PRODUCTION COMPONENTS OF Vigna unguiculata (L. Walp) IRRIGATED WITH BRACKISH WATER UNDER DIFFERENT LEACHING FRACTIONS
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n422rcKeywords:
Cowpea. Yield. Water salinity. Irrigation management.Abstract
The objective of this work was to evaluate the production components of cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) subjected to irrigation with brackish water and different leaching fractions. The experiment was conducted in a lysimeter system of the Department of Agricultural Engineering of the Federal Rural University of Pernambuco, Recife campus. The treatments, consisting of two water salinity levels (ECw) (1.2 and 3.3 dS m-1) and five leaching fractions (0, 5, 10, 15 and 20%), were evaluated using a completely randomized design in a 2x5 factorial arrangement with four replications. The variables evaluated were: number of pods per plant, 100-grain weight, number of grains per pod, grain and shoot dry weight, grain yield and harvest index. The soil salinity increased with increasing salinity of the water used for irrigation, and reduced with increasing leaching fraction. The salinity of the water used for irrigation influenced only the variables number of pods per plant and grain yield. The estimated leaching fractions of 9.1% and 9.6% inhibited the damage caused by salinity on the number of pods per plant and grain yield, respectively. Therefore, the production of V. unguiculata irrigated with brackish water, leaching salts from the plant root environment, is possible under the conditions evaluated.Downloads
References
ASSIS JÚNIOR, J. O. et al. Produtividade do feijão-de-corda e acúmulo de sais no solo em função da fração de lixiviação e da salinidade da água de irrigação. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 27, n. 3, p. 702-713, 2007.
AYERS, R. S.; WESTCOT, D. W. A qualidade da água na agricultura. Trad. GHEYI, H.R.; MEDEIROS, J. F.; DAMASCENO, F. A. V. Campina Grande: UFPB, 1999. 218 p. (Estudos FAO: Irrigação e Drenagem, 29, revisado 1).
BEZERRA, A. K. P. et al. Rotação cultural feijão caupi/milho utilizando-se águas de salinidades diferentes. Ciência Rural, Santa Maria, v. 40, n. 5, p. 1075-1082, 2010.
CARDOSO, J. M.; MELO, F. B.; LIMA, M. G. Ecofisiologia e manejo de plantio. In: FREIRE FILHO, F. R.; LIMA, J. A. A.; RIBEIRO, V. Q. (Eds.) Feijão caupi: avanços tecnológicos. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2005. cap. 5, p. 211–28.
CARVALHO, J. F. et al. Produção e biometria do milho verde irrigado com água salina sob frações de lixiviação. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 16, n. 4, p. 368-374, 2012.
CAVALCANTE, L. F. et al. Água para agricultura: irrigação com água de boa qualidade e água salina. In: Cavalcante, L. F (Ed.). O maracujazeiro amarelo e a salinidade da água. João Pessoa: Sal da Terra, 2012. cap. 1, p. 1-31.
CAVALCANTI, F. J. A. Recomendações de adubação para o Estado de Pernambuco. 3. ed. Recife, PE: IPA, 2008. 212 p.
DANTAS, J. P. et al. Avaliação de genótipos de caupi sob salinidade. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 6, n. 3, p. 425-430, 2002.
EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Solos. Manual de métodos de análise do solo. 3 ed. Rio de Janeiro, 2011, 230 p. (Documentos, 132).
LIMA JÚNIOR, J. A.; SILVA, A. L. P. Estudo do processo de salinização para indicar medidas de prevenção de solos salinos. Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v. 6, n. 11, p. 1-21, 2010.
LOCATELI, V. E. R. et al. Componentes de produção, produtividade e eficiência da irrigação do feijão-caupi no Cerrado de Roraima. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 18, n. 6, p. 574-580, 2014.
MEDEIROS, D. C. et al. Produção de melão Pele de Sapo híbrido ‘Medellín’ cultivado com diferentes salinidades da água. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 3, p. 628-634, 2011.
MEDEIROS, P. R. F.; DUARTE, S. N.; DIAS, C. T. S. Tolerância da cultura do pepino à salinidade em ambiente protegido. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 13, n. 4, p. 406–410, 2009.
MURTAZA, G.; GHAFOOR, A.; QADIR, M. Irrigation and soil management strategies for using saline-sodic water in a cotton–wheat rotation. Agricultural Water Management, Amsterdam, v. 81, n. 1-2, p. 98-114, 2006.
NEVES, A. L. R. et al. Trocas gasosas e teores de minerais no feijão de corda irrigado com água salina em diferentes estádios. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 13, Sup., p. 873-881, 2009.
OLIVEIRA, F. G. et al. Índice diário de estresse hídrico do feijoeiro irrigado com água salina. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 9, n. 4, p. 6-10, 2005.
PEDROTTI, A. et al. Causas e consequências do processo de salinização dos solos. Revista eletrônica em gestão, educação e tecnologia ambiental, Santa Maria, v. 19, n. 2, p. 1308-1324, 2015.
PETTER, F. A. et al. Desempenho agronômico da soja a doses e épocas de aplicação de potássio no cerrado piauiense. Revista de Ciências Agrárias, Belém, v. 55, n. 3, p. 190-196, 2012.
PIZARRO, F. Riegos localizados de alta frequência-goteo-microaspersor-exudacion. 3.ed. Madrid: Mundi-Prensa, 1996. 513 p.
RIBEIRO, M. R. Origem e Classificação dos Solos Afetados por Sais. In: GHEYI, H. R.; DIAS, N. S.; LACERDA, C. F. (Eds.). Manejo da Salinidade na Agricultura: Estudos Básicos e Aplicados. Fortaleza: Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia em Salinidade, 2010. cap. 2, p. 11-19.
RITZEMA, H. P. et al. Subsurface drainage to combat water logging and salinity in irrigation lands in India: lessons learned in farmers’ fields. Agricultural Water Management, Amsterdam, v. 95, n. 3, p. 179-189, 2008.
SANTANA, M. J.; SILVEIRA, A. L.; VIEIRA, T. A. Produção do feijoeiro irrigado com diferentes concentrações de água salina. Global Science and Technology, Rio Verde, v. 2, n. 2, p. 45-54, 2009.
SANTOS, J. F. et al. Produção e componentes produtivos de variedades de feijão-caupi na microrregião cariri paraibano. Engenharia Ambiental, Espírito Santo do Pinhal, v. 6, n. 1, p. 214-222, 2009.
SANTOS, J. F. Produtividade de cultivares de feijão-caupi no Agreste Paraibano. Tecnologia & Ciência Agropecuária, João Pessoa, v. 7, n. 4, p. 31-36, 2013.
SILVA, F. L. B. et al. Irrigação com águas salinas e uso de biofertilizante bovino nas trocas gasosas e produtividade de feijão-de-corda. Irriga, Botucatu, v. 18, n. 2, p. 304-317, 2013.
SILVA, I. N. et al. Qualidade de água na irrigação. Agropecuária Científica no Semi-Árido, Patos, v. 7, n. 3, p. 11-15, 2011.
SNYDER, F. W.; CARLSON, G. E. Selecting for partitioning of photosynthetic products in crops. Advances in Agronomy, New York, v. 37, p. 47-72, 1984.
SOUZA, R. P. et al. Fotossíntese e acúmulo de solutos em feijoeiro caupi submetido à salinidade. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 46, n. 6, p. 587-592, 2011.
WILSON, C. et al. Growth response of major USA cowpea cultivars: II. Effect of salinity on leaf gas exchange. Plant Science, Dredorcht, v. 170, n. 6, p. 1095-1101, 2006.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).