QUALITATIVE ANALYSIS OF VERNALIZATED SEMI-NOBLE GARLIC CULTIVARS IN WESTERN RIO GRANDE DO NORTE STATE, BRAZIL
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n329rcKeywords:
Allium sativum L. Refrigeration. Quality. Industrial index.Abstract
Garlic is a vegetable that has economic and social relevance in Brazil. Rio Grande do Norte is among the consumer states, however, despite having regions with favorable conditions for growing garlic, it depends on imports of this product to meet its demand. The introduction of cultivars that have high yield and quality, and the adjustments in vernalization technology, which is a key issue for adaptation of new cultivars, are mechanisms that can contribute to garlic revitalization in areas previously producing this vegetable. Therefore, the objective of this work was to assess the quality characteristics of semi-noble garlic cultivars subjected to different bulb-seed pre-planting vernalization periods in two counties of the Western Mesoregion of Rio Grande do Norte State (RN), Brazil. Two experiments were simultaneously conducted in Barauna RN and Governador Dix-sept Rosado RN, from April to November, 2012. A complete randomized block experimental design was used with four replications. The treatments were arranged in split-plot design, with the plots consisted of cultivars (Gigante-do-Nucleo and BRS-Hozan) and subplots consisted of bulb-seed pre-planting vernalization (4±1°C) periods (0, 10, 20 and 30 days). The evaluations consisted of bulb diameter, pH, titratable acidity, soluble solids, total soluble sugars, reducing sugars, pungency, total solids and industrial index. The use of 10-day bulb-seed pre-planting vernalization increased the semi-noble garlic quality produced in Barauna and Governador Dix-sept Rosado. The cultivars Gigante-do-Nucleo and BRS-Hozan presented good prospects for industrialization, with good characteristics of flavor and aroma.Downloads
References
ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTRY - AOAC. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemistry. 17th ed. Washington: AOAC, 2002. 1115 p.
BOTREL, N.; OLIVEIRA, V. R. Cultivares de cebola e alho para processamento. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 52, 2012, Salvador. Anais... Brasília: Associação Brasileira de Horticultura, 2012. p. S8420-S8434.
BECKLES, D. M. Factors affecting the postharvest soluble solids and sugar content of tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 63, n. 1, p. 129-140, 2012.
CARVALHO, V. D. et al. Tempo de armazenamento na qualidade do alho cv. Amarante. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 26, n. 10, p. 1679-1684, 1991.
CAVALCANTI, F. J. A. Recomendações de adubação para o estado de Pernambuco: 2ª aproximação. 3. ed. Recife, PE: Instituto Agronômico de Pernambuco, 2008. 212 p.
CHAGAS, S. J. R.; RESENDE, G. M.; PEREIRA, L. V. Características qualitativas de cultivares de alho no Sul de Minas Gerais. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, Sup., p. 1584-1588, 2003.
CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras, MG: UFLA, 2005. 783 p.
EMBRAPA. Sistema brasileiro de classificação de solos. 2. ed. Rio de Janeiro, RJ: EMBRAPA Solos, 2006. 306 p.
FEIMBERG, B. Vegetables. In: ARSDEL, W. B. V.; COPLEY, M. J.; MORGAN JÚNIOR, A. I. (Eds.). Food Dehydratation. New York: AVI, 1973. v. 2, p. 43-55.
FERREIRA, D. F. SISVAR Versão 5.3. Departamento de Ciências Exatas. Lavras-MG: UFLA, 2007.
GUTIERREZ, A. S. D.; ROCHA, I. L. A produção de alho no Brasil. Nosso Alho, Brasília, n. 19, p. 30-31, 2014.
HONORATO, A. R. F. et al. Avaliação de cultivares e alho na região de Mossoró. Revista Caatinga, Mossoró, v. 26, n. 3, p. 80-88, 2013.
INSTITUTO ADOLFO LUTZ - IAL. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4. ed. São Paulo, SP: IAL, 2005. 533 p.
JANDEL SCIENTIFIC. Table Curve: curve fitting software. Corte Madera, CA: Jandel Scientific, 1991. 280 p.
LUCINI, M. A. Situação fitossanitária do alho no Brasil. Nosso Alho, Brasília, n. 19, p. 22-29, 2014.
