FREQUENCY OF QUIESCENT FUNGI AND POST-HARVEST ALTERNATIVE MANAGEMENT OF STEM END ROT IN PAPAYA
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n327rcKeywords:
Carica papaya. Alternative control. Phosphites. Post-harvest quality.Abstract
The aim of this study was to evaluate the frequency of quiescent fungi and the effect of phosphites under modified atmosphere on Lasiodiplodia theobromae in papaya. The fruits were treated with a range of doses of phosphites and their actions evaluated under conditions of ambient and modified atmosphere. Of the eight fungal genera found, Lasiodiplodia was the most common. No interaction was observed between the evaluated factors and only atmosphere and dose were independently significant. The usage of phosphites and modified atmosphere reduced the severity of the disease, and did not affect the chemical properties of the fruits.Downloads
References
A.O.A.C. Oficial methods of the Analitical Chemists. 15. ed. Arlington. 1990. 1213 p.
BARNETT, H. L.; HUNTER, B. B. Illustrated genera of imperfect fungi. 1. ed. St. Paul: American Phytopathological Society, 1999. 218 p.
BRASIL. Ministério da agricultura, pecuária e abastecimento. AGROFIT: consulta de produtos formulados. 2016. Disponível em: < http://agrofit.agricultura.gov.br/agrofit_cons/principal_agrofit_cons>. Acesso em: 02 mar. 2016.
BUFFARA, C. R. S. et al. Atividade de fosfito de potássio na pré e pós-infecção de Phakopsora euvitis em folhas de videira. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 34, n. 1, p. 3333-3340, 2013.
CERIONI, L. et al. Use of phosphite salts in laboratory and semi commercial tests to control citrus postharvest decay. Plant Disease, Saint Paul, v. 97, n. 2, p. 201-212, 2013.
CHAN JUNIOR, H. T. et al. Non volatile acids of papaya. Journal of Agricultural Food and Chemistry, Easton, v. 19, n. 2, p. 263-265, 1971.
CHITARRA, A. B. Interferência da fisiologia na patologia pós-colheita. In: OLIVEIRA, S. M. A. et al. Patologia pós-colheita: frutas, olerícolas e ornamentais tropicais. 1 ed. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2006. v. 1, cap. 3, p. 85-116.
CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras, MG: UFLA, 2005. 783 p.
DANTAS, S. A. F. et al. Doenças fúngicas pós-colheita em mamão e laranja comercializada na Central de Abastecimento do Recife. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 28, n. 5, p. 528-533, 2003.
DANTAS, S. A. F.; OLIVEIRA, S. M. A. Doenças do mamão. In: OLIVEIRA, S. M. A. et al. (Eds.). Patologia pós-colheita: frutas, olerícolas e ornamentais tropicais. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2006. v. 1, cap. 27, p. 695-729.
DELIOPOULUS, T.; KETTLEWELL, P. S.; HARE, M. C. Fungal disease suppression by inorganic salts: a review. Crop Protection, Guilford, v. 29, n. 10, p. 1059-1075, 2010.
ELLIS, M. B. Dematiaceous Hyphomycetes. CABI. Kew, England: Commonwealth Mycological Institute. 1971. 608 p.
FAGUNDES, G. R.; YAMANISHI, O. K. Características físicas e químicas de frutos de mamoeiro do grupo 'Solo' comercializados em 4 estabelecimentos de Brasília-DF. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 23, n. 3, p. 541-545, 2001.
FATIMA, N. et al. Prevalence of post-harvest rot of vegetables and fruits in Karachi, Pakistan. Pakistan Journal of Botany, Karashi, v. 41, n. 6, p. 3185-3190, 2009.
GOMES, E. C. S. G. et al. Podridão peduncular e qualidade de mangas ‘Tommy Atkins’ procedentes do mercado atacadista de Campina Grande-PB. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 4, p. 1267-1271, 2010.
GONZÁLEZ-AGUIAR, G. A., BUTA, J. G., WANG, C. Y. Methyljasmonate and modified atmosphere packaging (MAP) reduce decay and maintain postharvest quality of papaya ‘Sunrise’. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 28, n. 3, p. 361-370, 2003.
JACOMINO, A. P. et al. Influence of the interval between harvest and 1-methylcyclopropene application on papaya ripening. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 29, n. 3, p. 456-459, 2007.
JAYATHUNGE, K. G. L. R. et al. Physico-chemical and sensory quality of fresh cut papaya (Carica papaya) packaged in micro-perforated polyvinyl chloride containers. Journal of Food Science and Technology, Mysore, v. 51, n. 12, p. 3918-3925, 2014.
KADER, A. A. Future of modified atmosphere research. Acta Horticulturae, The Hague, v. 857, n. 1 p. 213-217, 2010.
LIMA, J. S. et al. Caracterização cultural, morfológica, e patogênica de Lasiodiplodia theobromae associado a frutíferas tropicais. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 39, n. 2, p. 81-88, 2013.
LIMA, L. M. et al. Qualidade pós-colheita do mamão formosa ‘Tainung 01’ comercializado em diferentes estabelecimentos no município de Mossoró-RN. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 3, p. 902-906, 2009.
LINS, S. R. O. et al. Controle alternativo da podridão peduncular em manga. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 37, n. 3, p. 121-126, 2011.
