EXUDATE pH AND FLOODING TESTS TO EVALUATE THE PHYSIOLOGICAL QUALITY OF SOYBEAN SEEDS

Authors

  • Josiane Vogel Cortina Theodoro Department of Agronomy, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Chapadão do Sul, MS http://orcid.org/0000-0001-5876-3682
  • Fernanda Brito Cardoso Department of Agronomy, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Chapadão do Sul, MS http://orcid.org/0000-0002-0370-261X
  • Carlos Henrique Queiroz Rego Department of Agronomy, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Chapadão do Sul, MS http://orcid.org/0000-0001-5483-9264
  • Ana Carina da Silva Cândido Department of Agronomy, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Chapadão do Sul, MS http://orcid.org/0000-0002-9230-4807
  • Charline Zaratin Alves Department of Agronomy, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Chapadão do Sul, MS http://orcid.org/0000-0001-6228-078X

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n315rc

Keywords:

Glycine max. Viability. Vigor.

Abstract

The present study aimed to assess the variations in the parameters of the exudate pH and flooding tests to evaluate the physiological quality of soybean seeds. We subjected the lots of soybean seeds to germination, emergence, exudate pH, and flooding tests. Further, water content of the seeds, first count of germination, and emergence speed index were also determined. The exudate pH test studied the variations in the soaking period and temperature, while the flooding test assessed the variations in the amount of water and temperature at different periods of immersion. The experiment design was completely randomized. The results were presented as means and were compared using the Scott–Knott test at 5% probability. The Pearson’s correlation coefficient between the exudate pH and emergence of seedlings, and also between the flooding test result and emergence of seedlings were calculated. The results of the study indicated that the exudate pH test can be used to evaluate the physiological quality of soybean seeds after 30 min of imbibition at 20 °C. Further, the flooding test was efficient in evaluating the vigor of soybean seeds after 4 h of immersion either in 50 mL of distilled water at 25 °C or in 75 mL of distilled water at 30 °C.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AMARAL, A. S.; PESKE, S. T. pH do exsudato para estimar, em 30 minutos, a viabilidade de sementes de soja. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 6, n. 3, p. 85-92, 1984.

ARALDI, C. G.; COELHO, C. M. M. pH do exsudato na avaliação da viabilidade de sementes de Araucaria angustifolia. Floresta e Ambiente, Rio de Janeiro, v. 22, n. 3, p. 426-433, 2015.

BARBIERI, A. P. P. et al. Teste de lixiviação de potássio para a avaliação do vigor de sementes de arroz. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 34, n. 1, p. 117-124, 2012.

BARBOZA, V. R. S. et al. Potencial fisiológico de sementes de Guazuma ulmifolia Lam. através do teste do pH do exsudato. Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v. 10, n. 18, p. 2327-2335, 2014.

BEWLEY, J. D.; BLACK, M. Seeds: physiology of development and germination. 2. ed. New York, Plenum Press. 1994. 445 p.

BORGES, K. C. F. et al. Germinação de sementes e emergência de plântulas de Licehea divaricata Mart. Revista Brasileira de Biociências, Porto Alegre, v. 5, Sup., p. 1008-1010, 2007.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes. Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília: MAPA/ACS, 2009. 395 p.

CABRERA, A. C.; PESKE, S. T. Testes do pH do exsudato para sementes de milho. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 24, n. 1, p. 134-140, 2002.

COSTA, C. J. et al. Expressão de isoenzimas após a pré- hidratação de sementes de ervilha. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 30, n. 3, p. 130-138, 2008a.

COSTA, C. J. et al. Pré-hidratação de sementes de ervilha e sua interferência na avaliação do potencial fisiológico. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 30, n. 1, p. 198-207, 2008b.

CRAWFORD, R. M. M. Tolerance of anoxia and ethanol. In: HOOK, D. D.; CRAWFORD, R. M. M. (Eds.). Plant life in anaerobic environments. Cambridge: Ann Arbor Science, 1978. v. 1, cap. 5, p. 119-136.

CUSTÓDIO, C. C. et al. Efeito da submersão em água de sementes de feijão na germinação e no vigor. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 24, n. 2, p. 49-54, 2002.

CUSTÓDIO, C. C. et al. Water submersion of bean seeds in the vigour evaluation. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, Recife, v. 4, n. 3, p. 261-266, 2009.

GRZYBOWSKI, C. R. S.; VIEIRA, R. D.; PANOBIANCO, M. Testes de estresse na avaliação do vigor de sementes de milho. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 46, n. 3, p. 590-596, 2015.

HILST, P. C. et al. Test of exudates color hues for evaluating the physiological potential of coffee (Coffea arabica L.) seeds. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 34, n. 2, p. 212-217, 2012.

ILBI, H.; KAVAK, S.; ESER, B. Cool germination test can be an alternative vigour test for maize. Seed Science and Technology, Cambridge, v. 37, n. 2, p. 516-519, 2009.

LARRÉ, C. F.; ZEPKA, A. P. S.; MORAES, D. M. Testes de germinação e emergência em sementes de maracujá submetidas a envelhecimento acelerado. Revista Brasileira de Biociências, Porto Alegre, v. 5, n. 2, p. 708-710, 2007.

LOPES, M. M.; SILVA, C. B.; VIEIRA, R. D. Physiological potential of eggplant seeds. Journal of Seed Science, Londrina, v. 35, n. 2, p. 225-230, 2013.

MAGUIRE, J. D. Speed of germination-aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Science, Madison, v. 2, n. 1, p. 176-177, 1962.

MARCOS-FILHO, J. Fisiologia de sementes de plantas cultivadas. 2. ed. Londrina, PR: ABRATES, 2015. 660 p.

OLIVEIRA, A. C. S. et al. Testes de vigor em sementes baseados no desempenho de plântulas. Inter Science Place, Rio de Janeiro, v. 2, n. 4, p. 1-21, 2009.

RAMOS, K. M. O. et al. Electrical conductivity testing as applied to the assessment of freshly collected Kielmeyera coriacea Mart. seeds. ISRN Agronomy, Cairo, v. 2012, Article ID 378139, p. 1-5, 2012.

RECH, E. G.; VILLELA, F. A.; TILLMANN, M. A. A. Avaliação rápida da qualidade fisiológica de sementes de ervilha. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 21, n. 2, p. 1-9, 1999.

REIS, L. S. et al. LERCAFÉ: novo teste para estimar o potencial germinativo de sementes de cafeeiro (Coffea arabica L.). Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 32, n. 1, p. 9-16, 2010.

SANTOS, J. F. et al. Avaliação do potencial fisiológico de lotes de sementes de soja. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 33, n. 4, p. 743-751, 2011.

WUEBKER, E. F.; MULLEN, R. E.; KOEHLER, K. Flooding and temperature effects on soybean germination. Crop Science, Madison, v. 41, n. 1, p. 1857-1861, 2001.

Downloads

Published

28-05-2018

Issue

Section

Agronomy