USE OF TREATED SEWAGE AS WATER AND A NUTRITIONAL SOURCE FOR BEAN CROPS
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n225rcKeywords:
Vigna unguiculata. Trickle. Recycle. Fertilizing.Abstract
Considering the relevance of the reduction or replacement of fresh water supplies for irrigation, to mitigate the use of agricultural fertilizers and to improve sustainability, this study aimed to evaluate water and nutritional efficiency of treated sewage in cowpea plots. The experiment was conducted in the city of Tianguá-CE, on land belonging to the Water and Sewage Treatment Company of Ceará. It used a randomized block design for the arrangement of split plots. The plots contained two water sources (treated sewage and well water). The subplots contained four irrigation levels based on potential evapotranspiration (50%, 75%, 100%, and 125% of ETc) and the sub-subplots contained four nitrogen, phosphorous, and potassium (NPK) levels (0%, 33%, 66%, and 99% of the nutritional recommendations for cowpea cultivation). The yield variables, number of pods per plant, bean numbers per pod, and bean production, were improved with increased irrigation, regardless of the water source. Examining NPK levels in particular, yields differed depending on the water source. The use of treated domestic wastewater for bean irrigation can replace up to 100% of commercial fertilizers.Downloads
References
ANDRADE JÚNIOR, A. S.; RODRIGUES, B. H. N.; FRIZZONE, J. A. Níveis de irrigação na cultura do feijão caupi. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 6, n. 1, p. 17-20, 2002.
ASSIS JÚNIOR, J. O. et al. Produtividade do feijão-de-corda e acúmulo de sais no solo em função da fração de lixiviação e da salinidade da água de irrigação. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 27, n. 3, p. 702-713, 2007.
BEZERRA, F. M. L. et al. Irrigação com esgoto doméstico tratado e doses de nitrogênio na produção do girassol. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 34, n. 6, p. 1186-1200, 2014.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. EMBRAPA — Cultivo do Feijoeiro Comum: Calagem e Adubação. Disponível em: <http://www.agencia.cnptia.embrapa.br> Acesso em: 12 mai. 2013.
FREIRE FILHO, F. R. et al. BRS Marataoã: Nova cultivar de feijão-caupi com grão tipo sempre-verde. Revista Ceres, Viçosa, v. 52, n. 303, p. 771-777, 2005.
FREITAS, C. A. S. et al. Crescimento da cultura do girassol irrigado com diferentes tipos de água e adubação nitrogenada. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 16, n. 10, p. 1031-1039, 2012.
HUSSAR, G. J. et al. Efeito do uso do efluente de reator anaeróbio compartimentado na fertirrigação da beterraba. Engenharia Ambiental, Espírito Santo do Pinhal, v. 2, n. 1, p. 35-45, 2005.
LOCATELLI, V. E. R. et al. Componentes de produção, produtividade e eficiência da irrigação do feijão-caupi no cerrado de Roraima. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 18, n. 6, p. 574-580, 2014.
MANTOVANI, E. C. et al. Estimativa de produtividade da cultura do feijão irrigado em Cristalina-GO, para diferentes lâminas de irrigação como função da uniformidade de aplicação. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 32, n. 1, p. 110-120, 2012.
OLIVEIRA, A. P. et al. Rendimento de feijão vagem em função de doses de K2O. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 25, n. 1, p. 29-33, 2007.
PELEGRIN, R. et al. Resposta da cultura do feijoeiro à adubação nitrogenada e à inoculação com rizóbio. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 33, n. 1, p. 219-226, 2009.
RAMOS JUNIOR, E. U.; LEMOS, L. B.; SILVA, T. R. B. Componentes da produção, produtividade de grãos e características tecnológicas de cultivares de feijão. Bragantia, Campinas, v. 64, n. 1, p. 75-82, 2005.
REBOUÇAS, L. et al. Crescimento do feijão-caupi irrigado com água residuária de esgoto doméstico tratado. Revista Caatinga, Mossoró, v. 23, n. 1, p. 97-102, 2010.
SANTANA, M. J. et al. Coeficiente de cultura e análise do rendimento do feijoeiro sob regime de irrigação. Irriga, Botucatu, v. 13, n. 1, p. 92-112, 2008.
SANTOS, K. D. et al. Utilização de esgoto tratado na fertirrigação agrícola. Revista de Biologia e Ciências da Terra, São Cristovão, v. 1, n. 1, p. 1-8, 2006.
SILVA, A. J. et al. Resposta do feijão-caupi à doses e formas de aplicação de fósforo em latossolo Amarelo do Estado de Roraima. Acta Amazônica, Manaus, v. 40, n. 1, p. 31-36, 2010.
SOUSA NETO, O. N. et al. Fertigação do algodoeiro utilizando efluente doméstico tratado. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 16 n. 2, p. 200-208, 2012.
TEIXEIRA, I. R. et al. Desempenho agronômico e qualidade de sementes de cultivares de feijão-caupi na região do cerrado. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 41, n. 2, p. 300-307, 2010.
VIANA, T. O. et al. Adubação do feijoeiro cultivado no norte de Minas Gerais com nitrogênio e fósforo. Revista Ceres, Viçosa, v. 58, n. 1, p. 115-120, 2011.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).