AGRONOMIC FEASIBILITY OF POLYCULTURES OF ARUGULA/CARROT/LETTUCE UNDER AMOUNTS OF ROOSTERTREE AND POPULATION DENSITIES
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252015v28n413rcKeywords:
Intercropping. Eruca sativa. Daucus carota. Lactuca sativa. Calotropis procera.Abstract
This work aimed to study the agronomic feasibility of the arugula (A) and lettuce (L) bicropping intercropped with carrot (C) under different amounts of roostertree incorporated into the soil and proportions of population densities among component crops in semiarid conditions of the Rio Grande do Norte state. The experimental design was randomized complete block with four replications, with the treatments arranged in a factorial 4 x 4. The first factor was constituted by the amounts of roostertree incorporated into the soil (10, 25, 40 and 55 t ha-1 on a dry basis) and the second factor by the proportions of population densities of the component crops in polyculture [(50A-50C-50L (%); 40A-50C-40L (%); 30A-50C-30L (%) and 20A-50C-20L (%) of the recommended populations in sole crops - RPSC)]. The leafy vegetable crops were planted in two cultivations during the carrot cycle, and a joint analysis was carried out involving the two cultivations in the 4 x 4 factorial scheme. The characteristics evaluated were green mass yield (arugula), dry mass of shoots and productivity (lettuce), total, commercial and classified productivity of carrot roots. The modified monetary advantage was used to evaluate the agronomic feasibility of intercropping systems. The use of roostertree as green manure proved viable in the polyculture of arugula, carrot, and lettuce. The major agronomic performance of the arugula, carrot and lettuce in the polyculture was registered in the amount of 55 t ha-1 of roostertree incorporated into the soil. The population density proportions of arugula, carrot and lettuce of 50A-50C-50L (%) of the RPSC were those that provided the greatest agronomic feasibility of the polycultures.Downloads
References
BEZERRA NETO, F. et al. Desempenho agronômico da alface em diferentes quantidades e tempos de decomposição de jitirana verde. Agrária, Recife, v. 6, n. 2, p. 236-242, 2011.
BEZERRA NETO, F. et al. Evaluation of yield advantage indexes in carrot-lettuce intercropping systems. Interciencia, Caracas, v. 35, n. 1, p. 59-64, 2010.
BEZERRA NETO, F.; GOMES, E. G.; OLIVEIRA, A. M. Produtividade biológica em sistemas consorciados de cenoura e alface avaliada através de indicadores agroeconômicos e métodos multicritério. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 25, n. 2, p. 193-198, 2007.
BEZERRA NETO, F. et al. Otimização agroeconômica da cenoura fertilizada com diferentes doses de jitirana. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 45, n. 2, p. 305-311, 2014.
CABALLERO, R.; GOICOECHEA, E. L.; HERMAIZ, P. J. Forage yields and quality of common vetch and oat sown at varying seeding ratios and seeding rates of common vetch. Field Crops Research, Amsterdam, v. 41, n. 2, p. 135-140, 1995.
CARMO FILHO, F.; ESPÍNOLA SOBRINHO, J.; MAIA NETO, J. M. Dados climatológicos de Mossoró: um município semi-árido nordestino. Mossoró: UFERSA, 1991. 121 p. (Coleção Mossoroense, C. 30).
CERETTA, C. A. Sistemas de cultivo de mandioca em fileiras simples e duplas em monocultivo e consorciada com girassol. 1986. 126 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia: Área de Concentração em Horticultura) - Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 1986.
CHOAIRY, S. A.; FERNANDES, P. D. Densidade de plantio na cultura do abacaxi. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 18, n. 9, p. 985-988, 1983.
EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Solos. Sistema brasileiro de classificação de solos. 2.ed. Rio de Janeiro: EMBRAPA-SPI, 2006. 306 p.
ESPÍNDOLA, A. A. A.; ALMEIDA, D. L.; GUERRA, J. G. M. Estratégias para utilização de leguminosas para adubação verde em unidades de produção agroecológica. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2004. 24 p. (Embrapa Agrobiologia. Documentos, 174).
FEDERER, W. T. Statistical issues in intercropping. In: EL-SHAARAWI, A.H.; PIEGORSCH, W.W., PIEGORSCH, W. (Eds). Encyclopedia of environmetrics. 1st edition, New York: Wiley, 2002. p.1064-1069.
FERREIRA, D. F. Sisvar: A computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.
FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: Agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 2. ed. Viçosa, MG: UFV, 2003. 412 p.
FREITAS, K. K. C. et al. Desempenho agronômico de rúcula sob diferentes espaçamentos e épocas de plantio. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 40, n. 3, p. 449-454, 2009.
