AGRONOMIC PERFORMANCE OF ERECT AND SEMI-ERECT COWPEA GENOTYPES IN THE NORTH OF MINAS GERAIS, BRAZIL
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n316rcKeywords:
Vigna unguiculata. Value of cultivation. Yield.Abstract
The objective of this work was to evaluate the agronomic performance of elite-strains of cowpea cultivars under the conditions of the north of Minas Gerais (MG), Brazil. Fifteen elite-strains and five erect and semi-erect cultivars of cowpea were evaluated in the 2014 and 2015 summer-fall crop seasons in Janaúba MG. A randomized block experimental design was used with four replications. Plant size, lodging and value of cultivation, pod length and grain yield were evaluated. The data of the two crops were subjected to individual and joint analysis of variance. The genotype-crop interactions significantly affected all studied variables. The strains MNC04-792F-146 and MNC04-792F-144 stood out as the most productive genotypes in both crops. The cultivars BRS Itaim and BRS Novaera presented adequate size and lodging characteristics for cultivation, and values of cultivation that meet commercial standards, thus representing good alternatives for the genotypes cultivated in the north of Minas Gerais.Downloads
References
BEZERRA, A. A. C. et al. Morfologia e produção de grãos em linhagens modernas de feijão-caupi submetidas a diferentes densidades populacionais. Revista de Biologia e Ciências da Terra, Aracaju, v. 8, n.1, p. 85-93, 2008.
COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO - CONAB. Observatório Agrícola: acompanhamento da safra brasileira de grãos - Safra 2015/16 - Décimo levantamento, v. 3, n. 10. Brasília, 2016, 179 p.
FREIRE FILHO, F. R. Feijão-caupi no Brasil: produção, melhoramento genético, avanços e desafios. 1. ed. Teresina, PI: Embrapa Meio-Norte, 2011. 84 p.
FREIRE FILHO, F. R.; LIMA, J. A. A.; RIBEIRO, V. Q. Feijão-caupi: avanços tecnológicos. 1. ed. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2005. 519 p.
INSTITUTO NACIONAL DE METEOROLOGIA - INMET. Banco de Dados Meteorológicos para Ensino e Pesquisa. Disponível em: <http://www.inmet.gov.br/portal/>. Acesso em: 11 jan. 2016.
LIMA, J. R. S. et al. Balanço de energia e evapotranspiração de feijão caupi sob condições de sequeiro. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 1, p. 65-74, 2011.
MACHADO, C. F. et al. Identificação de genótipos de feijão-caupi quanto à precocidade, arquitetura da planta e produtividade de grãos. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 39, n. 1, p. 114-123, 2008.
MATOS FILHO, C. H. A. et. al. Potencial produtivo de progênies de feijão-caupi com arquitetura ereta de planta. Ciência Rural, Santa Maria, v. 39, n. 2, p. 348-354, 2009.
MELO, F. B.; CARDOSO, M. J.; SALVIANO, A. A. C. Fertilidade do solo e adubação. In: FREIRE FILHO, F. R.; LIMA, J. A. A.; RIBEIRO, V. Q. (Eds.). Feijão-caupi: avanços tecnológicos. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2005. cap. 6, p. 230-242.
MIRANDA, P. et al. Comportamento de cultivares de Vigna unguiculata (L) Walp., nos sistemas solteiro e consorciado. IV – tipos ereto e semi-ereto. Pesquisa Agropecuária Pernambucana, Recife, v. 9, Sup., p. 95-105, 1996.
PASSOS, A. R. et al. Divergência genética em feijão-caupi. Bragantia, Campinas, v. 66, n. 4, p. 579-586, 2007.
ROCHA, M. M. et al. Adaptabilidade e estabilidade produtiva de genótipos de feijão-caupi de porte semi-ereto na Região Nordeste do Brasil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 42, n. 9, p. 1283-1289, 2007.
ROCHA, M. M. et al. Controle genético do comprimento do pedúnculo em feijão-caupi. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 44, n. 3, p. 270-275, 2009.
SANTOS, C. A. F.; ARAÚJO, F. P.; MENEZES, E. A. Comportamento produtivo de caupi em regimes irrigado e de sequeiro em Petrolina e Juazeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 35, n. 11, p. 2229-2234, 2000.
SANTOS, E. R. et al. Crescimento e teores de pigmentos foliares em feijão-caupi cultivado sob dois ambientes de luminosidade. Revista Caatinga, Mossoró, v. 24, n. 4, p. 14-19, 2011.
SANTOS, J. F. et al. Novas variedades de caupi para a microrregião do Brejo Paraibano. Revista Tecnologia e Ciência Agropecuária, João Pessoa, v. 3, n. 3, p. 07-12, 2009.
SILVA, J. A. L.; NEVES, J. A. Componentes de produção e suas correlações em genótipos de feijão-caupi em cultivo de sequeiro e irrigado. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 3, p. 702-713, 2011.
SILVA, J. D. L. Seleção simultânea para desenvolvimento de linhagens de feijão-caupi de porte ereto e do tipo fradinho. 2014. 73 f. Dissertação (Mestrado em Genética e Melhoramento) – Universidade Federal do Piauí, Teresina, 2014.
TEIXEIRA, N. F. P. et al. Produção, componentes de produção e suas inter-relações em genótipos de feijão-caupi [Vigna unguiculata (L.) Walp.] de porte ereto. Revista Ceres, Viçosa, v. 54, n. 314, p. 374-382, 2007.
TEODORO, P. E. et al. Perspectiva bayesiana na seleção de genótipos de feijão-caupi em ensaios de valor de cultivo e uso. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 50, n. 10, p. 878-885, 2015.
VALADARES, R. N. et al. Adaptabilidade e estabilidade fenotípica em genótipos de feijão-caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp.) de porte ereto/semiereto nas mesorregiões Leste e Sul Maranhense. Agropecuária Científica no Semi-Árido, Patos, v. 6, n. 2, p. 21-27, 2010.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).