FRUIT YIELD AND NUTRITIONAL CHARACTERISTICS OF SWEET PEPPER GROWN UNDER SALT STRESS IN HYDROPONIC SYSTEM
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n205rcKeywords:
Capsicum annuum L.. Tolerance to salinity. Mineral nutrition. Ionic selectivity. Sodium. Chloride.Abstract
Irrigation with brackish water is common in the semiarid region of the Brazilian Northeast, potentiating the process of salinization of the soil in these areas. The hydroponic system stands out as an important strategy for crop management in semiarid regions, since crops show greater tolerance to the salt stress under hydroponic conditions, which minimize the effects of soil salinization. Thus, the objective of this work was to evaluate the effects of salt stress on the growth, fruit yield and mineral nutrition of sweet pepper in hydroponic system, using brackish water and coconut fiber substrate. The experiment was conducted in Recife, State of Pernambuco, Brazil (8°3'15''S, 34°52'53''W). A randomized block experimental design in a 5x2 factorial arrangement with five replications was used, consisting of five water salinity levels of the nutrient solution (2.0; 3.5; 4.5; 5.5 and 6.5 dS m-1) and two sweet pepper cultivars (Bruno and Rubia). The increasing salinity level of the nutrient solution decreased the fruit yield of the cultivars evaluated, reduced the potassium, phosphorus and sulfur, and increased the sodium and chlorine contents in the leaf tissues. The Ca contents of the cultivar Bruno decreased with increasing salinity, and increased in the cultivar Rubia. The cultivar Rubia stood out with the highest fruit yield and ionic selectivity, accumulating high amounts of potassium and calcium and maintaining low Na and Cl contents. The fruit yield of the cultivar Rubia (39.9 t ha-1) grown under solution with electrical conductivity of up to 3.5 dS m-1, denotes the potential viability of growing this cultivar under hydroponic conditions.Downloads
References
BARRETO, C. V. G.; TESTEZLAF, R.; SALVADOR, C. A. Dinâmica do potencial matricial em substratos de pinus e coco sob ação da capilaridade. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 30, n. 1, p. 26-31, 2012.
COSME, C. R. et al. Produção de tomate hidropônico utilizando rejeito da dessalinização na solução nutritiva aplicados em diferentes épocas. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 15, n. 5, p. 499–504, 2011.
DUMAN, F. Uptake of mineral elements during abiotic stress. In: HAMAD, P.; PRASAD, M. N. V. (Ed.). Abiotic stress response in plants. London: Springer, 2012. v. 1, cap. 15, p. 267-282.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. Pimentão. Disponível em: <http://www.cnph.embrapa.br/capsicum/cpimentao.htm.˃. Acesso em: 24 ago. 2016.
FLOWERS, T. J.; MUNNS R.; COLMER T. D. Sodium chloride toxicity and the cellular basis of salt tolerance in halophytes. Annals of Botany, Oxford, v. 115, n. 3, p. 419–431, 2014.
FREIRE, A. L. O. et al. Crescimento, acúmulo de íons e produção de tomateiro irrigado com água salina. Semina: Ciências Agrárias, Londrina v. 31, Sup., p. 1133-1144, 2010.
FURLANI, P. R. et al. Cultivo hidropônico de plantas. 1. ed. Campinas: IAC, 1999. 52 p. (Boletim técnico, 180).
HAJIAGHAEI-KAMRANI, M.; HOSSEINNIYA, H. Effect of salinity on nutrient uptake in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) in hydroponic system. International Journal of Agronomy and Plant Production, Ancara, v. 4, n. 10, p. 2729-2733, 2013.
KAHLAOUI, B. et al. Effects of saline water on tomato under subsurface drip irrigation: nutritional and foliar aspects. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, La Araucanía, v. 11, n. 1, p. 69-86, 2011.
