PHOSPHOGYPSUM AND VINASSE APPLICATION: SOIL CHEMICAL PROPERTIES AND ALFALFA PRODUCTIVITY AND NUTRITIONAL CHARACTERISTICS
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n123rcKeywords:
Medicago sativa. Calcium. Magnesium. Potassium. Sulfur.Abstract
The objective of this work was to evaluate the effects of the application of phosphogypsum and vinasse on soil chemical properties and productivity and nutritional characteristics of alfalfa (Medicago sativa). The experiment was conducted in a randomized block design, using a 3×5 factorial arrangement, with three vinasse rates (0, 150 and 300 m3 ha-1) and five phosphogypsum rates (0, 3, 6, 9 and 12 Mg ha-1). The alfalfa chemical composition and shoot dry matter (SDW) and soil chemical properties (in the layers 0.0-0.2 and 0.21-0.4 m) were evaluated. The vinasse rates increased the soil potassium contents, while the phosphogypsum rates promoted linear increases in soil calcium and sulfur contents. The base saturation was increased and the magnesium content showed a quadratic response on the layer 0.21-0.4 m with the increase in phosphogypsum rates. The calcium, magnesium and phosphorus contents in the alfalfa leaves were lower with vinasse application. The phosphogypsum rates promoted linear increases in alfalfa SDW. Vinasse rated 150 m3 ha-1 was been enough to SDW increase. Calcium and magnesium contents in the leaves fitted a quadratic model, with maximum calcium content in the phosphogypsum rate of 9.5 Mg ha-1 and the minimum magnesium content in the phosphogypsum rate of 8.7 Mg ha-1. The leaf sulfur contents in all vinasse rates and leaf potassium contents in the highest vinasse rate showed maximum accumulation at near 9 Mg ha-1 of phosphogypsum.Downloads
References
BASSO, C. J. et al. Vinhaça como fonte de potássio: resposta da sucessão aveia-preta/milho silagem/milho safrinha e alterações químicas do solo na Região Noroeste do Rio Grande do Sul. Ciência Rural, Santa Maria, v. 43, n. 4, p. 596-602, 2013.
BLEY JUNIOR, C. et al. Agroenergia da Biomassa Residual: perspectivas energéticas, socioeconômicas e ambientais. 2. ed. Foz do Iguaçu, PR: TECHNOPOLITIK, 2009. 140 p.
BRITO, F. L. ROLIM, M. M.; PEDROSA, E. M. R. Efeito da aplicação de vinhaça nas características químicas de solos da zona da mata de Pernambuco. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, Pernambuco, v. 4, n. 4, p. 456-462, 2009.
CAIRES, E. F. et al. Alterações químicas do solo e resposta do milho à calagem e aplicação de gesso. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 28, n. 1. p. 125-136, 2004.
CAIRES, E. F.; FELDHAUS, I. C.; BLUM, J. Crescimento radicular e nutrição da cevada em função da calagem e aplicação de gesso. Bragantia, Campinas, v. 60, n. 3, p. 213-223, 2001.
CAIRES, E. F.; JORIS, H. A. W.; CHURKA, S. Long-term effects of lime and gypsum additions on no-till corn and soybean yield and soil chemical properties in southern Brazil. Revista Brasileira de Ciência do solo, Viçosa, v. 27, n. 1, p. 45-53, 2011.
CARVALHO, J. M. et al. Produtividade de cana soca sem queima em função do uso de gesso e vinhaça. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 43, n. 1, p. 1-9, 2013.
EMBRAPA. Manual de análises químicas de solos, plantas e fertilizantes. 2. ed. Brasília, DF: EMBRAPA INFORMAÇÃO TECNOLOGICA, 2009. 370 p.
FERREIRA NETO, M. et al. Atributos químicos do solo e estado nutricional de coqueiro anão fertigado com nitrogênio e potássio. Revista Caatinga, Mossoró, v. 27, n. 3, p. 30-40, 2014.
