ROOT PROTRUSION IN QUALITY EVALUATION OF CHIA SEEDS
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252019v32n129rcKeywords:
Salvia hispanica. Vigor. Primary root.Abstract
The root protrusion test is a vigor test based on the principle that seeds with high vigor emit the primary root faster than less vigorous ones. Chia is a plant propagated by seeds and it is studied owing to its health benefits, but there is little technical information known about its culture. The objective of this work was to adapt the methodology of the root protrusion test to determine the vigor of chia seed lots. Five chia seed lots were submitted to an initial quality evaluation using germination and vigor tests (first germination, emergence, and emergence speed index). The root protrusion test was performed at temperatures of 20, 25 and 30 °C and evaluated every 2 h up to 42 h. During the test, protrusion stability was assessed and the criterion of 2 mm primary root count was used. The root protrusion test at 20 °C did not distinguish the lots in the same way as emergence. At 25 °C it was possible to classify lots after 30 h similarly to emergence. At 30 °C, root protrusion and the separation of seed lots was accelerated. Thus, the root protrusion test conducted for 30 h at 25 °C has sufficient sensitivity to detect differences in vigor between chia seed lots.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).