POTASSIUM FERTILIZATION FOR OPTIMIZATION OF ONION PRODUCTION
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n214rcKeywords:
Allium cepa L.. Planting period. Productivity.Abstract
Information about the response of onion to different potassium doses may contribute to optimizing the use of fertilizers and, consequently, make the activity more profitable and environmentally sustainable. In this context, the aim of this study was to evaluate the effects of doses of potassium on onion yields. Two field experiments were carried out in the periods of September to December 2012 and April to July 2013. The experimental design used was completely randomized blocks with four replications. The treatments corresponded to the potassium doses (0, 36, 72, 108, 144 and 180 kg ha-1 of K2O). Potassium fertilization promoted an increase in the content of K in the leaf, commercial and total yield, with the maximum obtained in the dose of 180 kg ha-1 of K2O. The maximum overall and commercial yields were respectively 54.69 and 54.12 t ha-1 in the experiment of September to December 2012 and 47.39 and 46.39 t ha-1 in that of April to July 2013.Downloads
References
ARAÚJO, H. S. et al. Doses de potássio em cobertura na cultura da abóbora. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 42, n. 4, p. 469-475, 2012.
BUGARÍN-MONTOYA, R. et al. Demanda de potasio del tomate tipo saladette. Terra Latinoamericana, Chapingo, v. 20, n. 4, p. 391-399, 2002.
CAVALCANTI, F. J. A. Recomendações de adubação para o Estado de Pernambuco: 2ª aproximação. 3. ed. Recife, PE: IPA, 2008. 212 p.
CECÍLIO FILHO, A. B. et al. Produtividade e classificação de bulbos de cebola em função da fertilização nitrogenada e potássica, em semeadura direta. Científica, Jaboticabal, v. 38, n. 1-2, p. 14-22, 2010.
COMPANHIA DE ENTREPOSTOS E ARMAZÉNS GERAIS DO ESTADO DE SÃO PAULO - CEAGESP. Programa Brasileiro para a melhoria dos padrões comerciais e embalagens de hortigranjeiros. São Paulo, 2001.
HAWKESFORD, M. et al. Functions of macronutrients. In: MARSCHNER, P. (Ed.). Marschner's mineral nutrition of higher plants. NewYork: Elsevier, 2012. cap. 6, p. 135-178.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. Produção agrícola municipal 2014. Disponível em: <http://www.sidra.ibge.gov.br/>. Acesso em: 04 maio. 2016.
KANO, C.; CARDOSO, A. I. I.; BÔAS, R. L. V. Acúmulo de nutrientes e resposta da alface à adubação fosfatada. Biotemas, Florianópolis, v. 25, n. 3, p. 39-47, 2012.
MAY, A. et al. Produtividade de híbridos de cebola em função da população de plantas e da fertilização nitrogenada e potássica. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 25, n. 1, p. 53-59, 2007.
RESENDE, G. M.; COSTA, N. D.; PINTO, J. M. Rendimento e conservação pós-colheita de bulbos de cebola com doses de nitrogênio e potássio. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 27, n. 2, p. 139-143, 2009.
SCIENTIFIC, J. Table curve: curve fitting software. Corte Madera, CA: Jandel Scientific. 1991.
TRANI, P. E.; RAIJ, B. V. Hortaliças. In: RAIJ, B. V. et al. (Eds). Recomendações de adubação e calagem para o Estado da São Paulo. Campinas: IAC, 1997. p. 155-186.
VERMA, D.; SINGH, H. Response of varying levels of potassium and sulphur on yield and uptake of nutrients by onion. Annals of Plant and Soil Research, Azadnaga, v. 14, n. 2, p. 143-146, 2012.
VIDIGAL, S. M.; MOREIRA, M. A.; PEREIRA, P. R. G. Crescimento e absorção de nutrientes pela planta cebola cultivada no verão por semeadura direta e por transplantio de mudas. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 26, n. 1, p. 59-70, 2010.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).