AGRONOMIC EFFICIENCY OF THE INTERCROPPING LETTUCE-ARUGULA FERTILIZED WITH ROOSTERTREE
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252015v28n309rcKeywords:
Green manure. Intercropping. Calotropis procera. Eruca sativa. Lactuca sativa.Abstract
The present work aimed to evaluate the agronomic performance of lettuce-arugula intercropping fertilized with different amounts of roostertree biomass incorporated into the ground. The experiment was conducted during the period of September to November of 2011, in the research area of the Experimental Farm Rafael Fernandes, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró-RN. The experimental design used was randomized blocks with five treatments and four replications. The treatments consisted of the following biomass amounts of roostertree incorporated into the soil (5, 15, 25, 35, and 45 t ha- 1 on a dry basis). The characteristics evaluated in the vegetables were: height and diameter of plants (lettuce), number of leaves per plant, productivity (lettuce), yield of green mass (arugula) and dry mass of shoots. The efficiency of intercropping system was determined through the score of the canonical variable. The optimization of the agronomic performance of the lettuce intercropped with arugula was made possible with the incorporation of about 37 t ha-1 of roostertree into the ground. The use of roostertree as green manure is agronomically viable in the intercropping of lettuce and arugula besides contributing to a better use of environmental resources.Downloads
References
BEZERRA NETO, F. et al. Desempenho agronômico da alface em diferentes quantidades e tempos de decomposição de jitirana verde. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, Recife, v. 6, n. 2, p. 236-242, jun. 2011.
COSTA, C. C. et al. Viabilidade agronômica do consórcio de alface e rúcula, em duas épocas de cultivo. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 25, n. 1, p. 34-40, 2007.
EMBRAPA - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Centro nacional de Pesquisas de Solos. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. Rio de janeiro: EMBRAPA. 2006. 306 p.
FONTANÉTTI, A. et al. Adubação verde na produção orgânica de alface americana e repolho. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 24, n. 2, p. 146-150, 2006.
GÓES, S. B. et al. Productive performance of lettuce at different amounts and times of decomposition of dry scarlet starglory. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 4, p. 1036-1042, 2011.
GRAHAM, M. H.; HAYNES, R. J. Organic matter status and the size, activity and metabolic diversity of the soil microbial community in the row and inter-row of sugar cane under burning a trash retention. Soil Biology & Biochemistry, Oxford, v. 38, n. 1, p. 21- 31, 2006.
LIMA, E. F. Produtividade e rentabilidade da alface adubada com flor de seda. 2012. 66 p. Dissertação (Mestrado em Produção vegetal: Área de Concentração em Produção Vegetal no Semiárido) – Universidade Federal Rural do Pernambuco, Serra Talhada, 2012.
LINHARES, P. C. F. et al. Velocidade de decomposição da flor-de-seda no desempenho agronômico da rúcula cv. Cultivada. Revista Verde Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Mossoró, v. 4, n. 2, p. 46-50, 2009a.
LINHARES, P. C. F. et al. Influência da jitirana em cobertura como adubação verde sobre o desenvolvimento agronômico da alface. Revista Caatinga, Mossoró, v. 22, n. 4, p. 65-69, 2009b.
LINHARES, P. C. F. et al. Adubação verde em diferentes proporções de jitirana com mata-pasto incorporado ao solo na produtividade de coentro. Revista Verde Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Mossoró, v. 5, n. 1, p. 91-95, 2010.
LINHARES, P. C. F. et al. Quantidades e tempos de decomposição da jitirana no desempenho agronômico do coentro. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 2, p. 243-248, 2012.
OLIVEIRA, E. Q. et al. Produtividade de alface e rúcula, em sistema consorciado, sob adubação orgânica e mineral. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 28, n. 1, p. 36-40, 2010.
PIVETTA, L. A. et al. Avaliação do cultivo consorciado de rúcula com alface, em sistema orgânico e biodinâmico na região oeste do Paraná. Cadernos de Agroecologia, Guarapari, v. 2, n. 2, p. 1682-1685, 2007.
SILVA, H. D. et al. Viabilidade agronômica de consórcios entre alface e rúcula no sistema orgânico de produção. Cadernos de Agroecologia, Fortaleza, v. 6, n.2, p. 2-5, 2011.
SILVA, M. L. et al. Produção de cenoura fertilizada com flor-de-seda (Calotropis procera (Ait.) R.Br.). Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 44, n. 4, p. 732-740, 2013.
VALE, F. R.; GUILHERME, L. R. G.; GUEDES, G. A. A. Fertilidade do solo: dinâmica e disponibilidade dos nutrientes de plantas. Lavras: Editora UFLA, 2004. 171 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).