GENETIC GAINS AND SELECTION ADVANCES OF THE UENF-14 POPCORN POPULATION

Authors

  • Amanda Gonçalves Guimarães Center of Sciences and Agricultural Technologies, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes, RJ
  • Antônio Teixeira do Amaral Júnior Center of Sciences and Agricultural Technologies, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes, RJ
  • Valter Jário de Lima Center of Sciences and Agricultural Technologies, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes, RJ
  • Jhean Torres Leite Center of Sciences and Agricultural Technologies, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes, RJ
  • Carlos Alberto Scapim Department of Agronomy, Universidade Estadual de Maringá, PR
  • Marcelo Vivas Center of Sciences and Agricultural Technologies, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes, RJ

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n202rc

Keywords:

Selection index. Recurrent selection. Zea mays L..

Abstract

Recurrent selection can generate successive gains for characters of economic interest without causing genetic narrowing in the population. However, it has rarely been used in breeding programs in popcorn, especially when using full-sibling progenies to generate more expressive gains. The objective of this study was to estimate the genetic gain of the UENF-14 popcorn population through recurrent selection, and verify the evolution of the gains between the selection cycles four and eight. A total of 200 full-sibling progenies were evaluated in randomized blocks arranged in eight sets within three replicates in two environments; each set containing twenty-five progenies and six controls (selection cycles 4, 5, 6 and 7 of the UENF-14, BRS-Angela and IAC-125). The average height, prolificacy, 100-grain weight, ear weight, grain yield, and grain popping expansion of the plants were evaluated. In the selection of the thirty superior progenies for the eighth cycle, the Mulamba and Mock selection index was used, which generated estimated genetic gains of 4.60 for grain yield and 3.61% for popping expansion. The grain yield increased 111.99 kg ha-1 and the popping expansion increased 1.75 mL g-1 per cycle. The evolution of the cycles resulted in an accumulated genetic gain for the main characters of economic importance, allowing the prediction of success in the continuity of the recurrent selection.

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Author Biographies

Amanda Gonçalves Guimarães, Center of Sciences and Agricultural Technologies, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes, RJ

Doutoranda em Genética e Melhoramento de Plantas, Laboratório Melhoramento e Genética Vegetal. Área Melhoramento do Milho pipoca

Antônio Teixeira do Amaral Júnior, Center of Sciences and Agricultural Technologies, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes, RJ

Professor Associado I, Laboratório Melhoramento e Genética Vegetal. Área Melhoramento do Milho pipoca

Valter Jário de Lima, Center of Sciences and Agricultural Technologies, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes, RJ

Mestrando em Genética e Melhoramento de Plantas, Laboratório Melhoramento e Genética Vegetal. Área Melhoramento do Milho pipoca

Jhean Torres Leite, Center of Sciences and Agricultural Technologies, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes, RJ

Estudante de Agronomia. Centro de Ciências e Tecnologia Agropecuária

Carlos Alberto Scapim, Department of Agronomy, Universidade Estadual de Maringá, PR

Professor Associado C, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Agronomia

Marcelo Vivas, Center of Sciences and Agricultural Technologies, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes, RJ

Pós doutorando em Genética e Melhoramento de Plantas. Laboratório Melhoramento e Genética Vegetal. Área Melhoramento do Milho pipoca

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Published

06-04-2018

Issue

Section

Agronomy