POST-HARVEST STORAGE OF PAPAYA FRUITS COATED WITH EXTRACTS OF LEAVES AND FRUITS OF NEEM

Authors

  • Raimunda Valdenice da Silva Freitas Department of Food Technology, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Limoeiro do Norte, CE
  • Pahlevi Augusto de Souza Department of Food Technology, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Limoeiro do Norte, CE
  • Rosemberg Ferreira Senhor Production Manager, Agrícola Famosa, Mossoró, RN
  • Carlos Farley Herbster Moura Department of Agronomy (Plant Science), Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Fortaleza, CE
  • Franciscleudo Bezerra da Costa Department Agricultural Sciences, Universidade Federal de Campina Grande, Pombal, PB

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n204rc

Keywords:

Azadirachta indica Juss. Coating. Quality. Fungi.

Abstract

The objective of the present work was to evaluate the use of extracts of leaves and fruits of neem (Azadirachta indica Juss) as coating for papaya Formosa fruits aiming to maintain their quality during post-harvest storage. A completely randomized experimental design in a 5x5 factorial arrangement was used, with 3 replications of 2 papaya fruits per plot. The treatments consisted of five coatings with extracts of neem leaves and fruits (leaf extracts at 5 and 10%, fruit extracts at 5 and 10% and a control treatment without coating) and five storage periods (0, 3, 6, 9 and 12 days) under mean temperature of 30.4 °C and relative humidity of 42%. The fruit weight loss, external appearance, pulp firmness, titratable acidity and soluble solids were evaluated, and the fungi species on the fruit surface of each storage were identified and quantified. The treatments with extract of neem leaves and fruits at 5% had papaya fruits with best external quality and provided best control of growth of phytopathogenic fungi. Regarding external appearance, papaya fruits coated with extracts of neem leaves and fruits at 5% had a shelf life of 12 days, while those coated with extracts at 10% had a shelf life of 9 days.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AGNOLIN, C. A. et al. Eficácia do óleo de citronela [Cymbopogon nardus (L.) Rendle] no controle de ectoparasitas de bovinos. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, Botucatu, v. 12, n. 4, p. 482-487, 2010.

AL-SAMARRAI, G. F.; SINGH, H.; SYARHABIL, M. Extracts some plants on controlling green mold of orange and on postharvest quality parameters. World Applied Sciences Journal, Deira, v. 22, n. 4, p. 564-570, 2013.

AZEVEDO, L. A. S. Manual de quantificação de doenças de plantas. 1. ed. São Paulo, SP: Embrapa Ocidental, Embrapa Arroz e Feijão, Embrapa Hortaliças, 1998. 114 p.

BRITO, N. M. et al. Alternativas de controle de Chalara paradoxa na pós-colheita de abacaxi. Revista Caatinga, Mossoró, v. 24, n. 2, p. 52-58, 2011.

CARNELOSSI, P. R. et al. Óleos essenciais no controle pós-colheita de Colletotrichum gloeosporioides em mamão. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, Botucatu, v. 11, n. 4, p. 399-406, 2009.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras, MG: UFLA, 2005. 785 p.

COSTA, A. F. S.; BALBINO, J. M. S. Mamão: pós-colheita. 1. ed. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca Fruticultura, 2002. 59 p. (Frutas do Brasil, 21).

FERREIRA, E. F. et al. Uso de extratos vegetais no controle in vitro do Colletotrichum gloeosporioides Penz. coletado em frutos de mamoeiro (Carica papaya L.). Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 36, n. 2, p. 346-352, 2014.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ - IAL. Normas analíticas, métodos químicos e físicos de alimentos. 4. ed. São Paulo, SP: Instituto Adolfo Lutz, 2008. 1020 p.

LEITE, C. D. et al. Controle Pós-Colheita da Podridão Amarga da Maçã com o Uso do Óleo de nim. Revista Brasileira de Agroecologia, Cruz Alta, v. 4, n. 2, p. 1644-1648, 2009.

LIBERATO, J. R.; TATAGIBA, J. S. Avaliação de fungicidas in vitro e em pós-colheita para o controle da antracnose e da podridão peduncular e frutos de mamão. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 27, n. 4, p. 409-414, 2001.

LIMA, A. B. et al. Conservação pós-colheita de manga ‘Tommy Atkisns’ orgânicas sob recobrimentos bio-orgânicos, Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 34, n. 3, p. 704-710, 2012.

LIMA, B. M. F. V. et al. Avaliação de extratos vegetais no controle de mosca branca em tomate. Revista Caatinga, Mossoró, v. 24, n. 4, p. 36-42, 2011.

LIMA, M. A. C. et al. Conservação de melões Gália ‘Solar King’ tratados com 1-metilciclopropeno. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 1, p. 121-126, 2004.

MARTINS, L. P. et al. Controle de doenças na pós-colheita de mamão Golden utilizando tratamento hidrotérmico e extrato de erva-doce. In: MARTINS, D. S. Papaya Brasil: mercado e inovações tecnológicas para o mamão. 1. ed. Vitória: INCAPER, 2005. v. 1, cap. 15, p. 422-426.

MOSSINI, S. A. G.; KEMMELMEIER, C. A árvore Nim (Azadirachta indica A. Juss): múltiplos usos. Acta Farmaceutica Bonaerense, Buenos Aires, v. 24, n. 1, p. 139-148, 2005.

NASCIMENTO, L. C.; NERY, A. R.; RODRIGUES, L. N. Controle de Colletotrichum gloeosporioides em mamoeiro, utilizando extratos vegetais, indutores de resistência e fungicida. Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v. 30, n. 3, p. 313-319, 2008.

OLADIMEJI, A. et al. Control of postharvest loss of tomato fruits caused by Fusarium verticilloides (Saccardo) Niremberg with aqueous leaf extracts of Azadirachta indica Juss and Vernonia amygdalina Del. International Journal of Phytofuels and Allied Sciences, Ilorin, v. 2, n. 1, p. 42-56, 2013.

PEREIRA, M. E. C. et al. Amadurecimento de mamão Formosa com revestimento comestível à base de fécula de mandioca. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 30, n. 6, p. 1116-1119, 2006.

QUINTELA, E. D.; PINHEIRO, P. V. Efeito de extratos botânicos sobre a oviposição de Bemisia tabaci biótipo B em feijoeiro. 1. ed. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2004. 6 p. (Comunicado Técnico, 92).

RIBEIRO, W. S. et al. Controle do fungo peduncular do abacaxi Pérola. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 13, n. 1, p. 1-6, 2011.

SOUZA, A. F. et al. Fisiologia do amadurecimento de mamões de variedades comercializadas no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 36, n. 2, p. 318-328, 2014.

VENTUROSO, L. R. et al. Atividade antifúngica de extratos vegetais sobre o desenvolvimento de fitopatógenos. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 37, n. 1, p. 18-23, 2011.

WANG, J. et al. Antifungal activities of neem (Azadirachta indica) seed kernel extracts on postharvest diseases in fruits. African Journal of Microbiology Research, Nairobi, v. 4, n. 11, p. 1100-1104, 2010.

Downloads

Published

06-04-2018

Issue

Section

Agronomy