INTERCROPPING OF CARROT X COWPEA-VEGETABLES: EVALUATION OF CULTIVAR COMBINATIONS FERTILIZED WITH ROOSTERTREE
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n311rcKeywords:
Daucus carota. Vigna unguiculata. Calotropis procera. Intercropping. Agronomic/biological and economic efficiency.Abstract
This study aimed to evaluate combinations of cowpea-vegetable cultivars with carrot cultivars in a strip-intercropping system fertilized with roostertree. The work was conducted at the Experimental Farm "Rafael Fernandes" of the Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA) during September 2013 to March 2014. The experimental design was a randomized complete block with four replications and treatments arranged in a factorial 4 x 2 scheme, resulting from the combination of four cowpea-vegetable cultivars (BRS Tumucumaque, BRS Cauamé, BRS Guariba and BRS Itaim) with two carrot cultivars (Brasilia and Alvorada). The characteristics evaluated in cowpea-vegetables were: number of green pods per area, productivity and dry weight of green pods, number of grains per pod, productivity of grains, weight of 100 grains, and dry weight of green grains. In the carrot cultivars, we evaluated total, commercial, and classified productivity of roots. The cultivar combinations were evaluated in terms of land equivalent ratio, productive efficiency index, score of the canonical variable, as well as indicators of gross and net income, rate of return, profit margin, and modified monetary advantage. The intercropping system using the cultivars BRS Guariba (cowpea) and Alvorada (carrot) achieved highest agronomic/biological efficiency. Highest economic efficiency was achieved with the combination BRS Tumucumaque (cowpea) and Brasilia (carrot).Downloads
References
BEZERRA NETO, F. et al. Assessment of agroeconomic indices in polycultures of lettuce, rocket and carrot through uni – and multivariate approaches in semi-arid Brazil. Ecological Indicators, Amsterdam, v. 1, n. 14, p. 11-17, 2012.
BEZERRA NETO, F. et al. Performance produtiva de cenoura consorciada com caupi-hortaliça sob diferentes quantidades de flor-de-seda. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO CAUPI, 3, Recife. Anais... Recife: IPA, 2013. p. 1-5.
BEZERRA NETO, F.; GOMES, E. G.; OLIVEIRA, A. M. Produtividade biológica em sistemas consorciados de cenoura e alface avaliada através de indicadores agroeconômicos e métodos multicritério. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 25, n. 3, p. 193-198, 2007.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. BRS Itaim: cultivar de feijão-caupi com grãos tipo fradinho. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2009. (folder).
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisas de Solos. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 2. ed. Rio de Janeiro: Embrapa, 2006. 306p.
FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.
FREIRE FILHO, F. R. et al. Melhoramento Genético. In: FREIRE FILHO, F. R.; LIMA, J. A. A.; RIBEIRO, V. Q. (Eds.). Feijão-caupi: avanços tecnológicos. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2005. cap. 1, 29-92.
FROTA, K. M. G. Composição química do feijão caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp), cultivar BRS-Milênio. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n. 2, p. 470-476, 2008.
GERALDI, I. O. Método de análise estatística para combinação de cultivares em consórcio. 1983. 120p. Tese (Doutorado em Agronomia: Área de Concentração em Genética e Melhoramento de Plantas) - Escola Superior Luiz de Queiroz da Universidade de São Paulo, SP, 1983.
GRANGEIRO, L. C. Produtividade da beterraba e rúcula em função da época de plantio em monocultivo e consórcio. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 25, n. 4, p. 577-581, 2007.
LOPES, W. A. R. et al. Produtividade de cultivares de cenoura sob diferentes densidades de plantio. Revista Ceres, Viçosa, v. 55, n. 5, p. 482-487, 2008.
MATOS FILHO, C. H. A. et al. Potencial produtivo de progênies de feijão-caupi com arquitetura ereta de planta. Ciência Rural, Porta Alegre, v. 39, n. 2, p. 348-354, 2009.
MONTEZANO, E. M.; PEIL, R. M. N. Sistemas de consórcio na produção de hortaliças. Revista Brasileira de Agrociência, Pelotas, v. 12, n. 2, p. 129-132, 2006.
NOVAIS, R. F. et al. Fertilidade do solo. In: MEURER, E. J. Fatores que influenciam o crescimento e o desenvolvimento das plantas. Viçosa: SBCS, 2007. cap. 2, 65-90.
OLIVEIRA, L. J. Viabilidade agroeconômica do bicultivo de rúcula e coentro consorciado com cenoura em função de quantidades de jitirana e densidades populacionais. 2012. 102 f. Tese (Doutorado em Fitotecnia: Área de Concentração em Agricultura Tropical) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2012.
ROCHA, M. de M. O feijão-caupi para consumo na forma de feijão fresco. 2009. Disponível em: <http://agrosoft.com/pdf.php/?node=212374>. Acesso em: 31 jan. 2010.
SANTOS, J. F. et al. Novas variedades de caupi para a microrregião do Brejo Paraibano. Tecnologia & Ciência Agropecuária, João Pessoa, v. 3, n. 3, p. 7-12, 2009.
SILVA, F. S. et al. Avaliação de cultivares de feijão-caupi irrigado para produção de grãos verdes em Serra Talhada – PE. Revista Caatinga, Mossoró, v. 26 n. 1, p. 21-26, 2013.
SILVA M. G. et al. Efeito da solarização, adubação química e orgânica no controle de nematóides em alface sob cultivo protegido. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 24, n. 4, p. 489-494, 2006.
SILVA, R. C. P. Adubação verde com espécie espontânea no consórcio de cenoura e alface em bicultivo sob diferentes quantidades de biomassa e arranjos espaciais. 2014. 71 f. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia: Área de Concentração em Agricultura Tropical) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA), Mossoró-RN, 2014.
SOARES DE MELLO, J. C. C. B. et al. Análise de desempenho de sistemas de produção modais de pecuária de cria no Brasil. Produção, Niterói, v. 23, n. 4, p. 877-886, 2013.
SOARES DE MELLO, J. C. C. B.; GOMES, E. G. Eficiências aeroportuárias: uma abordagem comparativa com análise de envoltória de dados. Revista de Economia e Administração, São Paulo, v. 3, n. 1, p. 15-23, 2004.
VANDERMEER, J. H. The ecology of intercropping. Cambridge: Cambridge University Press, 1989. 237 p.
VIEIRA, F. A. Doses de máxima eficiência física e econômica de flor-de-seda no rendimento de caupi-hortaliça. 2014. 55f. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia: Área de Concentração em Agricultura Tropical) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA), Mossoró, 2014.
VIEIRA, J. V.; PERSOA, H. B. S. V.; MAKISHIMA, N. Cultivo da cenoura (Daucus carota L.). Brasília: Embrapa Hortaliças, 1997. 19 p. (Instruções Técnicas, 13).
WAKTOLA, S. K.; BELETE, K.; TANA, T. Productivity evaluation of maize-soybean intercropping system under rain fed condition at Bench-Maji Zone, Ethiopia. Sky Journal of Agricultural Research, Nigeria, v. 3, n. 9, p. 158-164, 2014.
WILLEY, R. W. Resource use in intercropping systems. Agricultural Water Management, Amsterdam, v. 17, n. 1-3, p. 215-231, 1990.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).