EFFECT OF CONCENTRATION AND N:K RATIO IN NUTRIENT SOLUTION FOR HYDROPONIC PRODUCTION OF CUCUMBER
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n401rcKeywords:
Cucumis sativus. Hybrids. SPAD index. Potassium.Abstract
The N:K ratio influences the balance between vegetative and reproductive stages, because potassium plays important roles in the processes that regulate plant growth when the nitrogen availability is high. However, there is a lack of information on the N:K ratio suitable for cucumber cultivation in an NFT-hydroponic system. The objective of this study is to evaluate the different N:K ratios in fruiting nutrient solutions for cucumber production in a hydroponic system. Treatments consisted of two cucumber hybrids (Natsuno Kagayaki and Runner) and four nutrition solutions with different N:K ratios (w/w) (1:0.5, 1:1.0, 1:2.0, and 1:3.0) in the reproductive phase arranged as split plots in a randomized block design with four replications. On the 33rd day after sowing (DAS), the SPAD index on the fourth expanded leaf from the plant apex, number of broaches, and harvests were evaluated. The aerial parts of the plants were collected on the 54th DAS for evaluation of fresh mass, dry mass, and number of leaves per plant. The results showed that the highest concentration of K in the fruiting nutrient solution does not alter the length of the fruits but increases their diameter yield. The N:K ratios in the 1:2.0 and 1:3.0 (w/w) nutrient solutions provided greater yields in both evaluated hybrids. The hybrid Natsuno Kagayaki, however, showed the highest productivity, and it is recommended for hydroponic cultivation.Downloads
References
ADAMS, P. Nutrition of greenhouse vegetables in NFT and hydroponic systems. Acta Horticulturae, Wageningen, v. 1, n. 361, p. 245-257, 1994.
AQUINO, L. A. et al. Produção de biomassa, teor e exportação de macronutrientes em plantas de repolho em função de doses de nitrogênio e de espaçamentos. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, n. 5, p. 1295-1300, 2009.
BETTIOL, W.; ASTIARRAGA, B. D.; LUIZ, A. J. B. Effectiveness of cow’s milk against zucchini squash powdery mildew (Sphaerotheca fuliginea) in greenhouse conditions. Crop Protection, Guidford, v.18, n. 8, p. 489-492, 1999.
CARDOSO, A. I. I. Avaliação de linhagens e híbridos experimentais de pepino do grupo varietal japonês sob ambiente protegido. Bragantia, Campinas, v. 66, n. 3, p. 469-475, 2007.
FERNANDES, A. A.; MARTINEZ, H. E. P.; OLIVEIRA, L. R. Produtividade, qualidade dos frutos e estado nutricional de plantas de pepino cultivadas em hidroponia, em função das fontes de nutrientes. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 4, p. 571-575, 2002.
FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3. ed. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2008. 421 p.
FURLANI, P. R. et al. Nutrição mineral de hortaliças, preparo e manejo de soluções nutritivas. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 20, n. 200-201, p. 90-98, 1999.
GÜLER, S.; BÜYÜK, G. Relationships among chlorophyll-meter reading value, leaf N and yield of cucumber and tomatoes. Acta Horticulturae, Wageningen, v. 729, n. 50, p. 307-311, 2007.
MARTINEZ, H. E. P.; SILVA FILHO, J. B. Introdução ao cultivo hidropônico de plantas. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa. 1997. 52 p.
MARTINS, C. M. et al. Curva de absorção de nutrientes em alface hidropônica. Revista Caatinga, Mossoró, v. 22, n. 4, p. 123-128, 2009.
MOREIRA, M. A. et al. Índices para avaliar o estado de nitrogênio da batata multiplicada por distintos materiais propagativos. Revista Ceres, Viçosa, v. 58, n. 3, p. 384-392, 2011.
NOVAIS, R. F. et al. Fertilidade do solo. 1. ed. Viçosa, MG. SBCS, 2007. 1017 p.
PEDROSA, A. W. et al. Influence of the N/K ratio on the production and quality of cucumber in hydroponic system. Revista Ceres, Viçosa, v. 58, n. 5, p. 619-624. 2011.
PÔRTO, M. L. et al. Índice SPAD para o diagnóstico do estado de nitrogênio na cultura da abobrinha. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 29, n. 3, p. 311-315, 2011.
QUEIROGA, R. C. F. et al. Influência de doses de nitrogênio na produtividade e qualidade do melão Cantalupensis sob ambiente protegido. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 25, n. 4, p. 550-556, 2007.
QUEIROZ, I. S. R. Cultivo do meloeiro em sistema semihidroponico sob diferentes concentrações de potássio na solução nutritiva. 2016. 72 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Ambientais e Tecnológicas. Área de concentração em Manejo de Solo e Água) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2016.
SAEG. Sistema para Análise Estatística. Versão 9,1: Fundação Artur Bernardes-UFV, Viçosa–MG, 2007.
SEDIYAMA, M. A. N. et al. Tipos de poda em pepino dos grupos aodai, japonês e caipira. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 32, n. 4, p. 491-496, 2014.
TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 5. ed. Porto Alegre, RS: ARTMED. 2013. 954 p.
ZUFFO, A. M. et al. Eficiência na determinação indireta do nitrogênio foliar a partir do índice SPAD. Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v. 8, n. 15; p. 802-820, 2012.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).