MACÊDO, F. S.; SOUZA, R. J.; SILVA, E. C. Exigências climáticas. In: SOUZA, R. J.; MACÊDO, F. S. (Eds.). Cultura do alho: tecnologias modernas de produção. Lavras: UFLA, 2009. cap. 3, p. 29-38.
MACEDO, T. C. et al. Effect of process conditions on aged black garlic. In: 2ND INTERNATIONAL ISEKI_FOOD CONFERENCE, 2., 2011, Milan. Anais... Lisboa: ESB, 2011. p. 226-226.
MATOS, C. B. Caracterização física, química, físico-química de cupuaçus (Theobroma grandiflorum (Willd. Ex. Spreng) Schum.) com diferentes formatos. 2007. 41 f. Dissertação (Mestrado em Produção Vegetal: Área de Concentração em Produção Vegetal) – Universidade Estadual de Santa Cruz, Ilhéus, 2007.
MILLER, G. L. Use of dinitrosalicylic acid reagent for determination of reducing sugar. Analytical Chemistry, Urbana, v. 31, n. 3, p. 426-428, 1959.
MOTA, J. H. et al. Características físico-químicas de cultivares de alho (Allium sativum L.) do grupo semi-nobre, nas condições de Lavras, MG. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 43., 2003, Recife. Anais... Brasília: Associação Brasileira de Horticultura, 2003. 1 CD-ROM.
MUELLER. S.; BIASI, J. Comportamento de cultivares de alho no Planalto Catarinense. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 7, n. 1, p. 7-9, 1989.
OLIVEIRA, C. M. et al. Determinação do ponto de colheita na produção de alho. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 3, p. 506-509, 2003.
OLIVEIRA, F. L. et al. Características agronômicas de cultivares de alho em Diamantina. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 28, n. 3, p. 355-359, 2010.
PEREIRA, A. J.; SOUZA, R. J.; PEREIRA, W. R. Competição de cultivares de alho vernalizado na região de Inconfidentes-MG. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 43., 2003, Recife. Anais... Brasília: Associação Brasileira de Horticultura, 2003. 1 CD-ROM.
PRATI, P.; HENRIQUE, C. M.; MARTINS, C. P. C. C. Caracterização físico‐química de cultivares de alho. Pesquisa e Tecnologia, Campinas, v. 7, n. 15, p. 1-6, 2010.
RESENDE, F. V.; DUSI, A. N.; MELO, W. F. Recomendações básicas para a produção de alho em pequenas propriedades. Brasília: Embrapa/CNPH, 2004. 12 p. (Comunicado Técnico, 22).
SCHWIMMER, S.; WESTON, W. J. Enzimatic development of pyruvicacid in onion as a measare of pungency. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Washington, v. 4, n. 9, p. 303-304, 1961.
SCOTTON, D. C. Otimização do cultivo in vitro visando a transformação genética das cultivares brasileiras de alho (Allium sativum L.). 2007. 102 f. Dissertação (Mestrado em Ciências: Área de Concentração em Biologia na Agricultura e no Ambiente) – Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2007.
SILVA, E. C.; SOUZA, R. J.; SANTOS, V. S. Efeitos do tempo de frigorificação em cultivares de alho (Allium sativum L.) provenientes de cultura de meristemas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 24, n. 4, p. 939-946, 2000.
SOARES, A. M. Avaliação de cultivares de alho no município de Governador Dix-sept Rosado-RN. 2013. 104 f. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia: Área de Concentração em Agricultura Tropical) – Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2013.
STRINGHETA, P. C.; MENEZES SOBRINHO, J. A. Desidratação do alho. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 12, n. 142, p. 50-55, 1986.
VARGAS, S. et al. Efecto de la interacción genotipo-ambiente sobre la expresión del contenido de allicina y ácido pirúvico en ajo (Allium sativum L.). Revista FCA UNCuyo, Mendonza, v. 42, n. 2, p. 15-22, 2010.
YEMM, E. W.; WILLIS, A. J. The estimation of carbohydrates in plant extracts by anthrone. Biochemical Journal, London, v. 57, n. 3, p. 508-514, 1954.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).