GENOTYPE BY ENVIRONMENT INTERACTION IN GREEN COWPEA ANALYZED VIA MIXED MODELS
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n317rcKeywords:
Adaptability. BLUP/REML. Stability. Vigna unguiculata.Abstract
The restricted maximum likelihood/best linear unbiased prediction (REML/BLUP) mixed model method has been used to study the effects of genotype by environment interaction (G x E) in various crops including cowpea. This work aimed to analyze the G x E interaction via mixed models to identify cowpea genotypes that meet high adaptability, stability and productivity of pods and green grains when grown under Mossoró, Rio Grande do Norte State conditions. Crop value and use were evaluated in two growing seasons, using randomized complete blocks design with 23 genotypes and four replications. The genetic parameters were estimated by the REML/BLUP procedure and selection was based on the harmonic mean of the relative performance of genetic values (HMRPGV). Agreement between the HMGV, relative performance of genotypic values (RPGV) and HMRPGV statistics, provided genotype discrimination. Furthermore, the HMRPGV results enabled the simultaneous selection of superior genotypes for productivity, adaptability and stability. For the productivities of pods and green grains, the most notable genotypes were the cultivars BRS Xiquexique and BRS Aracê, and the line MNC05-835B-15, which showed a high productivity of grains, adaptability and stability, and could be grown in the two growing seasons considered in the study.Downloads
References
BARROS, M. A. et al. Adaptabilidade e estabilidade produtiva de feijão caupi de porte semiprostrado. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 48, n. 4, p. 403-410, 2013.
CARMO FILHO, F.; ESPÍNOLA SOBRINHO, J.; MAIA NETO, J. M. Dados climatológicos de Mossoró: um município semi-árido nordestino. Mossoró, RN: ESAM, 1991. 121 p.
CRUZ, C. D.; CASTOLDI, F. L. Decomposição da interação genótipos x ambientes em partes simples e complexa. Revista Ceres, Viçosa, v. 38, n. 219, p. 422-430, 1991.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. Sistema brasileiro de classificação de solos. Rio de Janeiro, RJ: Embrapa Solos, 1999. 412 p.
FREIRE FILHO. F. R. Feijão-caupi no Brasil: produção, melhoramento genético, avanços e desafios. Teresina, PI: Embrapa Meio-Norte, 2011. 84 p.
FREIRE FILHO. F. R. Melhoramento genético. In: FREIRE FILHO, F. R.; LIMA, J. A. A.; RIBEIRO, V. Q. (Eds.). Feijão-caupi: avanços tecnológicos. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2005. cap. 1, p 29-75.
FREIRE FILHO, F. R. Origem. evolução e domesticação do caupi. In: ARAÚJO, J. P. P.; WATT, E. E. (Eds.). O caupi no Brasil. Brasília: EMBRAPA, Ibadan: IITA, 1988. p. 26-46.
MARIOTTI, J. A. et al. Análisis de estabilidad y adaptabilidad de genotipos de cana de azúcar. I. Interacciones dentro de un localidad ex perimental. Revista Agronómica del Noroeste Argentino, Tucumán, v. 13, n. 14, p. 105- 127, 1976.
NUNES, G. H. S. et al. Influência de variáveis ambientais sobre a interação genótipos x ambientes em meloeiro. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 33, n. 4, p. 1194-1199, 2011.
PASSOS, A. R. et al. Ganho por seleção direta e indireta em caupi considerando a interação G x E. Revista da FZVA, Uruguaiana, v. 18, n. 1, p. 18-33. 2011.
RESENDE, M. D. V.; DUARTE, J. B. Precisão e controle de qualidade em experimentos de avaliação de cultivares. Pesquisa Agropecuária Tropical, Brasília, v. 37, n. 3, p. 182-194, 2007.
RESENDE, M. D. V. Genética biométrica e estatística no melhoramento de plantas perenes. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2002. 975 p.
RESENDE, M. D. V. Matemática e Estatística na análise de experimentos e no melhoramento genético. Colombo, PR: Embrapa Florestas, 2007a. 362 p.
RESENDE, M. D. V. Novas abordagens estatísticas na análise de experimentos de campo. Colombo, PR: Embrapa Floresta, 2004. 60 p.
RESENDE, M. D. V. Software SELEGEN-REML/BLUP: sistema estatístico e seleção genética computadorizada via modelos lineares mistos. Colombo, PR: Embrapa Florestas, 2007b. 359 p.
SANTOS. A. et al. Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão caupi ereto via REML/BLUP e GGE Biplot. Bragantia, Campinas, v. 75, n. 3, p. 299-306, 2016.
SANTOS, C. A. F. et al. Comportamento agronômico e qualidade culinária de feijão-caupi no Vale do São Francisco. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 26, n. 3, p. 404-408, 2008.
TEODORO. P. E. et al. Perspectiva bayesiana na seleção de genótipos de feijão-caupi em ensaios de valor de cultivo e uso. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 50, n. 10, p. 878-885, 2015a.
TEODORO. P. E. et al. Redes neurais artificiais para identificar genótipos de feijão-caupi semiprostrado com alta adaptabilidade e estabilidade fenotípicas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 50, n. 11, p. 1054-1060, 2015b.
TORRES, F. E. et al. Interação genótipo x ambiente em genótipos de feijão-caupi semiprostrado via modelos mistos. Bragantia, Campinas, v. 74, n. 3, p. 255-260, 2015.
TORRES F. E. et al. Simultaneous selection for cowpea (Vigna unguiculata L.) genotypes with adaptability and yield stability using mixed models. Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 15, n. 2, p. 1-11, 2016.
VALADARES, R. N. et al. Adaptabilidade e estabilidade fenotípica em /genótipos de feijão-634 caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp.) de porte ereto/semi-ereto nas mesorregiões Leste e Sul maranhense. Agropecuária Científica no Semi-Árido, Campina Grande, v. 6, p. 21-27, 2010.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).