GÓES, S. B. Desempenho agroeconômico de alface lisa em função de quantidades de jitirana incorporadas ao solo e de seus tempos de decomposição. 2007. 80 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia: Fitotecnia: Área de Concentração em Agricultura Tropical) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2007.
GÓES, S. B. et al. Productive performance of lettuce at different amounts and times of decomposition of dry scarlet starglory. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 4, p: 1036-1042, 2011.
JANDEL SCIENTIFIC. Table Curve: curve fitting software. Corte Madera, CA: Jandel Scientific, 1991. 280 p.
LANA, M. M.; VIEIRA, J. V. Fisiologia e manuseio pós-colheita de cenoura. Brasília: Embrapa Hortaliças, 2000. 16 p. (Circular Técnica 21).
LIMA. E. F. Produtividade e rentabilidade da alface adubada com flor-de-seda. 2012. 65 p. Dissertação (Mestrado em Produção Vegetal: Área de Concentração em Produção Vegetal no Semiárido) - Universidade Federal Rural de Pernambuco. Serra Talhada. PE. 2012.
LIMA, J. S. S. et al. Produtividade da cenoura, coentro e rúcula em função de densidades populacionais. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Mossoró, v. 8, n.1, p. 110-116, 2013.
LIMA, V. I. A. et al. Viabilidade agroeconômica do cultivo consorciado de coentro, alface e rúcula sob diferentes arranjos espaciais. Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v. 10, n. 18, p. 3060-3065, 2014.
LINHARES, P. C. F. Produção de rúcula em função de diferentes quantidades e tempos de decomposição de jitirana. 2007. 58 f. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia: Área de Concentração em Agricultura Tropical) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2007.
LINHARES, P. C. F. et al. Quantidades e tempos de decomposição da jitirana no desempenho agronômico do coentro. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 2, p. 243-248, 2012.
LINHARES, P. C. F. et al. Otimização da quantidade de jitirana incorporada ao solo no rendimento do rabanete. Agropecuária Científica no Semi-Árido, Patos, v. 9, n. 2, p. 42-48, 2013.
LINHARES, P. C. F. et al. Velocidade de decomposição da flor-de-seda no desempenho agronômico da rúcula cv. cultivada. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Mossoró, v. 4, n. 2, p. 46-50, 2009.
LOPES, W. A. R. et al. Produtividade de cultivares de cenoura sob diferentes densidades de plantio. Revista Ceres, Viçosa, v. 55, n. 5, p. 482-487, 2008.
NOVAES, R. F. et al. Fertilidade do solo. In: MEURER, E. J. Fatores que influenciam o crescimento e o desenvolvimento das plantas. Viçosa: SBCS, p. 65-90, 2007.
OLIVEIRA, L. J. Viabilidade agroeconômica do bicultivo de rúcula e coentro consorciado com cenoura em função de quantidades de jitirana e densidades populacionais. 2012a. 102f. Tese (Doutorado em Fitotecnia: Área de Concentração em Agricultura Tropical) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2012a.
OLIVEIRA, M. K. T. et al. Desempenho agroeconômico da cenoura adubada com jitirana (Merremia aegyptia). Horticultura Brasileira, Brasília, v. 30, n. 3, p. 433-439, 2012b.
PEREIRA, M. F. S. et al. Diferentes doses de jitirana em cobertura como adubo verde na produtividade de rúcula. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Mossoró, v. 6, n. 2, p. 93-97, 2011.
PORTO, V. C. N. et al. Combination of lettuce and rocket cultivars in two cultures intercropped with carrots. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 29, n. 3, p. 404-411, 2011.
REZENDE, B. L. A. et al. Análise econômica de cultivos consorciados de alface e americana x rabanete: um estudo de caso. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 23, n. 3, p. 853-858, 2005.
SILVA, M. L. et al. Produção de cenoura fertilizada com flor-de-seda (Calotropis procera (Ait.) R.Br.). Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 44, n. 4, p. 732-740, 2013.
SILVA, M. G. et al. Efeito da solarização, adubação química e orgânica no controle de nematóides em alface sob cultivo protegido. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 24, n. 4, p. 489-494, 2006.
SILVA, A. F. A. et al. Rentabilidade do rabanete adubado com flor-de-seda em duas épocas de cultivo no semiárido de Pernambuco. Revista de Ciências Agrárias/Amazonian Journal of Agricultural and Environmental Sciences, v. 58, n. 2, p. 198-207, 2015.
TAVELLA, L. B. et al. Cultivo orgânico de coentro em plantio direto utilizando cobertura viva e morta adubado com composto. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 41, n. 4, p. 614-618, 2010.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).