AGRONOMIC PERFORMANCE OF ERECT AND SEMI-ERECT COWPEA GENOTYPES IN THE NORTH OF MINAS GERAIS, BRAZIL

Authors

  • João Víctor Santos Guerra Department of Agrarian Sciences, Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba, MG
  • Abner José de Carvalho Department of Agrarian Sciences, Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba, MG
  • Jhonata Cantuária Medeiros Department of Agrarian Sciences, Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba, MG
  • Andrey Antunes de Souza Department of Agrarian Sciences, Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba, MG
  • Orlando Gonçalves Brito Department of Agrarian Sciences, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Diamantina, MG

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n316rc

Keywords:

Vigna unguiculata. Value of cultivation. Yield.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the agronomic performance of elite-strains of cowpea cultivars under the conditions of the north of Minas Gerais (MG), Brazil. Fifteen elite-strains and five erect and semi-erect cultivars of cowpea were evaluated in the 2014 and 2015 summer-fall crop seasons in Janaúba MG. A randomized block experimental design was used with four replications. Plant size, lodging and value of cultivation, pod length and grain yield were evaluated. The data of the two crops were subjected to individual and joint analysis of variance. The genotype-crop interactions significantly affected all studied variables. The strains MNC04-792F-146 and MNC04-792F-144 stood out as the most productive genotypes in both crops. The cultivars BRS Itaim and BRS Novaera presented adequate size and lodging characteristics for cultivation, and values of cultivation that meet commercial standards, thus representing good alternatives for the genotypes cultivated in the north of Minas Gerais.

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Author Biographies

João Víctor Santos Guerra, Department of Agrarian Sciences, Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba, MG

Técnico em Agropecuária e Engenheiro Agrônomo pelo IFNMG - Campus Januária, Pós-graduando em Produção Vegetal pela UNIMONTES - Campus Janaúba.

Abner José de Carvalho, Department of Agrarian Sciences, Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba, MG

Engenheiro Agrônomo formado pela Universidade Federal de Lavras, com Mestrado em Agronomia / Fitotecnia pela mesma Universidade, Doutorado (2009) e Pós-doutorado (2010) em Fitotecnia / Produção Vegetal pela Universidade Federal de Viçosa. Atualmente é professor da Universidade Estadual de Montes Claros, Campus de Janaúba, MG.

Jhonata Cantuária Medeiros, Department of Agrarian Sciences, Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba, MG

Graduando do curso de Engenharia Agronômica na Universidade de Montes Claros (UNIMONTES) Campus Janaúba.

Andrey Antunes de Souza, Department of Agrarian Sciences, Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba, MG

Engenheiro Agrônomo e aluno de Pós-graduação pela UNIMONTES Campus Janaúba.

Orlando Gonçalves Brito, Department of Agrarian Sciences, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Diamantina, MG

Técnico em Agropecuária e Engenheiro Agrônomo pelo IFNMG Campus Januária, Mestre em Produção Vegetal pela UNIMONTES Campus Janaúba e Doutorando em Produção Vegetal pela UFVJM.

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Published

21-03-2017

Issue

Section

Agronomy