TECHNICAL-ECONOMIC EFFICIENCY OF THE YIELD OF GREEN GRAINS OF COWPEA FERTILIZED WITH ROOSTERTREE
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n227rcKeywords:
Vigna unguiculata. Calotropis procera. Green manuring.Abstract
This study aimed to determine the doses of maximum agronomic and economic efficiency as a function of different amounts of roostertree [Calotropis procera (Ait.) R.Br.] biomass added to the soil, that results in the maximum yield of green grains of cowpea in the semi-arid of Rio Grande do Norte state, Brazil. The experiment was conducted at the “Rafael Fernandes” Experimental Farm of the Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA), Alagoinha, RN, from August to November 2013. In the experiment was used a randomized completely block design with 5 replicates. The treatments consisted of 20, 35, 50, and 65 t ha-1 (on a dry matter basis) of roostertree biomass added to the soil. The evaluated characteristics were: number of green pods per m2, productivity and dry mass of green pods, number of green grains per pod, weight of 100 green grains, and dry mass of green grains. The following economic indicators were determined: gross and net incomes, production operational costs, rate of return, and profit margin. The maximum agronomic efficiency of the yield of cowpea green grain was reached at the yield of 3.05 t ha-1, using 61.0 t ha-1 of roostertree biomass in the soil. The maximum economic efficiency yielded a net income of R$ 8,701.42, at the production of 3.02 t ha-1 green grains with 53.57 t ha-1 of roostertree biomass added to the soil. The use of roostertree as a green manure presents technical-economic feasibility in cowpea cultivation for green grains in the semi-arid conditions of Rio Grande do Norte.Downloads
References
AVALHAES, C. C. et al. Rendimento e crescimento da beterraba em função da adubação com fósforo. Scientia Agrária, Curitiba, v. 10, n. 1, p. 75-80, 2009.
BATISTA, M. A. V. et al. Atributos microbiológicos do solo e produtividade de rabanete influenciados pelo uso de espécies espontâneas. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 3, n. 4, p. 587-594, 2013.
BEZERRA NETO, F. et al. Evaluation of yield advantage indexes in carrot-lettuce intercropping systems. Interciencia, Caracas, v. 35, n. 1, p. 59-64, 2010.
BEZERRA NETO, F. et al. Assessment of agroeconomic indices in polycultures of lettuce, rocket and carrot through uni - and multivariate approaches in semi-arid Brazil. Ecological Indicators, Amsterdam, v. 14, n. 1, p. 11-17, 2012.
BORGES, W. L. B. et al. Absorção de nutrientes e alterações químicas em Latossolos cultivados com plantas de cobertura em rotação com soja e milho. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 38, n. 1, p. 252-261, 2014.
COSTA, R. G. et al. Perspectivas de utilização da flor-de-seda (Calotropis procera) na produção animal. Revista Caatinga, Mossoró, v. 22, n. 1, p. 1-9, 2009.
DUTRA, A. S. et al. Produtividade e qualidade fisiológica de sementes de feijão caupi em função da adubação nitrogenada. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 43, n. 4, p. 37-43, 2012.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisas de Solos. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 2. ed. Rio de Janeiro, RJ: Embrapa, 2006. 306 p.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. BRS Itaim: cultivar de feijão-caupi com grãos tipo fradinho. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2009. (folder).
EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DO RIO GRANDE DO NORTE - EMPARN. Flor-de-seda: Fonte de feno de qualidade para os sertões. Natal, RN: Emparn, 2004. p. 14-17.
FREITAS, K. K. C. et al. Desempenho agronômico de rúcula sob diferentes espaçamentos e épocas de plantio. Revista Ciências Agronômica, Fortaleza, v. 40, n. 3, p. 449-454, 2009.
GÓES, S. B. et al. Desempenho produtivo da alface em diferentes quantidades e tempos de decomposição de jitirana seca. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 4, p. 1036-1042, 2011.
GRAHAM, M. H.; HAINES, R. J. Organic matter status and the size, activity and metabolic diversity of the soil microbial community in the row and inter-row of sugar cane under burning a trash retention. Soil Biology & Biochemistry, Great Britain, v. 38, n. 1, p. 21-31, 2006.
JANDEL SCIENTIFIC. Table Curve: curve fitting software. Corte Madera, CA: Jandel Scientific, 1991. 280 p.
LINHARES, P. C. F. et al. Produção de fitomassa e teores de macronutrientes da jitirana em diferentes estágios fenológicos. Revista Caatinga, Mossoró, v. 21, n. 4, p. 72-78, 2008.
MATOS, F. J. A. et al. Plantas tóxicas: estudo de fitotoxicologia química de plantas brasileiras. São Paulo, SP: Instituto Plantarum de Estudos da Flora, 2011. 247 p.
NOVAIS, R. F. et al. Fertilidade do solo. In: MEURER, E. J. (Ed.). Fatores que influenciam o crescimento e o desenvolvimento das plantas. Viçosa: SBCS, 2007. cap. 2, p. 65-90.
OLIVEIRA, M. K. T. et al. Desempenho agronômico da cenoura adubada com jitirana antes de sua semeadura. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 2, p. 364-372, 2011.
RAMOS, H. M. M. Características produtivas, fisiológicas e econômicas do feijão-caupi para grãos verdes sob diferentes regimes hídricos. 2011. 109 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia: Área de concentração em Produção Vegetal) - Universidade Federal do Piauí, Teresina, 2011.
SILVA, M. L. et al. Produção classificada de beterraba adubada com jitirana sob diferentes quantidades e tempos de incorporação ao solo. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 28, n. 2, p. 1779-1786, 2010.
SILVA, M. L. et al. Produção de beterraba fertilizada com jitirana em diferentes doses e tempos de incorporação ao solo. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 15, n. 8, p. 801-809, 2011.
SILVA, M. L. et al. Produção de cenoura fertilizada com flor-de-seda (Calotropis procera (Ait.) R. Br.). Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 44, n. 4, p. 732-740, 2013.
TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 3. ed. Porto Alegre: Artmed, 2006. 609 p.
TAVARES JUNIOR, J. B. et al. Produção de fabaceas para adubação verde no agreste paraibano. Revista de Biologia & Farmácia e Manejo Agrícola, Campina Grande, v. 11, n. 1, p. 47-58, 2015.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).