MINERAL NUTRITION OF CRISPHEAD LETTUCE GROWN IN A HYDROPONIC SYSTEM WITH BRACKISH WATER

Authors

  • Hammady Ramalho e Soares Postgraduate students at Agricultural Engineering, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, PE
  • Ênio Farias de França e Silva Department of Agricultural Engineering, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, PE
  • Gerônimo Ferreira da Silva Department of Agricultural Engineering, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, PE
  • Raquele Mendes de Lira Postgraduate students at Agricultural Engineering, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, PE
  • Raphaela Revorêdo Bezerra Postgraduate students at Agricultural Engineering, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, PE

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n316rc

Keywords:

Lactuca sativa L. Salinity. Horticulture.

Abstract

Water availability in the Brazilian semiarid is restricted and often the only water source available has high salt concentrations. Hydroponics allows using these waters for production of various crops, including vegetables, however, the water salinity can cause nutritional disorders. Thus, two experiments were conducted in a greenhouse at the Department of Agricultural Engineering of the Federal Rural University of Pernambuco, to evaluate the effects of salinity on the mineral nutrition of crisphead lettuce, cultivar Taina, in a hydroponic system (Nutrient Film Technique), using brackish water in the nutrient solution, which was prepared by adding NaCl to the local water (0.2 dS m-1). A randomized blocks experimental design was used in both experiments. The treatments consisted of water of different salinity levels (0.2, 1.2, 2.2, 3.2, 4.2 and 5.2 dS m-1) with four replications, totaling 24 plots for each experiment. The water added to compensate for the water-depth loss due to evapotranspiration (WCET) was the brackish water of each treatment in Experiment I and the local water without modifications in Experiment II. The increase in the salinity of the water used for the nutrient solution preparation reduced the foliar phosphorus and potassium contents and increased the chloride and sodium contents, regardless of the WCET. Foliar nitrogen, calcium, magnesium and sulfur contents were not affected by increasing the water salinity used for the nutrient solution preparation.

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Author Biographies

Hammady Ramalho e Soares, Postgraduate students at Agricultural Engineering, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, PE

Engenheiro Agrônomo graduado pela Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE e Mestre em Engenharia Agrícola - Engenharia de Água e Solo, pela UFRPE, com atuação nas áreas de Reutilização de Águas de Qualidade Inferior na Agricultura, Microbiologia e Bioquímica do Solo, atuando principalmente nos seguintes temas: sulfur oxidative bacteria, vigna unguiculata, sódio trocável, gesso, lâmina de lixiviação, produção de biofertilizante e sulfur-gypsum interaction e utilização de águas salobras em cultivo hidropônico NFT.

Ênio Farias de França e Silva, Department of Agricultural Engineering, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, PE

Possui graduação em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Lavras (1994), mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal da Paraíba (1997) e doutorado em Irrigação e Drenagem pela Universidade de São Paulo (2002) e pós-doutorado em Conservação de Água e Solo pela Universidade de São Paulo (2006). Atualmente é professor adjunto da UFRPE, onde leciona disciplinas da área de recursos hídricos e meio ambiente. Tem experiência na área de Engenharia Agrícola, com ênfase em Irrigação e Drenagem, atuando principalmente nos seguintes temas: salinidade, irrigação, solução do solo, fertirrigação e qualidade e reuso de água. No triênio de 2009-2011 foi o representante da Associação Brasileira de Recursos Hídricos na Regional Pernambuco. Atualmente é coordenador do Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola da UFRPE.

Gerônimo Ferreira da Silva, Department of Agricultural Engineering, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, PE

Possui Graduação em Agronomia (2004) e Mestrado em Manejo de Solo e Água (2008 ) ambos pela Universidade Federal da Paraíba e Doutorado em Fitotecnia pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA. Tem experiência nas áreas de Química e Fertilidade do Solo, Nutrição Mineral de Plantas e Adubação e Manejo de Solo-Água-Planta em Solos Salinos, atuando principalmente nos seguintes temas: Salinidade do Solo, Dinâmica de P e de K no sistema solo-planta, amostragem do solo, recomendação de adubação para as culturas e qualidade da água de irrigação.

Raquele Mendes de Lira, Postgraduate students at Agricultural Engineering, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, PE

Doutoranda em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal Rural de Pernambuco, Mestre em Engenharia Agrícola e graduada em Engenharia Agrícola e Ambiental pela mesma instituição, atua principalmente nos seguintes temas: recursos hídricos, salinidade, lisimetria, hidroponia, e projetos de extensão

Raphaela Revorêdo Bezerra, Postgraduate students at Agricultural Engineering, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, PE

Engenheira Agrícola e Ambiental formada pela Universidade Federal Rural de Pernambuco.

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Published

20-07-2016

Issue

Section

Agricultural Engineering