HUMIC ACID ON GERMINATION AND VIGOR OF CORN SEEDS
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n116rcKeywords:
Organic acids. Biostimulants. Physiological quality. Zea mays L..Abstract
The development of technologies to increase stand establishment efficiency and seed vigor, as well as to maximize profits, is of fundamental importance for the sustainability of agriculture. Products based on humic substances, such as humic acids, have been recently used in Brazilian agriculture to produce seedlings with high vigor, which positively influences the establishment of the initial stand. Thus, this study aimed to evaluate the effect of treatment of corn seeds with a commercial humic acid-based product, Humykos® (18% of humic acid content), on germination and seedling vigor. The treatments consisted of six doses (0, 100, 200, 300, 400, and 500 mL 100 kg-1 seed) of Humykos®, and the treated seeds were analyzed for germination and vigor (first count, emergence, emergence speed index, length, and dry mass of shoots and roots). Our results show that humic acid promotes greater seedling growth and increased shoot dry mass in corn; in addition, it has a positive influence on the emergence speed index up to a dose 158 mL 100 kg-1 seeds.Downloads
References
ARAGÃO, C. A.; DANTAS, B. F.; ALVES, E. Atividade aminolítica e qualidade fisiológica de sementes armazenadas de milho super doce tratadas com ácido giberélico. Revista Brasileira de Sementes, Pelotas, v. 25, n. 1, p. 43-48, 2003.
ARANCON, N. Q. et al. Effects of humic acids from vermicomposts on plant growth. European Journal of Soil Biology, Braunschweig, v. 42, n. 1, p. 65-69, 2006.
BALDOTTO, M. A.; BALDOTTO, L. E. B. Ácidos Húmicos. Revista Ceres, Viçosa, v. 61, n. 1, p. 856-881, 2014.
BALDOTTO, M. A. et al. Frações da matéria orgânica e propriedades redox de substâncias húmicas em sedimentos de oceanos profundos. Química Nova, São Paulo, v. 36, n. 9, p. 1288-1295, 2013.
BENITES, V. M.; POLIDORO, J. C.; MENEZES, C. C. Aplicação foliar de fertilizante orgânico mineral e soluções de ácido húmico em soja sob plantio direto. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2006. 6 p. (Embrapa Solos. Comunicado técnico, 35).
BERNARDES, J. M.; REIS, J. M. R.; RODRIGUES, J. F. Efeito da aplicação de substância húmica em mudas de tomateiro. Global Science and Technology, Rio Verde, v. 4, n. 3, p. 92-99, 2011.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília, DF: Mapa/ACS, 2009. 395 p.
CANELLAS, L. P.; FAÇANHA, A. R. Chemical nature of soil humified fractions and their bioactivity. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 39, n. 3, p. 233-240, 2004.
CANELLAS, L. P.; SANTOS, G. A. Humosfera: tratado preliminar sobre a química das substâncias húmicas. Campos dos Goytacazes, RJ: UENF, 2005. 309 p.
CHEN, Y.; CLAPP, C. E.; MAGEN, H. Mechanisms of plant growth stimulation by humic substances: the role of organoiron complexes. Soil Science and Plant Nutrition, v. 50, n. 2, p. 1089-1095, 2004.
CORDEIRO, F. C.; FERNANDES, M. S.; SOUZA, S. R. Influência dos ácidos húmicos no metabolismo vegetal pode ser considerada uma resposta auxínica? Revista Universidade Rural: Série Ciências da Vida, Seropédica, v. 30, n. 2, p. 111-131, 2010.
FREITAS, A. R. et al. Germinação de sementes de goiaba em função dos substratos e regime de temperatura. Enciclopédia biosfera, Goiânia, v. 8, n. 14, p. 616, 2012.
LOPES, J. C; MACEDO, C. M. P. Germinação de sementes de couve chinesa sob influência do teor de água, substrato e estresse salino. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 30, n. 3, p. 79-85, 2008.
