SELECTION FOR THE DEVELOPMENT OF BLACK EYE COWPEA LINES
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n109rcKeywords:
Vigna unguiculata. Fradinho. Observed gain. Genetic gain.Abstract
Cowpea bean is a socioeconomically important legume that contribute to generate employment and income. This species presents great grain variability, and the commercial subclass black eye stands out as a very appreciated grain in Brazil and abroad, thus requiring the development of new cultivars. The objective of this work was to evaluate and select lineages of commercial black eye cowpea, based on simultaneous, and direct selection. First, 105 progenies and four controls were evaluated using the Federer's augmented block design. Seventy-seven progenies, selected from this evaluation—first selection cycle—and four controls were evaluated in three environments, using a simple 9×9 lattice design. Based on this evaluation, the second selection cycle was possible, resulting in 24 progenies. The gain by direct selection was lower than the predicted gain for grain yield in the first cycle, indicating that the selection was not effective. This result was probably due to the reduced genetic variability caused by the selection pressure. In the second cycle, the predicted and observed gains were similar, indicating that much of the expected gain was observed. The predicted and observed gains, with simultaneous selection based on the rank sum selection index, were similar in the first and second cycle. The simultaneous and direct selections resulted in genetic gains for grain yield in the two selection cycles, making it possible the selection of high grain yield lineages.Downloads
References
ATROCH, A. L.; NUNES, G. H. S. Progresso genético em arroz de várzea úmida no estado do Amapá. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 35, n. 4, p. 767-771, 2000.
BERTINI, et al. Análise multivariada e índice de seleção na identificação de genótipos superiores de feijão-caupi. Acta Scientiarum Agronomy, Maringá, v. 32, n. 4, p. 613-619, 2010.
CORREA, A. M. et al. Estimativas de parâmetros genéticos e correlações entre caracteres fenológicos e morfoagronômicos em feijão-caupi. Revista Ceres, Viçosa, v. 59, n. 1, p. 88-94, 2012.
COSTA, E. M. R. et al. Genetic divergence among African cowpea lines based on morphoagronomic traits. Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 12, n. 4, p. 6773-6781, 2013.
CRUZ, C. D; REGAZZI, A. J. CARNEIRO, P. C. S. Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético. 3. ed. Viçosa, MG: Editora UFV, 2004. 480 p.
DIAS, F. T. C. Utilização de técnicas multivariadas e moleculares na caracterização e seleção de genótipos de feijão-caupi de porte ereto e ciclo precoce. 2009. 99 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia: Área de Concentração em Fitotecnia) – Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2009.
FAOSTAT. Data. Crops. Production quantities of cow peas, dry by country, 2014. Rome: FAO, 2016. Disponível em: <http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC>. Acesso em: 30 mar. 2016.
FEDERER, W. T. Augmented (ou Hoonuiaku) designs. Hawaiian Planters’ Record, Hawai, v. 55, n. 2, p. 191-208, 1956.
FERH, W. R. Principles of cultivar development: theory and technique. New York: Macmillan Publishing Company, 1987. v. 1, 563 p.
FREIRE FILHO, F. R. Feijão-caupi: produção, melhoramento genético, avanços e desafios. 1. ed. Teresina, PI: Embrapa Meio-Norte, 2011. 84 p.
FREY, K. J.; HORNER, T. Comparison of actual and predicted gains in barley selection experiments. Agronomy Journal, Madison, v. 47, n. 4, p. 186-188, 1955.
LIMA, C. J. G. S. et al. Resposta do feijão-caupi a salinidade da água de irrigação. Revista Verde de Agroecologia Desenvolvimento Sustentável, Mossoró, v. 2, n. 2, p. 79-86, 2007.
MOURA, R. M. Análise dialélica e de famílias de feijão-caupi visando seleção para extraprecocidade. 2013. 99 f. Dissertação (Mestrado em Genética e Melhoramento: Área de Concentração em Melhoramento de Plantas) – Universidade Federal do Piauí, Teresina, 2013.
MULAMBA, N. N.; MOCK, J. J. Improvement of yield potential of the Eto Blanco maize (Zea mays L.) population by breeding for plant traits. Egyptian Journal of Genetics and Cytology, Cairo, v. 7, n. 1, p. 40-51, 1978.
NUNES, H. F. et al. Grain yield adaptability and stability of blackeyed cowpea genotypes under rainfed agriculture in Brazil. African Journal of Agricultural Research, Largos, v. 9, n. 2, p. 255-261, 2014.
OLIVEIRA, D. G. Seleção simultânea para produção, biofortificação e culinária em populações segregantes de feijão-caupi. 2014. 72 f. Dissertação (Mestrado em Genética e Melhoramento: Área de Concentração em Melhoramento de Plantas) – Universidade Federal do Piauí, Teresina, 2014.
PASSOS, A. R. et al. Ganho por seleção direta e indireta em caupi considerando a interação GxE. Revista da FZVA, Uruguaiana, v. 18, n. 1, p. 18-33. 2011.
PIMENTEL GOMES, F. Curso de estatística experimental. 14. ed. Piracicaba, SP: Editora da Universidade de São Paulo, 2000. 477 p.
RAMALHO, M. A. P.; SANTOS, J. B.; PINTO, C. A. B. P. Genética na Agropecuária. 7. ed. São Paulo, SP: Editora Globo, 2000. 359 p.
SANTOS, C. A. F.; ARAÚJO, F. P. Aplicação de índices para seleção de caracteres agronômicos de feijão-de-corda. Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 32, n. 1/2, p. 78-84, 2001.
SANTOS, J. W. et al. Estatística experimental aplicada. 2. ed. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2008. 461 p.
SAS INSTITUTE. SAS 9.2 Software. SAS Institute, 2002. Disponível em: <http://support.sas.com./software/92/>. Acesso em: 30 ago. 2016.
SILVA, J. A.; NEVES, J. A. A. Componetes de produção e suas correlações em genótipos de feijão-caupi em cultivo de sequeiro e irrigado. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 3, p. 702-713, 2011.
SINGH, B. B. et al. Recent progress in cowpea breeding. In: FATOKUN, C. A. et al. (Eds.). Challenges and opportunities for enhancing sustainable cowpea production. Ibadan: International Institute of Tropical Agriculture, 2002. p. 22-40.
SUBANDI, W.; COMPTON, A.; EMPIG, L. T. Comparison of the efficiencies of selection indices for three traits in two variety crosses of com. Crop Science, Madison, v. 13, n. 2, p. 184-186, 1973.
TEIXEIRA, N. J. P. et al. Produção, componentes de produção e suas interrelações em genótipos de feijão-caupi [Vigna unguiculata (L.) Walp.] de porte ereto. Revista Ceres, Viçosa, v. 54, n. 314, p. 374-382, 2007.
VENCOVSKY, R.; BARRIGA, P. Genética biométrica no fitomelhoramento. 1. ed. Ribeirão Preto, SP: Sociedade Brasileira de Genética, 1992. 496 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).