrogen to the dose of 93 kg ha-1. Acidity and soluble solids reduced with the application of nitrogen. The onion planting in August 2012 favored the production of better quality bulbs.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Gardênia Silvana de Oliveira Rodrigues, Departamento de Ciências Vegetais, UFERSA, Caixa Postal 137, 59625-900, Mossoró-RN.

Doutora em Fitotecnia.

References

ABDISSA, Y.; TEKALIGN, T.; PANT, L. M. Growth, bulb yield and quality of onion (Allium cepa L.) as influenced by nitrogen and phosphorus fertilization on vertisol I. growth attributes, biomass production and bulb yield. African Journal of Agricultural Research. v. 6, n. 14, p. 3252-3258. 2011.

AL-FRAIHAT, A. H. Effect of different nitrogen and sulphur fertilizer levels on growth, yield and quality of onion (Allium cepa, l.). Jordan Journal of Agricultural Sciences. v. 5, n. 2, p. 155-165. 2009.

AOAC. Association of Official Analytical Chemists. 1992. Official methods of analysis. Washington: AOAC. 1114 p.

BOLANDNAZAR, S.; MOLLAVALI, M.; TABATABAEI, S. J. Influence of NH4NO3 and K2SO4 on qualitative characteristics of onion. Scientia Horticulturae. v. 136, p. 24–28. 2012.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Abastecimento e Reforma Agrária, Portaria n. 529 de 18 ago. 1995. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 1 set. 1995. Seção 1, p.135.

CARMO FILHO, F.; ESPÍNOLA SOBRINHO, J.; MAIA NETO, J. M. Dados climatológicos de Mossoró: um município semi-árido nordestino. Mossoró: ESAM, 1991. 121 p. (Coleção Mossoroense, C. 30).

CAVALCANTI F. J. A. (Coord.). 1998. Recomendações de adubação para o Estado de Pernambuco: 2ª aproximação. Recife: IPA. 198 p.

CECÍLIO FILHO, A. B. et al. Produtividade e classificação de bulbos de cebola em função da fertilização nitrogenada e potássica, em semeadura direta. Científica, v. 38, n. 1/2, p. 14-22, 2010

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. 2005. Pós colheita de frutos e hortaliças: Fisiologia e Manuseio. Lavras: UFLA, 785 p.

COOLONG, T. W.; RANDLE, W. M. Ammonium nitrate fertility levels influence flavour development in hydroponically grown ‘Granex 33’ onion. Journal of the Science of Food and Agriculture. v. 83, n. 5, p. 477–482. 2003.

COSTA, C. P. Tendências da Cebolicultura Mundial para o Próximo Milênio. Informativo da Associação Nacional dos Produtores de cebola – ANACE, n 3. Fevereiro de 1998.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. – Brasília, DF : Embrapa Informação Tecnológica, 2006.

FILGUEIRA, F. A. R. Manual de Olericultura: Agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. Viçosa, 2000. 402 p.

FINGER F. L; CASALI V. W. D. Colheita, cura e armazenamento da cebola. Informe Agropecuário. v. 23, p. 93-98. 2002.

GRANGEIRO, L. C. et al. Características qualitativas de genótipos de cebola. Revista Ciência e Agrotecnologia. v. 32, n. 4, p. 1087-1091, 2008.

JANDEL SCIENTIFIC. Table Curve: curve fitting software. Corte Madera, CA: Jandel Scientific, 1991. 280p.

KUNZ, V. L. et al. Produtividade de cebola sob diferentes fontes e modos de aplicação de adubos nitrogenados em cobertura. Revista biodiversidade, v. 8, n. 1, p. 31-37. 2009.

LOPES, A.S. Manual de fertilidade do solo. São Paulo: ANDA/POTAFOS, 1989. 153 p.

Mc CALLUM, J. et al. Sulfur and nitrogen fertility affects flavour of field-grown onions. Plant Soil, v. 269, n. 1, p. 151–158. 2005.

MALAVOLTA, E. Manual de nutrição mineral de plantas. São Paulo: Agronômica ceres, 2006. 638 p.

MAY, A. et al. Produtividade de híbridos de cebola em função da população de plantas e da fertilização nitrogenada e potássica. Horticultura Brasileira, v. 25, n. 1, p. 53-59. 2007.

MARROCOS, S. T. P. et al. Crescimento e acúmulo de nutrientes em cebola IPA 11. Horticultura Brasileira, v. 27, p. 627-631. 2009.

MOHANTY B. K; DAS J. N. Response of rabi onion cv. Nasik Red to nitrogen and potassium fertilization. Vegetable Science, v. 28, n. 1, p. 40-42. 2001.

MORSY, M. G. et al. Productivity and storability of onion as influenced by the different levels of NPK fertilization. Journal of Agricultural Research, v. 38, n. 1, p. 171 – 187. 2012.

MOZUMDER, S. N.; MONTRUZZAMAN, M.; HALIM, G. M. A. Effect of N, K and S on trhe yield and storability of transplanted onion (Allium cepa L.) in the Hilly Region. Journal of Agriculture and Rural Development, v. 5, n. 1, p. 58-63. 2007.

NASREEN, S. et al. Nutrient uptake and yield of onion as influenced by nitrogen and sulphur fertilization. Bangladesh Journal of Agricultural Research, v. 32, n. 3, p. 413-420. 2007.

RANDLE, W. M. Onion flavor chemistry and factors influencing flavor intensity. ACS symposium series. v. 660, p. 41-42. 1997.

RANDLE, W. M. Icreasing nitrogen concentration in hydroponic solutions affects onion flavor and bul quality. Journal of the American Society for Horticultural Science, v. 125, n. 2, p. 254-259. 2000.

RESENDE, G. M.; COSTA, N. D. Épocas de plantio e doses de nitrogênio e potássio na produtividade e armazenamento da cebola. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.4 3, n. 2, p. 221-226. 2008.

RESENDE G. M; COSTA N. D; PINTO J. M. Produtividade e qualidade pós-colheita de cebola adubada com doses crescentes de nitrogênio e potássio. Horticultura Brasileira, v. 26, n. 3, p. 388-392. 2008.

RESENDE, G. M. de; COSTA, N. D. Effects of levels of potassium and nitrogen on yields and post-harvest conservation of onions in winter. Revista Ceres, v. 61, n. 4, p. 572-577. 2014.

RODAS, C. L. et al. Influência da adubação nitrogenada na cultura da cebola em dois sistemas de cultivo. In: Congresso brasileiro de olericultura. Resumos... Horticultura Brasileira. Disponível em: <abhorticultura.com.br/eventosx/trabalhos/>, 2005.

SOUZA J. O. et al. Avaliação de genótipos de cebola no semi-árido Nordestino. Horticultura Brasileira, v. 26, n. 1, p. 97-101. 2008

SOUZA, R. J. de; RESENDE, G. M. de. Cultura da cebola. Lavras: UFLA/ FAEPE, 2002. 115 p. Textos acadêmicos.

VIDALIALABS – VLI Sweet index (Sweetometer). 2004. Disponível em http://www.vidalialabs.com/images/sweeetometer.jpg/ Acesso em: nov. 2013.

VILAS BOAS, R. C. et al. Rendimento da cultura da cebola submetida a níveis de água e nitrogênio por gotejamento. Semina, v. 35, n. 2, p. 633-646. 2014.

Published

31-08-2015

Issue

Section

Technical Note