COWPEA RESPONSE TO PHOSPHORUS AND ZINC
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n128rcKeywords:
Vigna unguiculata. Mineral nutrition. Dry grain yield. Phosphor x zinc. Interaction.Abstract
Low grain yield of cowpea is influenced by several production factors, especially inadequate soil fertilization, in particular, phosphorus application. Tropical soils have low phosphorus and zinc levels due to either the source material or the absence of fertilization, which restricts cowpea grain yield; besides of that, zinc deficiency is accentuated with phosphor application. This study aimed to evaluate the effect of fertilization with phosphorus and zinc on cowpea yield. Two experiments were conducted, one with ‘BRS Guariba’ cultivar and another with ‘BRS Aracê’ cultivar. Both of them were performed on a medium-texture dystrophic Yellow Latosol (Oxisol), in the city of Magalhães de Almeida, Maranhão state (Brazil), in 2015. The experimental design was a randomized complete block in a 4 x 4 factorial scheme, using four doses of phosphorus (0, 40, 80, and 120 kg P2O5 ha-1), and four of zinc (0, 2, 4, and 6 kg of Zn ha-1). There was an interaction between these minerals (p<0.01). Maximum grain yields of 1,376 kg ha-1 and 2,165 kg ha-1 were obtained at doses of 118 kg P2O5 ha-1 and 0.9 kg zinc ha-1 for ‘BRS Guariba’, and 120 kg P2O5 ha-1 and 3.1 kg zinc ha-1 for ‘BRS Aracê’, respectively. The production component of greatest influence on grain yield was the number of pods per plant, with average values of 6 and 10 for ‘BRS Guariba’ and ‘BRS Aracê’ cultivars, respectively. The mean correlation coefficient was 0.82 (p < 0.01).Downloads
References
CARVALHO, J. J. et al. Produtividade e teores de nutrientes em grãos de feijão sob diferentes manejos do solo e da irrigação. Revista Brasileira de Agricultura Irrigada, Fortaleza, v. 8, n. 3, p. 296-307, 2014.
COUTINHO, P. W. R. et al. Doses de fósforo na cultura do feijão-caupi na região nordeste do Estado do Pará. Revista Agro@mbiente, Boa Vista, v. 8, n. 1, p. 66-73, 2014.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. Manual de análises químicas de solos, plantas e fertilizantes. Brasília, DF: Embrapa, 1999. 370 p.
FAGERIA, N. K. Adubação e nutrição mineral da cultura de arroz. 1. ed. Santo Antônio de Goiás, GO: EMBRAPA, 1984. 341 p.
FAGERIA, N. K. Níveis adequados e tóxicos de zinco na produção de arroz, feijão, milho, soja e trigo em solo de cerrado. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 4, n. 3, p. 390-395, 2000.
FONSECA, M. R. et al. Teor e acúmulo de nutrientes por plantas de feijão-caupi em função do fósforo e da saturação de bases. Revista de Ciências Agrárias, Belém, v. 53, n. 2, p. 195-205, 2011.
LINHARES, L. C. F. et al. Limitações nutricionais de três cultivares de caupi, submetidas a omissão de nutrientes, cultivadas em Gleissolo de várzea do Rio Pará. Revista de Ciências Agrárias, Belém, v. 49, n. 1, p. 101-113, 2008.
MOUSAVI, S. R.; GALAVI, M.; REZAEI, M. The interaction of zinc with other elements in plants: a review. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, London, v. 4, n. 24, p. 1881-1884, 2012.
OLIVEIRA, G. A. et al. Resposta do feijão-caupi às lâminas de irrigação e às doses de fósforo no cerrado de Roraima. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 4, p. 872-882, 2011.
ROSAL, C. J. S. Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi. 2013. 48 f. Tese (Doutorado em Agronomia: Área de Concentração em Produção Vegetal) - Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Jaboticabal, 2013.
SAMPAIO, L. S.; BRASIL, E. C. Exigência nutricional do feijão-caupi. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO CAUPI, 2, 2009, Belém. Anais... Belém: Embrapa Amazônia Oriental, 2009. 1 CD-ROM.
SAS INSTITUTE. SAS/STAT User’s guide, version 9.2. Cary, 2008. 584 p.
SILVA, A. J. et al. Respostas do feijão-caupi à doses e formas de aplicação de fósforo em Latossolo Amarelo. Acta Amazônica, Manaus, v. 40, n. 1, p. 31-36, 2010.
SILVA, E. B.; RESENDE, J. C. F.; CINTRA, W. B. R. Resposta do feijoeiro a doses de fósforo em solo arenoso. Revista Ciência Rural, Santa Maria, v. 31, n. 6, p. 973-977, 2001.
ZIMMERMANN, F. J. P. Estatística aplicada à pesquisa agrícola. 2. ed. Santo Antônio de Goiás, GO: Embrapa Arroz e Feijão, 2004. 402 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).