QUALITY OF IRRIGATED APPLES IN THE SEMIARID REGION OF THE NORTHEAST OF BRAZIL

Authors

  • Cíntia Patrícia Martins de Oliveira Agricultural Engineering Post-Graduation Department, Universidade Federal do Vale do São Francisco, Juazeiro, BA
  • Welson Lima Simões Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Petrolina, PE
  • José Aliçandro Bezerra Silva Agricultural Engineering Post-Graduation Department, Universidade Federal do Vale do São Francisco, Juazeiro, BA
  • Paulo Roberto Coelho Lopes Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Petrolina, PE
  • Joston Simão Assis Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Petrolina, PE

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n324rc

Keywords:

Water regimen. Malus domestica Borkh. Post-harvest.

Abstract

The great solar radiation in the Brazilian semiarid region, combined with an adequate irrigation management, favors fruit production and quality of crops that were adapted to this region. The objective of this work was to evaluate the fruit quality of two apple cultivars grown in the Sub-Mid São Francisco River Valley under different irrigation water depths. A complete randomized block experimental design in a split-plot arrangement with five replications was used. The plots consisted of four irrigation water depths (ID) (60, 80, 100 and 120% of the reference evapotranspiration - ETo), the subplots consisted of two apple cultivars (C) (Julieta and Princesa) and the sub-subplots consisted of fruit positions in the tree canopies (FP) (east and west sides). The soluble solids content (SS), titratable acidity (TA), SS/TA ratio, pulp firmness (PF) and fresh weight (FW) of the fruits were evaluated. The factors evaluated showed no triple interaction between the evaluated factors, however, the SS and TA were significantly affected by them; the interaction between ID and C significantly affected the PF; the interaction between ID and FP significantly affected the PF, SS/TA ratio and FW; and the interaction between C and FP significantly affected the SS/TA ratio. The increase in water depth increased the fruit size of both cultivars, without compromising the post-harvest quality. The cultivar Princesa presented the best results regarding SS, TA, PF and FW, however, both cultivars had organoleptic characteristics within the recommended standards for commercialization. The fruits harvested on the west side presented better post-harvest quality.

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Author Biographies

Cíntia Patrícia Martins de Oliveira, Agricultural Engineering Post-Graduation Department, Universidade Federal do Vale do São Francisco, Juazeiro, BA

Engenheira Agrônoma - Universidade Estadual da Bahia (campus III); área de trabalho melhoramento genético e biotecnologia. Mestre em Engenharia Agrícola - Engenharia de Água e solo - Universidade Federal do Vale do São Francisco (Campus de Juazeiro-BA) - área de trabalho fisiologia vegetal e manejo de irrigação.

Welson Lima Simões, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Petrolina, PE

graduação em Agronomia pela Universidade Federal da Bahia (2002), mestrado em Engenharia Agrícola (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Federal de Lavras (2004) e doutorado em Engenharia Agrícola (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Federal de Viçosa (2007). Atualmente é pesquisador da Embrapa Semi-Árido na área de Irrigação e Drenagem. Tem experiência em irrigação e fertirrigação de fruteiras tropicais, salinidade, bioenergia e variabilidade espacial.

José Aliçandro Bezerra Silva, Agricultural Engineering Post-Graduation Department, Universidade Federal do Vale do São Francisco, Juazeiro, BA

Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Alagoas (1992), Especialista em Controle Integrado de Pragas e Agricultura Topical (1992 e 1994) e Agricultura Tropica Cana de Açúcar (1994-1996), ambos pela Universidade Federal de Alagoas, mestrado em Fisiologia Vegetal pela Universidade Federal de Viçosa (1999) e doutorado em Biologia Vegetal pela Universidade Estadual de Campinas (2003). Atualmente é ProfessorAjunto da Fundação Universidade Federal do Vale do São Francisco. Tem experiência na área de Biologia Vegetal, com ênfase em Fisiologia Vegetal, atuando principalmente nos seguintes temas: Biologia Celular, Crescimento e Desenvolvimento de Plantas e Ecofisiologia da Produção.

Paulo Roberto Coelho Lopes, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Petrolina, PE

Engenheiro Agrônomo diplomado pela Escola de Agronomia da UFBA, em Cruz das Almas - BA. Mestrado na Universidade Federal do Rio Grande do Sul, em Porto Alegre - RS. Doutorado na Universidade Politécnica de Valencia - Espanha. Pós-Doutorado em Produção Integrada de Frutas e Boas Práticas Agrícolas na Mississipi State University, Estados Unidos. Coordenador do Projeto de Produção Integrada de Manga e Uvas Viniferas no Vale do São Francisco. Coordenador do projeto Introdução e Avaliação de Culturas Alternativas para as Áreas Irrigadas do Semi-Árido Brasileiro. Atua nos seguintes temas: Produção Integrada de Frutas, Introdução de Culturas (pereira, macieira, caquizeiro, dentre outras).

Joston Simão Assis, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Petrolina, PE

Possui graduação em Agronomia pela Faculdade de Agronomia do Médio São Francisco (1976), mestrado em Ciências Agrárias (Fisiologia Vegetal) pela Universidade Federal de Viçosa (1983), doutorado em Agronomia (Agricultura) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1995) e Pós-doutorado pelo Instituto del Frío-CSIC-Madrid-Espanha (2000). Atualmente é Professor Titular da Universidade do Estado da Bahia e Pesquisador A08 da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fisiologia Vegetal e Fisiologia Pós-colheita, atuando principalmente nos seguintes temas: manga, fisiologia pós-colheita, pós-colheita, fisiologia vegetal, atmosfera controlada, segurança do alimento e produção integrada.

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Published

21-03-2017

Issue

Section

Agricultural Engineering