CARROT YIELD AND RECOVERY EFFICIENCY OF NITROGEN, PHOSPHORUS AND POTASSIUM

Authors

  • Natália Silva Assunção Universidade Federal de Viçosa – Campus Rio Paranaíba, Rio Paranaíba, MG
  • Junia Maria Clemente Faculdade do Noroeste de Minas, Patos de Minas, MG
  • Leonardo Angelo de Aquino Universidade Federal de Viçosa – Campus Rio Paranaíba, Rio Paranaíba, MG
  • Luciel Rauni Dezordi Instituto de Pesquisa Agrícola do Cerrado, Rio Paranaíba, MG
  • Luiz Paulo Dornelas dos Santos Universidade Federal de Viçosa – Campus Rio Paranaíba, Rio Paranaíba, MG

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n410rc

Keywords:

Daucus carota. Fertilization. Extraction.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the carrot crop recovery efficiency of nitrogen, phosphorus and potassium from fertilizers. Two experiments were conducted in an experimental area in Rio Paranaiba - MG. The cultivar (‘Juliana’) was sown during the summer period and the cultivar ‘Nayarit’ during the winter period. In both experiments, the treatments consisted of six fertilization combinations of N, P2O, K2O (kg ha-1): fertilization without N (0-500-450), without P (100-0-450), without K (100-500-0), standard (100-500-450), higher than standard (100-700-600) and lower than standard (100-300-300). The harvest was carried out when most of the roots presented commercial standard well accepted by the consumers. The fresh and dry matter of roots and leaves were quantified, and the yield was calculated based on the fresh matter. The analysis of N, P and K contents in leaves and roots were carried out by harvest time, and the nutrients absorption and exportation were determined based on these contents and on the dry matter of roots and leaves. N, P and K omissions reduced the yield of the cultivar ‘Juliana’. For the cultivar ‘Nayarit’, only P omission reduced and P and K fertilizations increased the yield. The cultivar ‘Nayarity’, which is more productive than ‘Juliana”, absorbed more quantities of N, P and K. Carrot recovery efficiency of nitrogen, phosphorus and potassium is low.

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Author Biographies

Natália Silva Assunção, Universidade Federal de Viçosa – Campus Rio Paranaíba, Rio Paranaíba, MG

Estudante de Graduação em Agronomia; Universidade Federal de Viçosa - Campus Rio Paranaíba - Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas

Junia Maria Clemente, Faculdade do Noroeste de Minas, Patos de Minas, MG

Engenheira Agrônoma, D.Sc. Fitotecnia, Pós-Doutoranda; Universidade Federal de Viçosa - Campus Rio Paranaíba - Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas

Leonardo Angelo de Aquino, Universidade Federal de Viçosa – Campus Rio Paranaíba, Rio Paranaíba, MG

Professor Adjunto III da Universidade Federal de Viçosa - Campus Rio Paranaíba na área de Produção Vegetal, Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas. Possui Graduação em Agronomia (2005), Mestrado (2006) e Doutorado em Fitotecnia (2009) pela Universidade Federal de Viçosa. É revisor técnico-científico de periódicos nas áreas de Grandes Culturas, Olericultura, Fertilidade do Solo e Adubação de Plantas. Membro da Coordenação do Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal - UFV/CRP. Tem experiência e desenvolve projetos de Pesquisa na área de Agronomia, com ênfase em Fertilidade do Solo, Nutrição de Plantas, Manejo e Tratos Culturais. Bolsista do programa de Pesquisas de Qualidade e Excelência para Jovens Docentes Pesquisadores (Funarpex), concedido pela FUNARBE - Fundação Arthur Bernardes.

Luciel Rauni Dezordi, Instituto de Pesquisa Agrícola do Cerrado, Rio Paranaíba, MG

Mestrando em Agronomia - Produção Vegetal, Engenheiro Agrônomo; Universidade Federal de Viçosa - Campus Rio Paranaíba - Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas

Luiz Paulo Dornelas dos Santos, Universidade Federal de Viçosa – Campus Rio Paranaíba, Rio Paranaíba, MG

Mestrando em Agronomia - Produção Vegetal, Engenheiro Agrônomo; Universidade Federal de Viçosa - Campus Rio Paranaíba - Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas

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Published

13-09-2016

Issue

Section

Agronomy