VARIATION IN THE SENSITIVITY OF WANDERING JEW PLANTS TO GLUFOSINATE AMMONIUM

Authors

  • Ivana Paula Ferraz Santos de Brito Department of Crop Science, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, SP
  • Bruna Barboza Marchesi Department of Crop Science, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, SP
  • Ilca Puertas Freitas e Silva Department of Crop Science, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, SP
  • Caio Antonio Carbonari Department of Crop Science, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, SP
  • Edivaldo Domingues Velini Department of Crop Science, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, SP

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n307rc

Keywords:

Ammonia. Commelina benghalensis L.. Glutamine synthetase. Weed.

Abstract

This study aimed to identify the response of wandering jew (Commelina benghalensis L.) plants to different doses of glufosinate ammonium and the sensitivity of plants populations to the herbicide. Two studies were conducted, both in a greenhouse, and were repeated at different times. In the first study, two experiments were conducted to examine the dose-response curve using seven different doses of the glufosinate ammonium herbicide (0, 50, 100, 200, 400, 800, and 1600 g a.i. ha-1) with four replicates each. In the second study, which examined the range in sensitivity of wandering jew plants to glufosinate ammonium, 26 plants were sprayed with a dose of 200 g a.i. ha-1 herbicide. Visual assessments of percent injury and measurements of leaf tissue ammonium content were conducted. The use of untreated wandering jew control plants allowed for the correlation of glufosinate ammonium treatment with the ammonium concentrations in treated plant tissues; the ammonium concentration increased as a function of herbicide application, albeit not linearly with the dose. Ammonium content varied among individuals of the wandering jew plant population.

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Author Biographies

Ivana Paula Ferraz Santos de Brito, Department of Crop Science, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, SP

Discente de doutorado do Programa de Pós-graduação em Agronomia (Agricultura) da Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA-UNESP).

Bruna Barboza Marchesi, Department of Crop Science, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, SP

Discente de mestrado do Programa de Pós-graduação em Agronomia (Agricultura) da Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA-UNESP).

Ilca Puertas Freitas e Silva, Department of Crop Science, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, SP

Discente de doutorado do Programa de Pós-graduação em Agronomia (Agricultura) da Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA-UNESP).

Caio Antonio Carbonari, Department of Crop Science, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, SP

Professor assistente do Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal da Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA-UNESP)

Edivaldo Domingues Velini, Department of Crop Science, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, SP

Professor titular do Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal da Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA-UNESP).

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Published

21-03-2017

Issue

Section

Agronomy