FEEDING FREQUENCY OF NILE TILAPIA FED RATIONS SUPPLEMENTED WITH AMINO ACIDS

Authors

  • Eduardo Arruda Teixeira Lanna Department of Animal Science, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG.
  • Marcos Antonio Delmondes Bomfim Animal Science Course, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha, MA.
  • Felipe Barbosa Ribeiro Animal Science Course, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha, MA.
  • Moisés Quadros Brazilian Agricultural Research Corporation of Roraima, Boa Vista, RR.

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n223rc

Keywords:

Pair feeding. Feed management. Oreochromis niloticus. Low crude protein.

Abstract

The present study evaluated the feeding frequency of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fed low-protein diets (29% crude protein) supplemented with commercial amino acids (L-lysine-HCl, DL-methionine, and L-threonine). Sex-reversed Nile tilapia (240) of Thai origin, with initial body weight of 0.93 ± 0.03 g each, were allocated in a completely randomized design, to five groups with various feeding frequencies (2, 3, 4, 5, and 6 times a day). Six replications were conducted on separate experimental units comprising eight fishes each. The fish were maintained in 30 130-L aquariums, each equipped with individual water supply and controlled temperature and aeration. Fish were fed identical quantities among all treatments over a period of 30 days. Performance parameters, feed conversion efficiency, body composition, daily protein and fat deposition rates, and nitrogen retention efficiency were evaluated. Increased feeding frequency affected neither performance parameters nor body composition. Values for protein and fat deposition rates and nitrogen retention efficiency were significantly lower in fish fed twice daily than in those fed five times daily. Fish subjected to other feeding frequencies yielded intermediate values without any significant differences. The minimum feeding frequency of Nile tilapia fingerlings fed a low-protein ration supplemented with commercial amino acids is three times a day, owing to increased protein deposition rates and nitrogen retention efficiency.

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Author Biographies

Eduardo Arruda Teixeira Lanna, Department of Animal Science, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG.

Possui graduação em Licenciatura Plena Em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Viçosa (1979), graduação em Licenciatura Curta Em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Viçosa (1977), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (1993) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2000). Atualmente é professor associado III da Universidade Federal de Viçosa. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Nutrição e Alimentação de organismos aquáticos, atuando principalmente nos seguintes temas: Oreochromis niloticus, tilápia do nilo, alevinos, proteína bruta e proteína ideal.

Marcos Antonio Delmondes Bomfim, Animal Science Course, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha, MA.

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual do Maranhão (1993), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2003) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2006). Atualmente é professor Adjunto do Centro de Ciências Agrárias e Ambientais da Universidade Federal do Maranhão - UFMA. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Avaliação de Alimentos e Exigências Nutricionais dos Animais, atuando principalmente nos seguintes temas: exigências nutricionais, nutrição e avaliação de alimentos para animais monogástricos, com especialização em nutrição de peixes.

Felipe Barbosa Ribeiro, Animal Science Course, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha, MA.

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2003), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2005) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2009). Atualmente é Professor Adjunto do Centro de Ciências Agrárias e Ambientais da Universidade Federal do Maranhão, e credenciado no programa de Pós-Graduação em Ciência Animal (Mestrado). Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Produção e Nutrição dos Animais Monogástricos, atuando principalmente nos seguintes temas: exigências nutricionais, avaliação de alimentos e proteína ideal.

Moisés Quadros, Brazilian Agricultural Research Corporation of Roraima, Boa Vista, RR.

Possui graduação, mestrado e doutorado em Nutrição de Peixes pela Universidade Federal de Viçosa. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Exigências Nutricionais dos Animais, atuando principalmente nos seguintes temas: proteína ideal, extensão universitária, nutrição de monogástricos e produção e nutrição de peixes. Atualmente é Pesquisador A na Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa Roraima).

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Published

03-05-2016

Issue

Section

Fishery Engineering