BIOMASS YIELD OF CROTALARIA JUNCEA AFTER THINNING AND AT VARIED SOWING DENSITIES IN THE COASTAL PLATEAU OF PIAUÍ STATE, BRAZIL
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n412rcKeywords:
Green manuring. Cover crops. Management.Abstract
The northern region of Piauí state is an important center of irrigated organic fruit farming, wherein sandy soils with low organic matter content are predominant, besides climate with high temperatures, long periods of water deficit and constant wind. Given this situation, it becomes necessary to investigate alternative management options able to meet the challenges of agricultural productivity. In this context, green manuring becomes an important practice, mainly when using fast-growing species and with great potential for biomass production. Thus, a study was carried out at Embrapa Meio-Norte to measure Crotalaria juncea biomass yield after thinning and at various sowing densities. The evaluated parameters were plant height, stem diameter, number of branches per plant, fresh and dry weight of shoots and roots. The results showed that sowing density had no influence on plant height; however, unthinned plants reached greater heights, which might have been due to reduced competition for light. Thinning had no effect on diameters of plant stem base; on the other hand, lower planting densities promoted larger diameters also due to less competition. Likewise, the number of branches per plant was not affected by thinning, being greater at lower planting densities on account of less competition. Thinned plants achieved higher averages of fresh shoot weight. Nevertheless, shoot dry biomass was greater at higher planting densities. Furthermore, both fresh and dry weight of roots were not influenced by any of the adopted treatments.Downloads
References
AZEVEDO, R. L.; RIBEIRO, G. T.; AZEVEDO, C. L. L. Feijão Guandu: Uma Planta Multiuso. Revista da Fapese, Aracajú, v. 3, n. 2, p. 81-86. 2007.
BALSAN, R. Impactos decorrentes da modernização da agricultura brasileira. CAMPO-TERRITÓRIO: revista de geografia agrária, Uberlândia, v. 1, n. 2, p. 123-151, 2006.
BASTOS, E. A.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; RODRIGUES, B. H. N. Boletim agrometeorológico de 2011 para o município de Parnaíba, Piauí. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2012. 37 p. (Documentos, 221).
BERTONI, J; LOMBARDI NETO, F. Conservação do Solo, 7ª Edição, Editora Ícone. São Paulo, SP. 2008, 355 p.
CALEGARI, A. et al. Aspectos gerais da adubação verde. In: COSTA, M. B. B. (Ed.). Adubação verde no sul do Brasil. Rio de Janeiro: AS-PTA, 1992. p. 1-55.
COELHO, E. M.; LEE, F. Agricultura e meio ambiente: um contrassenso? Extensão e Cultura (UFG), v. 7, p. 46-52, 2009.
COSTA E MELO, I. G. Densidades de semeadura de leguminosas na melhoria da qualidade do solo e na produtividade do milho. 2012. 60 f. Dissertação (Mestrado em Ciência do Solo: Área de Manejo e Conservação do Solo) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2012.
DERPSCH, R. et al. Controle da erosão no Paraná, Brasil: sistemas de cobertura de solo, plantio direto e preparo conservacionista do solo. Eschborn: GTZ, 1991. 272 p.
DOURADO, M. C.; ALMEIDA, C. R. Comportamento da Crotalaria juncea L. quando associada a três diferentes alturas de poda e duas densidades de plantas. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 10., Araraquara, 1998. Anais... São Paulo: CNPq, 1998. p. 335.
DOURADO, M. C.; BENETOLI, T. R.; BOLONHEZI, A. C. Matéria seca e produção de grãos de Crotalaria juncea L. submetida à poda e adubação fosfatada. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 58, n. 2, p. 287-293, 2001.
EIRAS, P. P. Avaliação de diferentes densidades de semeadura e da poda na produção de sementes de Crotalaria juncea L. 2010, 55 f. Dissertação (Mestrado em Ciências e Tecnologias Agropecuárias: Área de Produção Vegetal) – Universidade Estadual do Norte Fluminense, Campos dos Goytacazes, 2010.
ESPINDOLA, J. A. A. et al. Influência da adubação verde na colonização micorrízica e na produção da batata-doce. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 24, n. 2, p. 339-347, 1998.
LIMA, D. J. et al. Arranjo espacial, densidade e época de semeadura no acúmulo de matéria seca e nutrientes de três adubos verdes. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 40, n. 4, p. 531-540, 2010.
MEHL, H. U. et al. Produção de biomassa e padrão de decomposição de adubos verdes cultivados nas entrelinhas de acerola orgânica. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 18., 2010, Teresina. Novos caminhos para agricultura conservacionista no Brasil. Teresina: Embrapa Meio-Norte: Universidade Federal do Piauí, 2010. 4 p. 1 CD-ROM.
PEREIRA, A. J. et al. Desempenho Agronômico de Crotalaria juncea em Diferentes Arranjos Populacionais e Épocas do Ano. Brasília: Embrapa, 2005. 4 p. (Comunicado Técnico, 82).
PUIATTI, M. et al. Consorciação de taro e crotalária maneja com corte rente ao solo e poda na altura do dossel. Revista Ceres, Viçosa, v. 62, n. 3, p. 275-283, 2015.
RICCI, M. S. F. et al. Growth rate and nutritional status of an organic coffee cropping system. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 62, n. 2, p. 138-144, 2005.
SILVA ARAUJO, E. da et al. Balanço de nitrogênio em área de produção de sementes de crotalária juncea nas condições da Baixada Fluminense. Rio de Janeiro: Embrapa, 2010. 14 p. (Boletim de Pesquisa, 66).
SILVA, J. A. A. et al. Reciclagem e incorporação de nutrientes ao solo pelo cultivo intercalar de adubos verdes em pomar de laranjeira-'Pêra'. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 24, n. 1, p. 225-230, 2002.
SILVA, T. O.; MENEZES, R. S. C. Adubação orgânica da batata com esterco e, ou, Crotalaria juncea. II – Disponibilidade de N, P e K no solo ao longo do ciclo de cultivo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 31, n. 1, p. 51-61, 2007.
SOUSA, G. M. M. Adubação orgânica e densidades de plantas em Crotalaria juncea antecedendo arroz. 2011. 48 f. Dissertação (Mestrado em Ciência do Solo: Área de Concentração em Ciência do Solo) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2011.
VALARINI, P. J.; RESENDE, F. V. Sustentabilidade do manejo orgânico e convencional na produção de hortaliças do Distrito Federal. Brasília: Embrapa, 2007. 12 p. (Circular Técnica, 49).
THORNTHWAITE, C. W.; MATHER, J. R. The water balance. Centerton: Drexel Institute of technology, 1955. 104 p. (Drexel Institute of technology. Publication in climatology, v. 8, n. 1).
WUTKE, E. B.; BULISANI, E. A.; MASCARENHAS, H. A. A. I Curso Sobre Adubação Verde no Instituto Agronômico de Campinas. Campinas: IAC, 1993. 121 p. (Documento, 35).
WUTKE, E. B. et al. Bancos Comunitários de sementes de adubos verdes: informações técnicas. Brasília: MAPA, 2007. 52 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).