MAGUIRE, J. D. Speed of germination aid in selection and evaluation for seedling and vigour. Crop Science, Madison, v. 2, n. 2, p. 176-177, 1962.
MARQUES JÚNIOR, R. B. et al. Promoção de enraizamento de microtoletes de cana-de-açúcar pelo uso conjunto de substâncias húmicas e bactérias diazotróficas. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 32, n. 1, p. 1121-1128, 2008.
MOTA, A. R. et al. Efeito da substância húmica na germinação de sementes de Myracrodruon urundeuva Fr. All. Revista Verde, Pombal, v. 10, n. 3, p. 26-30, 2015.
MUSCOLO, A. et al. Biological activity of humic substances is related to their chemical structure. Soil Science Society of America Journal, v. 71, n. 1, p. 75-85, 2007.
NICCHIO, B. et al. Ácido húmico e bioativador no tratamento de sementes de milho. Journal of Agronomic Sciences, Umuarama, v. 2, n. 2, p. 61-73, 2013.
PAKSOY, M.; TÜRKMEN, O.; DURSUN, A. Effects of potassium and humic acid on emergence, growth and nutrient contents of okra (Abelmoschus esculentus L.) seedling under saline soil conditions. African Journal of Biotechnology, Abraka, v. 9, n. 33, p. 5343-5346, 2010.
PINHEIRO, G. L.; SILVA, C. A.; FURTINI NETO, A. E. Crescimento e nutrição de clone de eucalipto em resposta à aplicação de concentrações de ácido húmico. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 34, n. 4, p. 1217-1229, 2010.
RODDA, M. R. C. et al. Estímulo no crescimento e na hidrólise de ATP em raízes de alface tratadas com humatos de vermicomposto. Revista Brasileira de Ciência Solo, Viçosa, v. 30, n. 4, p. 649-656, 2006.
ROSA, C. M. et al. Efeito de substâncias húmicas na cinética de absorção de potássio, crescimento de plantas e concentração de nutrientes em Phaseolus vulgaris L.. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 33, n. 4, p. 959-967, 2009.
ŠERÁ, B.; NOVÁK, F. The effect of humic substances on germination and early growth of Lamb’s Quarters (Chenopodium album agg.). Biologia, Versita, v. 66, n. 3, p. 470-476, 2011.
SILVA, R. M. et al. Crescimento da parte aérea e do sistema radicular do milho cultivado em solução nutritiva adicionada de substâncias húmicas. Revista Brasileira de Agrociência, Pelotas, v. 5, n. 2, p. 101-110, 1999.
SILVA, A. C. et al. Promoção do crescimento radicular de plântulas de tomateiro por substâncias húmicas isoladas de turfeiras. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 35, n. 1, p. 1609-1617, 2011.
SILVA, R. M. et al. Desenvolvimento das raízes do azevém cultivado em solução nutritiva completa, adicionada de substâncias húmicas, sob condições de casa de vegetação. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 29, n. 6, p. 1623-1631, 2000.
THOMAZINI, A. et al. Influência do condicionador de solo Fertium® na germinação e no desenvolvimento de plântulas de Helianthus annuus L.. Revista Verde, Pombal, v. 6, n. 2, p. 238-242, 2011.
VENDRUSCOLO, E. P.; SANTOS, O. F.; ALVES, C. Z. Substâncias húmicas na qualidade fisiológica de sementes de sorgo. Journal of Agronomic Sciences, Umuarama, v. 3, n. 2, p. 169-177, 2014.
VESELÁ, L. et al. Structure and properties of natural humic substances of the oxihumolite type. Chemické Listy, v. 99, n. 1, p. 711-717, 2005.
ZANDONADI, D. B.; CANELLAS, L. P.; FAÇANHA, A. R. Indolacetic and humic acids induce lateral root development through a concerted plasmalemma and tonoplast H+ pumps activation. Planta, Berlin, v. 225, n. 6, p. 1583-1595, 2007.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).