WEED INTERFERENCE IN EGGPLANT CROPS

Authors

  • Luiz Junior Pereira Marques Educational development director, Instituto Federal de Educação Ciência e Tencologia do Maranhão, Barra do Corda, MA
  • Silvano Bianco Department of applied biology to agriculture, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, SP
  • Arthur Bernardes Cecílio Filho Department of vegetables production, Universidade Estadual Paulista - Campus Jaboticabal, Jaboticabal, SP
  • Matheus Saraiva Bianco Unit I, Centro Universitário do Rio Preto, São José do Rio Preto, SP
  • Gislane da Silva Lopes Department of Fitotecnia, Universidade Estadual do Maranhão, São Luis, MA

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n406rc

Keywords:

Competition. Weed community. Solanum melongena L.. Management practices.

Abstract

Uncontrolled weed growth interferes with the growth eggplants and crop yields. To control weeds, the main weed species must be identified in crop growing areas and during weed control periods, as weed species might vary in relation to management practices. Therefore, this study aimed to identify the main weed species and determine the periods of weed interference in the eggplant cultivar Nápoli when grown under certain cultural practices, including plant staking and sprout thinning. The experiment was carried out in 2014 using a randomized complete block design, with 3 replications. The treatments consisted of 11 periods of (1) increasing weed control and (2) increasing coexistence of eggplant with weeds from the first day of transplanting (0–14, 0–28, 0–42, 0–56, 0–70, 0–84, 0–98, 0–112, 0–126, 0–140, and up do day 154). Eggplant staking and sprout thinning were performed 42 days after transplanting (DAT). Weed identification and crop yield assessments were performed to determine the Period Before Interference (PBI), Total Period of Interference Prevention (TPIP), and the Critical Period of Interference Prevention (CPIP). The major weeds found in the eggplant cultivar Nápoli were Eleusine indica, Portulaca oleracea, and Cyperus rotundus. Coexistence between the weed community and the eggplant throughout the entire crop production cycle reduced eggplant fruit yield by 78%. The PBI was 29 DAT and the TPIP was 48 DAT, resulting in 19 days of CPIP.

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Author Biographies

Luiz Junior Pereira Marques, Educational development director, Instituto Federal de Educação Ciência e Tencologia do Maranhão, Barra do Corda, MA

Professor da área de agrárias no IFMA, departamento de educação profissional. Doutor em produção vegetal pela UNESP de Jaboticabal. Área de atuação: plantas daninhas, mato competição, nutrição e estudos fitossociológicos.

Silvano Bianco, Department of applied biology to agriculture, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, SP

Professor Doutor do departamento de biologia aplicada a agropecuária, área de atuação matologia, pertencente ao programa de pós graduação de produção vegetal.

Arthur Bernardes Cecílio Filho, Department of vegetables production, Universidade Estadual Paulista - Campus Jaboticabal, Jaboticabal, SP

Professor Doutor do departamento de Produção Vegetal, área de atuação olericultura, pertencente ao programa de pós graduação de produção vegetal.

Matheus Saraiva Bianco, Unit I, Centro Universitário do Rio Preto, São José do Rio Preto, SP

Professor doutor do Centro Universitário do Rio Preto – UNIRP, área de atuação olericultura

Gislane da Silva Lopes, Department of Fitotecnia, Universidade Estadual do Maranhão, São Luis, MA

Professora doutora da Universidade Estadual do Maranhão, área de atuação entomologia e matologia.

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Published

14-06-2017

Issue

Section

Agronomy