LEONARDO, M. et al. Estado nutricional e componentes da produção de plantas de pimentão conduzidas em sistema de fertirrigação durante indução de estresse salino em cultivo protegido. Bragantia, Campinas, v. 67, n. 4, p. 883-889, 2008.
MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. 2. ed. Piracicaba, SP: POTAFOS, 1997. 319 p.
MARCUSSI, F. F. N. Uso da fertirrigação e teores de macronutrientes em planta de pimentão. Revista Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 25, n. 3, p. 642- 650, 2005.
MÄSER, P.; GIERTH, M.; SCHROEDER, J. I. Molecular mechanisms of potassium and sodium uptake in plants. Plant and Soil, Netherlands, v. 247, n. 1, p. 43-54, 2002.
MENGEL, K. et al. Principles of plant nutrition. 5. ed. Dordrecht: The Kluwer Academic Publishers, 2001. 849 p.
MILLS, H. A.; JONES JUNIOR, J. B. Plant analysis handbook II. 2. ed. Athens: Micro-Macro, 1996. 422 p.
MUNNS, R.; TESTER, M. Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review Plant Biology, Los Angeles, v. 59, n. 1, p. 651-681, 2008.
NUNES, R. L. C. et al. Efeitos da salinidade da solução nutritiva na produção de pimentão cultivado em substrato de fibra de coco. Revista Caatinga, Mossoró, v. 26, n. 4, p. 48–53, 2013.
OLIVEIRA, F. A. et al. Nutrição mineral do pimentão submetido a diferentes manejos de Fertirrigação. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 33, n. 3, p. 216-223, 2015.
PRISCO, J. T.; GOMES FILHO, E. Fisiologia e bioquímica do estresse salino. In: GHEYI, H. R.; LACERDA, C. F.; DIAS, N. S. (Eds.). Manejo da salinidade na agricultura: estudos básicos e aplicados. Fortaleza: Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia em Salinidade, 2010. cap. 10, p. 143-159.
SANTOS, A. N. et al. Yield of cherry tomatoes as a function of water salinity and irrigation frequency. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 20, n. 2, p. 107–112, 2016.
SEDIYAMA, M. A. N. et al. Nutrição e produtividade de plantas de pimentão colorido, adubadas com biofertilizante de suíno. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 18, n. 6, p. 588-594, 2014.
SILVA, A. O. et al. Consumo hídrico da rúcula em cultivo hidropônico NFT utilizando rejeitos de dessalinizador em Ibimirim-PE. Irriga, Botucatu, v. 17, n. 1, p. 114-125, 2012.
SOARES, T. M. et al. Produção de alface utilizando águas salinas em sistema hidropônico. Irriga, Botucatu, v. 12, n. 2, p. 235-248, 2007.
SOARES, T. M. et al. Combinação de águas doce e salobra para produção de alface hidropônica. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 14, n. 7, p. 705-714, 2010.
TAYLOR, D.; LOCASCIO, S. J: Blossom – End Rot: A Calcium Deficiency, Journal of Plant Nutrition, Philadelphia, v. 27, n. 1, p. 123-139. 2004.
TRANI, P. E.; RAIJ, B. van. Recomendações de adubação e calagem para o Estado de São Paulo. 1. ed. Campinas: IAC, 1997. 279 p. (Boletim técnico, 100).
VILLAS BÔAS, R. L.; ZANINI, J. R.; DUENHAS, L. H. Uso e manejo de fertilizantes em fertirrigação. In: ZANINI, J. R.; VILLAS BÔAS, R. L.; FEITOSA FILHO, J. C. (Eds.). Uso e manejo da fertirrigação e hidroponia. Jaboticabal: Fundação de Apoio a Pesquisa, Ensino e Extensão, 2002. v. 1, cap. 1, p. 1-65 p.
WILLADINO, L.; CAMARA, T. R. Tolerância das plantas à salinidade: aspectos fisiológicos e bioquímicos. Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v .6, n. 11, p. 1-23, 2010.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).