MARTINS, D. R. et al. Physicochemical changes of ‘golden’ papaya stored under controlled atmosphere. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 17, n. 4, p. 359-370, 2015.
MILLER, J. S. et al. Post-harvest applications of zoxamide and phosphite for control of potato tuber rots caused by oomycetes at harvest. American Journal of Potato Research, Orono, v. 83, n. 1, p. 269-278, 2006.
MOURA, F. T. et al. Frutos do umbuzeiro armazenados sob atmosfera modificada e ambiente em diferentes estádios de maturação. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 44, n. 4, p. 764-772, 2013.
MYARA, I. et al. pH regulation of ammonia secretion by Colletotrichum gloeosporioides and its effect on appressorium formation and pathogenicity. Molecular Plant-Microbe Interactions, Saint Paul, v. 23, n. 1, p. 304-316, 2010.
NARADISORN, M. et al. Effect of preharvest calcium application on grey mould development and postharvest quality in strawberries. In: PROCEEDINGS OF THE INTERNATIONAL STRAWBERRY SYMPOSIUM, 5., 2006, Coolum Beach. Anais… Coolum Beach, Australia: Acta Horticulturae, 2006. p. 147-150.
NETTO, M. S. B. et al. Species of Lasiodiplodia associated with papaya stem-end rot in Brazil. Fungal Diversity, Kunming, v. 67, n. 1, p. 127-141, 2014.
NUNES, C. et al. Control of post-harvest decay of apples by pre-harvest and post-harvest application of ammonium molybdate. Pest Management Science, Sussex, v. 57, n. 12, p. 1093-1098, 2001.
OLIVEIRA JUNIOR, L. F. G.; COELHO, E. M.; COELHO, F. C. Caracterização pós-colheita de mamão armazenado em atmosfera modificada. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 10, n. 3, p. 660-664, 2006.
OZKAYA, O. et al. Effects of 1-methylcyclopropene (1-MCP) and modified atmosphere packaging on postharvest storage quality of nectarine fruit. Scientia Horticulturae, Amsterdam, v. 198, n. 26, p. 454-461, 2016.
PRUSKY, D. et al. Quiescent and necrotrophic lifestyle choice during postharvest disease development. Annual Review of Phytopathology, Palo Alto, v. 51, n. 1, p. 155-176, 2013.
PRUSKY, D.; KOBILER, I. Mechanisms modulating the activation of quiescent infections by postharvest pathogens. In: OLIVEIRA, S. M. A.; LINS, S. R. O.; SANTOS, A. M. G. (Eds.). Avanços tecnológicos na patologia pós-colheita. Recife: Editora UFRPE, 2012. v. 1, cap. 10 p. 275-296.
REETZ, E. R. et al. Anuário Brasileiro da Fruticultura 2014. Santa Cruz do Sul, RS: Gazeta Santa Cruz, 2015. 104 p.
RITZINGER, C. H. S. P.; SOUZA, J. S. Mamão: Fitossanidade. 1. ed. Cruz das Almas, BA: EMBRAPA, 2000. 91 p.
SANTOS, A. M. G.; LINS, S. R. O.; OLIVEIRA, S. M. A. Atmosfera modificada e controlada. In: OLIVEIRA, S. M. A; LINS, S. R. O.; SANTOS, A. M. G. (Eds.). Avanços Tecnológicos na Patologia Pós-Colheita. Recife: Editora UFRPE, 2012. v. 21, cap. 507, p. 507-530.
SHINAGAWA, F. B. et al. Pressão hidrostática nos atributos sensoriais do néctar de mamão. Ciência Rural, Santa Maria, v. 43, n. 10, p. 1898-1904, 2013.
SILVEIRA, N. S. S. et al. Hongos fitopatógenos asociados a frutos comercializados en Recife, Pernambuco (Brasil). Boletin Micológico, Valparaiso, v. 16, n. 1, p. 41-47, 2001.
SINGH, R.; SHARMA, R. R.;TYAGI, S. K. Pre-harvest foliar application of calcium and boron influences physiological disorders, fruit yield and quality of strawberry (Fragaria Xananassa Duch.). Scientia Horticulturae, The Lague, v. 112, n. 2, p. 215-220, 2007.
VENTURA, J. A.; COSTA, H.; TATAGIBA, J. S. Papaya diseases and integrated control. In: NAQVI, S. A. M. H. (Eds.). Diseases of fruits and vegetables: diagnosis and management. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 2004. v. 2, cap. 7, p. 201-268.
YOUSSEF, K.; ROBERTO, S. R. Applications of salt solutions before and after harvest affect the quality and incidence of postharvest gray mold of ‘Italia’ table grapes. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 87, n. 1, p. 95-102, 2014.
YUJU, L. et al. Detection of quiescent infection of mango stem end rot pathogen Lasiodiplodia theobromae in shoot and pre-plucked mango fruit by seminested PCR. Plant Pathology Bulletin, Taishong Shi, v. 18, n. 4, p. 225-235, 2009.
ZAHID, N. et al. Potential of chitosan-loaded nanoemulsions to control different Colletotrichum spp. and maintain quality of tropical fruits during cold storage. Journal of Applied Microbiology, Oxford, v. 113, n. 4, p. 925-939, 2012.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).