AGRONOMIC EFFICIENCY OF THE INTERCROPPING OF ARUGULA WITH CARROT UNDER DIFFERENT POPULATION COMBINATIONS

Authors

  • Thaíza Mabelle de Vasconcelos Batista Department of Education, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte, Apodi, RN
  • Francisco Bezerra Neto Department of Crop Science, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, RN
  • Ítalo Nunes Silva Department of Crop Science, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, RN
  • Maiele Leandro da Silva Department of Crop Science, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, RN
  • Eliane Queiroga de Oliveira Department of Education, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Sousa, PB
  • Aurélio Paes Barros Júnior Department of Crop Science, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, RN

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n109rc

Keywords:

Strip intercropping. Daucus carota. Eruca sativa. Merremia aegyptia.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the agronomic efficiency of intercropping combinations of carrot and arugula at different population densities in bicropping in the semi-arid conditions of the Brazilian Northeast. The study was conducted at the "Rafael Fernandes" Experimental Farm of the Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA) during the period September 2011 to February 2012. The experimental design was of randomized complete blocks with treatments arranged in a 4 x 4 factorial scheme with four replications. The combinations were four population densities of carrot (40, 60, 80 and 100% of the recommended population in sole crop – RPSC) with four population densities of arugula (40, 60, 80 and 100% of the RPSC). The recommended population densities for sole crops of carrot and arugula are 500,000 and 1,000,000 plants per hectare, respectively. All treatments were fertilized with hairy woodrose (Merremia aegyptia L.), a spontaneous species of the Caatinga biome. The highest agronomic efficiency of carrot intercropped with arugula in bicropping was achieved in the combination of 40% of RPSC for the carrot and 100% of RPSC for the arugula. The commercial maximum yield (33.74 t ha-1) of carrot roots and the maximum yields of arugula green mass (8.06 and 2.67 t ha-1) in both cultivations were also obtained in the combination of population densities of 40% of RPSC for carrot and 100% of RPSC for arugula.

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Author Biography

Francisco Bezerra Neto, Department of Crop Science, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, RN

Possui graduação em Agronomia pela Escola Superior de Agricultura de Mossoró (ESAM) em 1976 (atualmente Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA), bacharelado em Teologia pela Escola Teológica das Assembléias de Deus no Brasil (ESTEADB) em 2003, mestrado em Agronomia (Fitotecnia) pela Escola Superior de Agricultura de Lavras (ESAL) em 1978 (atualmente Universidade Federal de Lavras - UFLA) e doutorado em Agronomy and Plant Genetics pela University of Arizona (UofA) em 1993. Atualmente é professor Associado IV da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Experimentação Agrícola, Manejo e Tratos Culturais, atuando principalmente nos seguintes temas: Consorciação de culturas, cultivos alternativos, integração de sistemas e desenvolvimento de sistemas de produção com Lactuca sativa, Cucumis melo, Daucus carota, Eruca sativa e outras hortaliças importantes no semiárido do nordeste brasileiro.

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Published

11-03-2016

Issue

Section

Agronomy