PEANUT PLANT NUTRIENT ABSORPTION AND GROWTH
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n313rcKeywords:
Arachis hypogaea L.. Growth rate. Plant nutrition.Abstract
The chemical composition and the accumulation of nutrients in stems, leaves and fruits are essential information to meet the nutritional requirements of a peanut crop. Thus, the goals of the present study were to evaluate the rate of absorption of macro- and micronutrients; identify the critical phases of nutrient absorption in the peanut crop; and perform growth analysis of these plants. For this, an experiment under field conditions using randomized blocks with 15 treatments and four repetitions was assembled. Each treatment corresponded to a sampling time, held from 10 days after planting, until the end of the cycle, which corresponded to 160 days. Peanut plants generally showed higher macro- and micronutrient absorption rates at 110 days after emergence, coinciding with the highest growth rate of the crop. Thus, the higher nutrient absorption rate and increased crop growth rate occurred during the reproductive period, formation of fruit and grain filling.Downloads
References
BOLONHEZI, D. et al. Manejo cultural do amendoim. In: SANTOS, R. C. (Ed.). O agronegócio do amendoim no Brasil. Campina grande: Embrapa – CNPA, 2005. v. 2, cap. 6, p. 451-475.
CAMPOS, L. H. F. et al. Crescimento inicial de Merremia cissoides, Neonotonia wightii e Stizolobium aterrimum. Planta Daninha, Viçosa, v. 30, n. 3, p. 497-504, 2012.
CARVALHO, S. J. P.; LÓPEZ-OVEJERO, R. F.; CHRISTOFFOLETI, P. J. Crescimento e desenvolvimento de cinco espécies de plantas daninhas do gênero Amaranthus. Bragantia, Campinas, v. 67, n. 2, p. 317-326, 2008.
CORREIA, M. A. R. et al. Avaliação da desordem nutricional de plantas de amendoim cultivadas em solução nutritiva suprimidas de macronutrientes. Scientia Agraria, Curitiba, v. 13, n. 1, p. 21-28, 2012.
ECHER, F. R.; DOMINATO, J. C.; CRESTE, J. E. Absorção de nutrientes e distribuição da massa fresca e seca entre órgãos de batata-doce. Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista, v. 27, n. 2, p. 176-182, 2009.
FEITOSA, C. T. et al. Avaliação do crescimento e da utilização de nutrientes pelo amendoim. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 50, n. 3, p. 427-437, 1993.
FONTES, P. C. R.; DIAS, E. N.; GRAÇA, R. N. Acúmulo de nutrientes e método para estimar doses de nitrogênio e de potássio na fertirrigação do pimentão. Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista, v. 23, n. 2, p. 275-280, 2005.
FOOD AGRICULTURE ORGANIZATION OF UNITED NATIONS - FAO. Statistics at FAO. Disponível em: <http://www.fao.org/corp/statistics/> acesso em: 03 mai. 2016.
FREIRE, J. R. J. Fixação biológica de nitrogênio pela simbiose rizóbio/leguminosas. In: CARDOSO, E. J. B. N. (Eds.). Microbiologia do solo. Campinas: SBCS, 1992. v. 1, cap. 9, p. 121-155.
FREIRE, M. L. F. et al. Análise de crescimento não-destrutiva do amendoinzeiro submetido a doses de CaSO4 e P2O5. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, Recife, v. 2, n. 3, p. 193-199, 2007.
LAVIOLA, B. G.; DIAS, L. A. S. Teor e acúmulo de nutrientes em folhas e frutos de pinhão-manso. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 32, n. 1, p. 1969-1975, 2008.
LESSA, L. S. et al. Desempenho fisiológico de mudas de bananeira na fase inicial de crescimento. Magistra, Cruz das Almas, v. 20, n. 3, p. 305-312, 2008.
LOBO, D. M. et al. Características de deficiência nutricional do amendoinzeiro submetido à omissão de N, P, K. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 28, n. 1, p. 69-76, 2012.
MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. 2. ed. Piracicaba, SP: POTAFOS, 1997. 319 p.
MARTIM, A.; ASSUNÇÃO, H. F.; LIMA, T. M.; Avaliação do desempenho produtivo de quatro variedades de amendoim, no sudoeste de Goiás. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009, Montes Claro. Anais... Monte Claros: UFMG, 2009. p. 1-5.
NASCIMENTO, M. S. et al. Nutrient extraction and exportation by castor bean hybrid lyra. Revista Brasileira Ciência do Solo, Viçosa, v. 36, n. 1, p. 113-124, 2012.
PEDÓ, T. et al. Análise de crescimento de plantas de rabanete submetidas a doses de adubação nitrogenada. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 30, n. 1, p. 1-7, 2014.
PEREIRA, G. A. M. et al. Crescimento de cultivares de cenoura em diferentes ambientes. Comunicata Scientiae, Teresina, v. 6, n. 3, p. 317-325, 2015.
PERIN, A. Desempenho de leguminosas herbáceas perenes com potencial de utilização para cobertura viva e seus efeitos sobre alguns atributos físicos do solo. 2001. 144 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia: Área de Concentração em Ciência do Solo) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, 2001.
RIBEIRO, A. C. et al. Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais. 5. ed. Viçosa, MG: CFSEMG, 1999. 359 p.
PIGHINELLI, A. L. M. T. et al. Otimização da prensagem a frio de grãos de amendoim em prensa contínua tipo expeller. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n. 1, p. 66-71, 2008.
PÔRTO, D. R. Q. et al. Acúmulo de macronutrientes pela cultivar de cebola “Superex” estabelecida por semeadura direta. Ciência Rural, Santa Maria, v. 37, n. 4, p. 949-955, 2007.
ROSOLEM, C. A. et al. Acúmulo de Nitrogênio, fósforo e potássio pelo Algodoeiro sob irrigação cultivado em sistemas convencional e adensado. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 36, n. 2, p. 457-466. 2012.
SALVADOR, J. T.; CARVALHO, T. C.; LUCCHESI, L. A. C. Relações cálcio e magnésio presentes no solo e teores foliares de macronutrientes. Revista Acadêmica: Ciências Agrárias e Ambientais, Curitiba, v. 9, n. 1, p. 27-32, 2011.
SANTOS, H. G. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 3. ed. Brasília, DF: EMBRAPA, 2013. 353 p.
SILVA, M. O. et al. Crescimento de meloeiro e acúmulo de nutrientes na planta sob irrigação com águas salinas. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 12, n. 6, p. 593–605, 2008.
STANCHEVA, I.; DINEV, N. Response of wheat and maize to different nitrogen sources: II Nitrate reductase and glutamine synthetase enzyme activities, and plastid pigment content. Journal of Plant Nutrition, Philadelphia, v. 18, n. 1, p. 1281-1290, 1995.
TAIZ, L.; ZEIGER, E. Plant physiology. California: The Benjamin/Cummigs Publishing, 2013. 559 p.
TASSO JUNIOR, L. C.; MARQUES, M. O.; NOGUEIRA, G. A. A Cultura do Amendoim. 1. ed. Jaboticabal, SP: UNESP, 2004. 220 p.
UCHÔA, S. C. P. et al. Adubação de potássio em cobertura nos componentes de produção de cultivares de girassol. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 1, p. 8-15, 2011.
VIDIGAL, S. M.; PACHECO, D. D.; FACION C. E. Crescimento e acúmulo de nutrientes pela abóbora híbrida tipo Tetsukabuto. Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista, v. 25, n. 1, p. 375-380, 2007.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).