PHYSICAL AND BROMATOLOGICAL CHARACTERISTICS OF COWPEA VARIETIES PREFERRED BY Callosobruchus maculatus (COLEOPTERA: BRUCHIDAE)
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n229rcKeywords:
Vigna unguiculata. Seed coat. Anatomy.Abstract
Cowpea is an herbaceous legume susceptible to several insects and diseases; and the beetle Callosobruchus maculatus is the main pest causing direct losses in the production of this crop. The objective of this work was to assess the physical and bromatological characteristics of beans of cowpea varieties (Bico-de-Ouro, BRS-Novaera, BRS-Guariba and BRS-Tumucumaque) preferred by C. maculatus. Adults of C. maculatus were obtained from a storage unit of cowpea beans. The physical and bromatological characteristics and attractiveness of cowpea beans to insects were evaluated in laboratory. The preferences for oviposition with no choice and attraction to cowpea beans by C. maculatus are not related to the high protein content or physical characteristics of the bean seed coat (thickness and fiber content), since the insects were more attracted to beans of the variety Bico-de-Ouro, which had low crude protein content, the thickest seed coat and high NDF content.Downloads
References
CAVALCANTE, E. S.; FREIRE FILHO, F. R. BRS-Tumucumaque: cultivar de feijão-caupi para o estado do Amapá. 1. ed. Macapá: Embrapa Amapá, 2009. 2 p. (Folder).
CAVARIANI, C. et al. Velocidade de hidratação em função de características do seed coato de sementes de soja de diferentes cultivares e localidades. Revista brasileira de Sementes, Londrina, v. 31, n. 1, p. 30-39, 2009.
DETMANN, E.; QUEIROZ, A. C.; CABRAL, L. S. Avaliação do nitrogênio total (proteína bruta) pelo método de Kjeldahl. In: DETMANN, E. et al. (Eds.). Métodos para análise de alimentos. Visconde do Rio Branco: Suprema, 2012. v. 1, cap. 4, p. 51-68.
DETMANN, E.; VALENTE, T. N. P.; BERCHIELLI, T. T. Avaliação da fibra insolúvel em detergente neutro e da fibra insolúvel em detergente ácido. In: DETMANN, E. et al. (Eds.). Métodos para análise de alimentos. Visconde do Rio Branco: Suprema, 2012, v. 1, cap. 7, p. 93-111.
DILLARD, C. J, GERMAN, J. B. Phytochemicals: nutraceuticals and human health. Journal of the Science of Food and Agriculture, Medford, v. 80, n. 1, p. 1744-1756, 2000.
FREIRE FILHO, F. R. et al. BRS-Guariba: nova cultivar de feijão-caupi para a região Meio-Norte. 1. ed. Teresina: Embrapa Meio Norte, 2004. 2 p (Folders).
FREIRE FILHO, F. R. et al. BRS-Novaera: cultivar de feijão-caupi de porte semi-ereto. 1. ed. Belém: Embrapa Amazônia Oriental, 2008. 4 p. (Comunicado técnico, 215).
FREIRE FILHO, F. R. et al. Feijão-caupi no Brasil: produção, melhoramento genético, avanços e desafios. 1. ed. Teresina, PI: Embrapa Meio-Norte, 2011. 84 p.
FREIRE FILHO, F. R.; LIMA, J. A. A.; RIBEIRO, V. Q. Feijão-caupi: avanços tecnológicos. 1. ed. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica. 2005. 519 p.
FROTA, K. M. G.; SOARES, R. A. M.; ARÊAS, J. A. G. Composição química do feijão caupi (Vigna unguiculata L. Walp), cultivar BRS-Milênio. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n. 2, p. 470-476, 2008.
HAINES, C. P. Observation on Callosobruchus analis (F.). In Indonesia, including a key to storage Callosobruchus spp. (Col.: Bruchidae). Journal of Stored Products Research, Amsterdam, v. 25, n. 1, p. 9-16, 1989.
HORLINGS, G.; GAMBLE, E. E.; SHANMUGASUNDARAM, S. The influence of seed size and seed coat characteristics on seed quality of soybean in the tropics: field weathering. Seed Science and Technology, Londrina, v. 19, n. 3, p. 665-685, 1991.
LALE, N. E. S.; MAKOSHI, M. S. Role of chemical characteristics of the seed coat in the resistance of selected cowpea varieties to Callosobruchus maculatus (F.) (Coleoptera: Bruchidae) in Nigeria. International Journal of Pest Management, Abingdon, v. 46, n. 2, p. 97- 102, 2000.
MACEDO, M. L. R. et al. Vicilin variant and the resistance of cowpea (Vigna unguiculata) seeds to the cowpea weevil (Callosobruchus maculatus). Comparative Physiology and Biochemistry, Amsterdam, v. 105, n. 1, p. 89–94, 1993.
MARSARO JÚNIOR, A. L.; VILARINHO, A. A. Resistência de cultivares de feijão-caupi ao ataque de Callosobruchus maculatus (Coleoptera: Chrysomelidae: Bruchinae) em condições de armazenamento. Revista Acadêmica: Ciências Agrárias e Ambientais, Curitiba, v. 9, n. 1, p. 51-55, 2011.
MARTELETO, P. B.; LOMÔNACO, C.; KERR, W. E. Respostas fisiológicas, morfológicas e comportamentais de Zabrotes subfasciatus (Boheman) (Coleoptera: Bruchidae) associadas ao consumo de diferentes variedades de feijão (Phaseolus vulgaris). Neotropical Entomology, Londrina, v. 38, n. 2, p. 178-185, 2009.
MERTZ, L. M. et al. Diferenças estruturais entre seed coatos de sementes de soja com permeabilidade contrastante. Revista brasileira de Sementes, Londrina, v. 31, n. 1, p. 23-29, 2009.
OLIVO, F. et al. Espessura do seed coato e qualidade física e fisiológica de sementes de feijão. Revista Verde, Pombal, v. 6, n. 1, p. 89–88, 2011.
PEREIRA, A. C. R. L. et al. Atividade inseticida de óleos essenciais e fixos sobre Callosobruchus maculatus (Fabr., 1775) (Coleoptera: Bruchidae) em grãos de caupi [Vigna unguiculata (L.) Walp.]. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 3, p. 717-724, 2008.
SÁ, L. F. et al. Effects of Phaseolus vulgaris (Fabaceae) seed coat on the embryonic and larval development of the cowpea weevil Callosobruchus maculatus (Coleoptera: Bruchidae). Journal of Insect Physiology, Amsterdam, v. 60, n. 1, p. 50-57, 2014.
SANTOS, E. L. et al. Qualidade fisiológica e composição química das sementes de soja com variação na cor do seed coato. Revista brasileira de sementes, Londrina, v. 29, n. 1, p. 20-26, 2007.
SMÝKAL, P. et al. The role of the testa during development and in establishment of dormancy of the legume seed. Frontiers in Plant Science, Lousanne, v. 5, n. 1, p. 1-19, 2014.
TEÓFILO, E. M. et al. Potencial fisiológico de sementes de feijão caupi produzidas em duas regiões do Estado do Ceará. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 39, n. 3, p. 443-448, 2008.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).