FUESS, L. T.; GARCIA, M. L. Implications of stillage land disposal: A critical review on the impacts of fertigation. Journal of Environmental Management, New York, v. 145, n. 1, p. 210-229. 2014.
LEITE, G. F. Avaliação econômica da adubação com vinhaça e da adubação mineral de soqueiras de cana-de-açúcar na usina monte alegre Ltda. - Monte Belo - MG. Revista da Universidade de Alfenas, Alfenas, v. 5, n. 3, p. 189-181, 1999.
MALAVOLTA, E. Manual de nutrição mineral de plantas. 1. ed. São Paulo, SP: EDITORA AGRONÔMICA CERES, 2006. 638 p.
MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. 2. ed. Piracicaba, SP: POTAFÓS, 1997. 319 p.
MICHALOVICZ, L. et al. Soil fertility, nutrition and yield of maize and barley with gypsum application on soil surface in no-till. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 38, n. 5, p. 1496-1505, 2014.
MOREIRA, A.; CARVALHO, J. G.; EVANGELISTA, A. R. Efeito de doses de enxofre na produção e composição mineral da alfafa. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 32, n. 5, p. 533-538, 1997.
MOREIRA, A. et al. Fertilidade do solo e estado nutricional da alfafa cultivada nos trópicos. 1. ed. São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudoeste, 2007. 40 p.
PAULA, M. B; CARVALHO, V. D.; NOGUEIRA, F. D. Efeitos da vinhaça na produção e qualidade da cebola em solo de baixo potencial de produtividade. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 27, n. 3, p. 389-393, 1992.
PAULETTI, V. et al. Efeitos em longo prazo da aplicação de gesso e calcário no sistema de plantio direto. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 38, n. 2, p. 495-505, 2014.
RAIJ, B. V. Fertilidade do solo e manejo de nutrientes. 1. ed. Piracicaba, SP: IPNI, 2011. 420 p.
RAMPIM, L. et al. Atributos químicos de solo e resposta do trigo e da soja ao gesso em sistema semeadura direta. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 35, n. 5, p. 1687-1698, 2011.
RAMPIM, L.; LANA, M. C. Ion mobility and base saturation after gypsum application in continuous soybean-wheat cropping system under no-till. Australian Journal of Crop of Science, Australia, v. 9, n. 6. p. 468-476, 2015.
SILVA, M. A. S., GRIEBELER, N. P., BORGES, L. C. Uso de vinhaça e impactos nas propriedades do solo e lençol freático. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 11, n. 1, p. 108-114, 2007.
SILVA, A. P. M.; BONO, J. A. M.; PEREIRA, F. A. R. Aplicação de vinhaça na cultura da cana-de-açúcar: Efeito no solo e na produtividade de colmos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 18, n. 1, p. 38-43, 2014.
SORATTO, R. P.; CRUSCIOL, C. A. C. Produção de fitomassa e acúmulo de nutrientes pela aveia-preta em função da aplicação de calcário e gesso em superfície na implantação do sistema plantio direto. Ciência Rural, Santa Maria, v. 38, n. 4, p. 928-935. 2008.
SOUZA, M. A. et al. Acúmulo de macronutrientes na soja influenciado pelo cultivo prévio do capim-marandu, correção e compactação do solo. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 43, n. 4, p. 611-622, 2012.
SUMNER, M. Gypsum Improves Subsoil Root Growth. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ROOT RESEARCH AND APPLICATIONS, 1., 2009, Viena, Anais… Austria: BOKU, 2009, p. 1-4.
VICENSI, M. et al. Do rates and splitting of phosphogypsum applications influence the soil and annual crops in a no-tillage system? Viçosa, Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 40, n. 1, p. 1-17. 2016.
ZAMBROSI, F. C. B.; ALLEONI, L. R. F.; CAIRES, E. F. Aplicação de gesso agrícola e especiação iônica da solução de um Latossolo sob sistema plantio direto. Ciência Rural, Santa Maria, v. 37, n. 1, p. 110-117, 2007.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).